Wereldreizigers.nl
welke talen spreekt de wereld
Home » Wereldwijs » Wereldwijs | Welke talen worden het meest gesproken in de wereld?

Wereldwijs | Welke talen worden het meest gesproken in de wereld?

In deze editie van wereldwijs gaan we het hebben over talen. Welke talen worden het meest gesproken op de wereld? De wereldbevolking van 7.9 miljard mensen (mei 2021) spreekt samen ongeveer 6.500 talen verdeeld over 7 continenten en 195 landen. Waar komen talen eigenlijk vandaan en wat is een taal nu eigenlijk? In dit artikel kom je te weten welke talen het meest gesproken worden op de wereld en wat de belangrijkste verschillen zijn.

Meer Wereldwijs artikelen:

Wat is een taal?

Allereerst is het goed om te weten wat een taal nu eigenlijk precies is. Een taal wordt geclassificeerd door ten minste 1.000 natuurlijke sprekers te hebben, hoewel er veel andere talen over de hele wereld worden gesproken die minder dan dit aantal hebben.

Wat is een dialect?

Een dialect wordt gedefinieerd als een verscheidenheid aan grotendeels gesproken taal, of door een spraakpatroon dat een grotendeels gesproken taal verandert.

Wat is een accent?

Een accent wordt gedefinieerd als een manier van uitspreken die wordt gedefinieerd door gebied of geografische locatie, of door spraak van een taal die niet natuurlijk is voor de spreker.

I love you - in verschillen talen
I love you – in verschillen talen

Wat zijnde meest gesproken talen van de wereld?

De top drie van meest gesproken talen in de wereld zijn Chinees / Mandarijn, Hindi / Urdu en Engels. Chinees wordt verreweg het meest gesproken. De cijfers heironder zijn afkomstig van de laatste schattingen van mei 2021 en zijn een optelsom van mensen die de taal zowel als moedertaal of als 2e taal spreken.

Leuk weetje: De hoeveelheid mensen welke Engels spreken groeit de laatste jaren enorm snel, mede omdat ook in landen zoals India en China Engels steeds meer wordt gezien als de taal van de wereld. Veel kinderen leren vanaf jongs af aan al engels.
 • Chinees / Mandarijn – 1,39 miljard.
 • Hindi / Urdu – 1,22 miljard.
 • Engels – 712 miljoen.
 • Arabisch – 667 miljoen. Arabisch bestaat uit de volgende tien dialecten: Algerijns, Egyptisch, Marokkaans, Saidi, Soedanees, Levantijns, Mesopotamisch, Najdi, Tunesisch en Sanami.
 • Spaans – 589 miljoen.
 • Russisch – 354 miljoen.
 • Frans – 275 miljoen.
 • Bengaals – 271 miljoen.
 • Portugees – 258 miljoen.
 • Duits – 132 miljoen.
 • Japans – 127 miljoen.
 • Turks – 80 miljoen.
 • Italiaans – 67 miljoen.
 • Hausa – 50 miljoen.
Welkom in verschillende talen
Welkom in verschillende talen

Hoeveel taalgroepen zijn er op de wereld?

Er zijn tien grote taalgroepen in gebruik over de hele wereld, die verder zijn onderverdeeld in duizenden taalfamilies. De grootste taalgroep is de Niger / Congo-taalgroep – gesproken in Centraal-Afrika – met ongeveer 1.500 verschillende talen.

Engels is afgeleid van de Germaanse taalfamilie, waarvan er 53 verschillende talen zijn, waaronder Engels, Duits, Nederlands, de Scandinavische talen en Afrikaans, een taalfamilie die is afgeleid van de Indo-Europese taalgroep, waarvan er ongeveer 439 zijn. verschillende talen, waaronder Spaans, Frans, Russisch, Hindi en Urdu.

