Wereldreizigers.nl
Home » Azië » Laos » Reisroute Laos 2 tot 4 weken | Tips en highlights

Reisroute Laos 2 tot 4 weken | Tips en highlights

Jammer genoeg wordt Laos vaak overgeslagen in de klassieke backpack route door Azië waarbij voornamelijk door ThailandVietnam & Cambodja wordt gereisd. Waarom je toch echt naar Laos moet reizen? Laos is naar mijn mening het meest authentieke land in Zuid-oost Azië, omdat het toerisme nog niet heeft doorgezet. Laos is met slechts rond de zeven miljoen inwoners één van de dunst bevolkte landen in Azië. Er zijn geen grote steden, de bevolking is ontzettend aardig en het land heeft een prachtige natuur! Tijd om je reisroute door Laos te plannen! In de korte video hieronder zie je alvast hoe zo’n reis er ongeveer uit gaat zien.

Plan hier je vakantie naar Azië

Reisroute door Laos

Huay Xai – Ban Houayxay

Je reisroute door Laos begint in het kleine plaatsje vlakbij de grens van Thailand, Huay Xai. In Huay Xai zelf valt niet heel veel te beleven, maar het is het perfecte startpunt omdat je hier meteen het hoogtepunt zult beleven van jouw reis door Laos! Ook kan je in Huay Xai de Gibbon Experience boeken.Lees ook: Op de scooter door Laos! | De twee meest populaire motorbike loops

Gibbon Experience groep, Laos
Gibbon Experience groep, Laos
Het dorpje Huay Xai waar je de slowboat naar Luang Prabang kunt nemen
Het dorpje Huay Xai waar je de slowboat naar Luang Prabang kunt nemen

Tip: Er zijn slechts 17 accommodaties te vinden op booking.com in dit kleine plaatsje. Vooruit boeken is aan te raden om nog iets fatsoenlijks te hebben. De landingspagina voor dit specifieke stadje op Booking.com is hier te vinden.

Luang Prabang

In Huay Xai kun je gemakkelijk een ticket boeken voor de slowboat over de Mekong rivier naar Luang Prabang. Het is een lange reis van 2 dagen, waarbij je overnacht in Pakbeng, maar absoluut prachtig! Langs de Mekong kun je het ‘echte’ Laos ervaren. Je ziet locals langs de rivier en vele diersoorten. Het uitzicht dat je hebt is echt een plaatje. Aangekomen in Luang Prabang ervaar je het meer het ‘stadsleven’. Echter valt dit niet te vergelijken met een steden zoals Bangkok of Kuala Lumpur. Luang Prabang is heel sfeervol en je kunt het hier makkelijk een paar dagen volhouden!

Tip: in Luang Prabang zijn genoeg leuke accommodaties te vinden. Snel kijken wat er zoal beschikbaar is? Klik dan hier voor een overzicht.

Het lokale leven naast de rivier, Laos
Het lokale leven naast de rivier, Laos
De Kuang Si waterval, Laos
De Kuang Si waterval, Laos

Wat te doen in Luang Prabang

 1. Breng een bezoek aan de Kuang Si Waterval.
 2. Spendeer je avonden rondom de avondmarkt en scoor prachtige Laotiaanse souvenirs.
 3. Beklim Mount Phu Si en geniet van het geweldige uitzicht.
 4. Sta vroeg op en ervaar een Tak Bat (tocht van de monniken).
 5. Een woord: Utopia! Ga hier chillen en je wil nooit meer weg!


Lees ook: Top 10 | Wat zijn de beste backpack bestemmingen in Azië?

Vang Vieng

Vanuit Luang Prabang boek je een minivan naar Vang Vieng. Vang Vieng is een backpackers walhalla dat vooral bekend staat om het feesten en het tuben op de Nam Song rivier. Onderschat dit dorpje echter niet, het heeft een prachtige omgeving en daarom hoort deze plek zeker thuis in je reisroute door Laos.

Tip: er zijn in dit stadje 112 accommodaties te vinden maar door grote populariteit onder backpackers zijn de leuke betaalbare hostels en hotels vaak al volgeboekt. Vooruit boeken loont – bekijk de actuele beschikbaarheid voor Vang Vieng door hier te klikken.

De karstgebergten in Vang Vieng
De karstgebergten in Vang Vieng

Wat te doen in Vang Vieng

 1. Ga ‘tubend’ de Nam Song rivier af.
 2. Breng een bezoek aan de Blue Lagoon Cave.
 3. Maak wandelingen door de prachtige omgeving.
 4. Ga mountainbiken of kajakken.
 5. Ga rotsklimmen.
 6. Bezoek een van de vele grotten.


