Wereldreizigers.nl
jungle | backpacken in azie | Wereldreizigers.nl

Backpacken in Azië (met een rolkoffertje) | Onze aanstaande reis

Het is even wat stil geweest op onze website en socials omdat we de afgelopen tijd zeer druk waren met de voorbereidingen van onze aanstaande reis door Azië, het verkopen van de 4×4 camper, het nakijken, schrijven en inplannen van artikelen als we weg zijn, etc. etc. Nu dat allemaal achter de rug is kunnen we het ruwe plan van onze aanstaande reis met jullie delen. We zijn namelijk weer van plan om te gaan ‘backpacken in Zuidoost Azië’, dit keer echter wel met een rolkoffertje!

Waarom naar Zuidoost Azië?

Wij zijn ontzettend fan van Zuidoost Azië! Dat komt omdat we houden van bounty eilanden én de jungle. Ook is het gemakkelijk om er rond te reizen, het is zeer betaalbaar en natuurlijk vanwege de gastvrijheid en het lekkere eten. We zijn eerder in de landen Indonesië, Maleisië, Brunei, Filipijnen, Malediven, Thailand en Singapore geweest.

De laatste keer was in 2019, toen bezochten we onder andere het eiland Borneo waar we totaal overdonderd werden door de pracht van de ontwakende jungle bij zonsopkomst, hoog op een steiger in de canopy (die doorgaans door wetenschappers werd gebruikt om o.a. wildlife te bestuderen).

We waren destijds nog niet bezig met Wereldreizigers.nl – de website bestond toen nog niet. Wel schreef ik al regelmatig blogs op mijn persoonlijke reisblog. Hoog in de canopy van de jungle werden me twee dingen duidelijk: ik ben gek op Azië én ik wil hier mijn werk van maken. Het reizen en ervaren bedoel ik dan.

Pakweg 4 jaar en 50 landen later hebben we ontzettend veel gezien maar zijn we niet meer in Azië geweest. We missen de regio en hebben erg zin om terug te gaan! We kiezen dit keer voor bestemmingen waar we nog niet eerder geweest zijn en dat zijn onder andere de landen Laos en Vietnam.

De reisroute

De totale reisduur is 5 weken. We bezoeken tijdens deze reis vier landen. We starten in Kuala Lumpur (Maleisië). Vier dagen later vliegen we naar het noorden van Thailand. Vanuit daar trekken we Laos in om o.a. the Gibbon Experience te ervaren om vervolgens in het noorden van Vietnam uit te komen. In Vietnam reizen we met verschillende treinen en bussen naar het zuiden. Het plan is om te eindigen op het tropische eiland Phu Quoc, waar we de laatste dagen van de reis even lekker willen bijkomen.

Kuala Lumpur - Foto gemaakt tijdens ons bezoek in 2015
Kuala Lumpur – Foto gemaakt tijdens ons bezoek in 2015

Gepland en geboekt

Hieronder een opsomming van de boekingen, inclusief de kosten die we tot nu toe gemaakt hebben.

  • We vliegen voor 630 euro p.p. met Etihad Airways via een korte overstap op Abu Dhabi naar Kuala Lumpur. Etihad Airways staat bekend als één van de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Ze hebben meerdere jaren op rij de award voor  ’s Werelds beste luchtvaartmaatschappij ontvangen tijdens de World Travel Awards. We vonden de vliegtickets op deze pagina van Skyscanner.
  • We hebben 4 nachten in Kuala Lumpur geboekt, in een geweldig luxe appartement met uitzicht over de stad en de Twin Towers. Kosten: ongeveer 40 euro per dag (hier te boeken).
  • We vliegen vervolgens met AirAsia naar Chiang Rai in het noorden van Thailand. Dit kan al vanaf +- 50 euro p.p., maar wij betaalden echter ongeveer 100 euro p.p. omdat we te lang hebben gewacht!
  • In Chiang Rai verblijven we voor, schrik niet, 26 euro voor drie nachten in dit goed beoordeelde en schattige guesthouse met zwembad. Dat is dus 8,60 euro per dag voor twee personen! Je kunt hier ook direct scooters huren voor +- 5,50 euro per dag.
Chain Guesthouse in Chiang Rai
Chian Guesthouse in Chiang Rai
  • Vanuit Chiang Rai trekken we Laos in bij de plaats Ban Houayxay. Daar verblijven we voor 20 euro per nacht in het schattige “Over The Moon Hostel” in een privé kamer. Het hostel wordt gerund door een Nederlandse eigenaresse en zit pal naast het kantoor van The Gibbon Experience waar een tour door de jungle zullen starten en eindigen. Ideaal dus!
  • We gaan dus de Gibbon Experience ervaren. We hiken en ziplinen twee dagen (en één nacht) door de boomtoppen van de jungle en slapen in een boomhut op +- 40 meter hoogte. We horen van veel mensen dat het een geweldige ervaring moet zijn. Het is voor Aziatische begrippen echter wel een prijzige tour. Kosten: 205 euro per persoon voor de tour met één nacht, 325 euro per persoon voor twee nachten. Deze laatste tour was helaas al ver van te voren volgeboekt.
Chris en Malou op een steiger in de jungle van Borneo
Chris en Malou op een steiger in de jungle van Borneo