De Indo-Europese taalgroep is de groep met het grootste aantal natuurlijke sprekers, met ongeveer 3 miljard natuurlijke sprekers wereldwijd.

Welke landen hebben de meeste nationaal erkende talen?

Hieronder vindt je een lijst van de landen met de meest nationaal erkende talen:

 • Papoea-Nieuw-Guinea – 820 erkende talen – Officiële taal Engels.
 • Indonesië742 erkende talen – Officiële taal Indonesisch
 • Nigeria – 516 erkende talen – Officiële taal Engels.
 • India427 erkende talen – Officiële talen Engels en Hindi / Urdu.
 • China241 erkende talen – Officiële taal Mandarijn.
 • Brazilië200 erkende talen – Officiële taal Portugees.
 • Filipijnen175 erkende talen – Officiële talen Filipijns en Engels.
Een schap vol boeken in verschillende talen
Een schap vol boeken in verschillende talen

Wat is de oudste taal ter wereld?

Niemand weet echt zeker welke taal ‘s werelds oudste is, aangezien er enorme verschillen zijn tussen oude gesproken talen en hun geschreven vormen. Talen evolueren ook in de loop van de tijd, waardoor hun moderne equivalenten totaal onherkenbaar zijn vanuit hun oorspronkelijke vorm. Veel van de moderne talen van de wereld komen voort uit een mix van verschillende talen, waardoor ze totaal verschillen van hun oorspronkelijke basistaal.

Taalkundigen hebben echter vastgesteld dat ‘s werelds oudste geschreven taalvorm hoogstwaarschijnlijk de twee oude talen van het Sumerisch zijn, gesproken in Mesopotamië (het huidige Irak) van ongeveer 3.000 voor Christus tot ongeveer 1.800 voor Christus en Egyptisch, gesproken in het hedendaagse Egypte, van rond 3.000 voor Christus tot ongeveer de 17e eeuw.

De oudste, nog bestaande, gesproken talen ter wereld zijn geïdentificeerd als Albanees, Armeens, Bantoe, Baskisch, Tamil en Welsh, hoewel sommige taalkundigen nu van mening zijn dat de Australische inheemse taal van Pama Nyungan het goed zou kunnen hebben overleefd sinds de laatste ijstijd.

Wat is de jongste taal ter wereld?

Volgens taalkundigen is de jongste taal ter wereld Afrikaans, gesproken in Zuid-Afrika. De taal komt uit de Germaanse talenfamilie en stamt af van Nederlandse en Duitse protestanten die op de vlucht waren voor vervolging door de rooms-katholieke kerk in de 17e eeuw.

Afrikaans wordt gesproken door ongeveer drieëntwintig miljoen mensen, acht miljoen natuurlijke sprekers en vijftien miljoen als tweede taal.

Wat zijn taal-isolaten?

Er zijn verschillende taalisolaten over de hele wereld. Een taal isolaat is een taal zonder genetische verwantschap met welke moderne taalgroep dan ook. De overgrote meerderheid van deze taalisolaten wordt gevonden op het Zuid-Amerikaanse continent, hoewel het taalisolaat dat taalkundigen het meest heeft verbijsterd Baskisch / Euskara is, gesproken in Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk, waarvan taalkundigen absoluut geen gemeenschappelijke stam of taalfamilie kunnen vinden, waar dan ook.

Wat zijn de langste en kortste alfabetten van de wereld?

De taal met ‘s werelds grootste alfabet is Khmer, de officiële taal van Cambodja, met 74 letters. Khmer is een Austro-Aziatische taal die door ongeveer 12 miljoen mensen wordt gesproken.

De taal met ‘s werelds kleinste alfabet is Rotokas, een Oost-Papoea-taal, met slechts 12 letters. Rotokas wordt gesproken door ongeveer 4.000 mensen op het eiland Bougainville, Papoea-Nieuw-Guinea.

Meer Wereldwijs artikelen:

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
60 Shares
60 Shares
Copy link