Nong Kiau – Nongkhiaw

Als je op zoek bent naar het authentieke Laos en en geniet van rust en natuur dan ben je in Nong Kiau (ook wel bekend als Nongkhiaw) aan het juiste adres. Het is naar mijn mening een van de mooiste dorpjes in Laos en een prachtige ervaring dankzij het feit dat niet veel toeristen een bezoek brengen aan Nong Kiau.

Tip: In dit dorpje is accommodatie zeer beperkt (slechts 19 hostels en hotels op booking.com). Ik val in herhaling maar vooruit boeken loont. Check hier de actuele beschikbaarheid en prijzen.

Het viewpoint in Nong Kiau, reisroute Laos
Het viewpoint in Nong Kiau, reisroute Laos

Wat te doen in Nong Kiau – Nongkhiaw

 1. Ga naar het viewpoint met Laos vlag in Nong Kiau.
 2. Huur een fiets en verken de omgeving.
 3. Breng een bezoek aan de Pha Tok Caves.
 4. Boek een ‘100 watervallen’ dagtocht.

Muang Ngoy

Als je dacht dat Nong Kiau al authentiek was, dan doet Muang Ngoy je nog meer verstelt staan. Het dorpje bestaat uit 1 straat met een aantal guesthouses en dus een handjevol toeristen. Het ligt aan de rivier. Vanuit Nong Kiau reis je dus met de boot naar Muang Ngoy.

Tip: in Muang Ngoy zijn slechts 8 (!) accommodaties beschikbaar op booking.com. Check beschikbaarheid en prijzen hier.

De lange straat van het dorpje Muang Ngoy. Spelende kinderen en kippen all over the place!
De lange straat van het dorpje Muang Ngoy. Spelende kinderen en kippen all over the place!
Waterbuffalo’s die we tegenkwamen tijdens een wandeling
Waterbuffalo’s die we tegenkwamen tijdens een wandeling

Wat te doen in Muang Ngoy

 • Huur een fiets en verken de omgeving.
 • Maak een wandeling door het dorp en de omgeving.
 • Bezoek het klooster en wordt gezegend door een monnik.
 • Bezoek het viewpoint vlak voor de sunset.

Reisroute Laos combineren met Vietnam Thailand of Myanmar?

Vanuit Muang Ngoy is het mogelijk om over het land de grens over te gaan naar Dien Bien Phu in Vietnam. Tickets hiervoor kun je makkelijk boeken wanneer je in het plaatsje Muang Ngoy bent. De grensovergang tussen Laos en Vietnam was zeer makkelijk. Als je aankomt in Dien Bien Phu wordt je gedropt op een bushalte waar bussen klaarstaan die je naar Sapa of Hanoi kunnen brengen.

Lees ook: Reisroute Myanmar in 2, 3 of 4 weken | Alle must-sees en reistips
Lees ook: Reisroute Thailand in 2, 3 of 4 weken | Alle must-sees en reistips
Lees ook: Reisroute Cambodja in 2, 3 of 4 weken | Alle must-sees en reistips

Reistips en reisinformatie Laos

Wat kost reizen in Laos?

Accommodatie – Slaapzalen in hostels beginnen bij ongeveer 5 euro per nacht. Privékamers in hostels en guesthouses kosten over het algemeen 8 tot 25 euro per nacht, afhankelijk van waar je bent in het land. Gratis wifi is tegenwoordig de norm voor hostels, en bij enkele is ook gratis ontbijt inbegrepen. Je kunt comfortabele guesthouse-kamers krijgen voor 25-40 euro met airco, tv en andere voorzieningen.

Buiten dat is de sky the limit, maar ik heb in dit land nooit meer dan 50 euro per nacht hoeven uitgeven aan luxe! Airbnb is beschikbaar in de grote steden, met prijzen vanaf ongeveer 15 euro per nacht voor gedeelde accommodatie. Verwacht voor een heel huis of appartement dichter bij de 50 euro per nacht te betalen.

Tip: Retourvluchten naar Laos zijn op deze pagina van Skyscanner al te vinden vanaf 678 euro.

Eten – Eten is erg goedkoop in Laos. Lokale straatverkopers kosten je ongeveer 2-3 euro per maaltijd, en eenvoudige maaltijden in een restaurant kosten tussen 5 tot 7 euro. Westerse maaltijden in leuke restaurants kosten tussen de 5 tot 15 euro per persoon.

Als je van plan bent je eigen boodschappen te doen en je eigen maaltijden te koken, verwacht dan tussen de 20 tot 25 euro per week te besteden. Blijf bij lokale markten voor de goedkoopste producten.

Vervoer – Lokaal stadsvervoer is goedkoop. Tuk-Tuk taxi’s zijn te vinden op elke hoek in de grote steden, maar zorg ervoor dat je van tevoren over een prijs onderhandelt (meestal niet meer dan 5 euro, afhankelijk van de afstand). Het huren van een chauffeur voor een dag kost je tussen de 15 en 25 euro, en de meeste hostels kunnen je helpen er een te vinden.