De verdere plannen

De reden dat we nog niet meer dan bovenstaande hebben geboekt en gepland, is omdat we ons ook willen laten leiden door wat we tegenkomen. Misschien willen we ergens toch langer verblijven dan gepland of een bestemming overslaan, omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden niet goed zijn. Grofweg hebben we een route voor onszelf uitgestippeld.

Laos

We volgen tijdens dit deel van de reis min of meer de prachtige reisroute Laos die onze blogger Ilse eerder al eens uitgebreid heeft ervaren en beschreven op onze website, zie: Reisroute Laos 2 tot 4 weken | Tips en highlights.

Het is de bedoeling dat we na de Gibbon Experience van Ban Houayxay op een slowboat met de stroming mee varen naar de stad Luang Prabang, om daar een aantal dagen te besteden.

Vanuit Luang Prabang zullen we met de trein naar Vang Vieng reizen. Dit is een echte backpackers bestemming vanwege het tuben, maar het is ook omgeven door prachtige natuur!

Vang Vieng in Laos
Vang Vieng in Laos

We pakken een dag of enkele dagen later de trein weer terug naar Luang Prabang en reizen vervolgens verder naar Nong Kiau. Het schijnt daar minder toeristisch te zijn en daarom zul je het authentieke Laos hier ervaren.

Vietnam

Ook handig, is dat Nong Kiau op de route naar het noorden van Vietnam ligt. We willen bij de plaats Điện Biên Phủ in Vietnam de grens oversteken. Als we dan naar Hanoi willen reizen, kunnen we kiezen voor een hele lange busrit of voor het vliegtuig.

Hanoi Vietnam
Hanoi Vietnam

We zijn van plan een aantal dagen in Hanoi te verblijven en dagtours te maken naar onder andere Ha Long Bay. Hierna zullen we kilometers gaan maken naar het zuiden van Vietnam.

Hoelang we hierover doen is afhankelijk van de tijd die we nog hebben en de plannen die we gedurende de reis maken. We hebben in ieder geval de plaatsen Ninh Bình, Hué, Đà Nẵng, Hội An, Nha Trang en Ho Chi Minh-stad op de verlanglijst staan!

Ook staat dus het eiland Phu Quoc op onze verlanglijst en daar willen we op het einde van de reis even tot rust komen, voordat we weer naar huis moeten.

Mogelijk obstakel

We kregen van iemand ook het advies om te onderzoeken of het zogeheten ”Burning Season” aan de gang is in Laos. Boeren verbranden in dit seizoen hun gewassen om de grond te bemesten en voor te bereiden op de volgende oogst. Er ontstaat dan een dikke laag smog en de luchtkwaliteit is dan erg slecht voor de gezondheid.

Smog in Laos
Smog in Laos

Na wat onderzoek op internet lijkt het erop dat dit start in de maand maart, maar omdat het klimaat verandert, gebeurt het steeds eerder in het jaar. We duimen dat het in februari nog meevalt!

Ook daarom is het prettig om niet alles vastgelegd te hebben. Mocht het niet meevallen, hebben we de mogelijkheid om sneller naar Vietnam te reizen…

Advies

Ben jij weleens in Kuala Lumpur, Loas en/of Vietnam geweest? Misschien heb je wel aan- of afraders voor ons. Laat het dan vooral weten!

Wij houden jullie op de hoogte via onze socials (o.a. stories op ons Instagram en Facebook kanaal en jawel, ons goednieuwe TikTok account! Na de reis volgen uiteraard de uitgebreide blogs met alle tips en reisroute. Tot dan!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link