Activiteiten – Tours, wandelingen en toegangsprijzen zijn tussen 5 tot 20 euro, afhankelijk van de lengte en populariteit van de activiteit.

Wat is het aanbevolen dagbudget voor Laos?

Low budget – Hoeveel kost het om Laos te bezoeken? Niet veel! Het is een super goedkope plek om te reizen. Als je door Laos reist, besteedt je ongeveer 30 euro per dag. Hiermee krijg je een slaapzaal (of in sommige gevallen zelfs een privéhostelkamer als je je andere kosten verlaagt), eten van de straatstalletjes, een paar drankjes per dag, een paar rondleidingen, dagtochten en lokaal vervoer door het hele land. Als je veel in slaapzalen verblijft, kunt je misschien zelfs voor nog minder reizen.

Gemiddeld budget – Met een gemiddeld budget van 40 euro per dag krijg je een goedkope hotelkamer met airconditioning, een aantal maaltijden in een restaurant, zoveel drankjes als je wilt, en ook alle tours en excursies die je wilt! Dit bedrag gaat ver in Laos en je zult echt geen problemen hebben om alles te doen wat je wilt. Je zult nog steeds niet op de meest exclusieve plekken zijn of de chicste maaltijden eten, maar het ontbreekt je aan niets.

Hoog budget – Met een “luxe” budget van 60 euro of meer per dag is the sky the limit! Je kunt verblijven in leuke hotelketens, volledige appartementen, resorts, maaltijden van wereldklasse eten of kiezen voor privétours! Dit land kost niet veel geld en voor 60 euro per of meer kun je alles krijgen wat je nodig hebt! Hoe meer je wilt uitgeven, hoe leuker het zal worden!

Hieronder vind je nog een aantal antwoorden op belangrijke vragen mocht je een reis naar Laos aan het plannen zijn. Denk aan de beste reistijd, algemene reistips en of er bijvoorbeeld bepaalde kledingvoorschriften zijn.

Lees ook: Top 10 | Wat zijn de goedkoopste landen voor een wereldreis? (2023 update)

Wat is de beste reistijd voor Laos?

Het oosten van Laos kent een gebied met een tropisch moessonklimaat en het uiterste noorden heeft een warm klimaat waarbij in de zomerperiode neerslaghoeveelheden voorkomen van meer dan vierhonderd millimeter per maand. Laos bestaat vooral uit ruw bergachtig terrein, langs de westelijke grens met Thailand vind je lagergelegen gebieden. De rivier de Mekong vormt het laagste gebied van Laos, met een gemiddelde ligging van ongeveer zeventig meter boven zeeniveau. De vele hoogteverschillen (het hoogste punt ligt op 2817 meter hoogte) zorgen voor een wispelturig neerslagbeeld, waarbij de loefzijde van een berg soms dagenlang geteisterd wordt door regenbuien en de lijzijde op het zelfde moment dagenlang vrijwel droog is. Ook in het verloop van temperatuur zie je door de hoogteverschillen en de variaties in geografische ligging aanzienlijke verschillen (Bron).

Hoogseizoen – De beste reistijd voor Laos is van november tot en met juni. Op plekken waar regen weinig kans maakt, kan het in de zomermaanden flink heet worden, terwijl het aan de loefzijde van een berg, waar het op dat moment wel regent, zomaar vijf tot tien graden koeler kan zijn. In de lager gelegen gebieden varieert de maximumtemperatuur gemiddeld van 26 tot 30 graden in de wintermaanden tot waardes van 33 tot 38 graden in de heetste maand (april).

Regenseizoen – Laat je niet afschrikken door het regenseizoen. Het regenseizoen betekent beslist niet dat het net weken lang achter elkaar regent. Per gebied in Laos kan het weerbeeld ook weer verschillen, waardoor je in sommige gebieden in het regenseizoen juist aangenaam rustig weer kunt treffen. En als het regent, tref je tijdens een vakantie in Laos vaak in de ochtend of namiddag een flinke tropische regenbui, waarna de zon weer verrassend snel kan doorbreken.

Gedurende het regenseizoen vind je ook meer bloei in de natuur en een ander voordeel van het regenseizoen is dat het vaak rustiger is op de bestemmingen. Hierdoor heb je echt een extra beleving aan je reis doordat je op sommige bestemmingen weinig andere toeristen tegen komt. Vooral tijdens de feestdagen Kerst, Chinees Nieuwjaar en Pasen zijn de piekperiodes qua bezoekers in Laos.

Orkanen – Laos heeft tijdens het orkaanseizoen (dat loopt van juni tot december) een kans op orkanen. Laos ligt in de aanvoerroute, maar omdat het land wat verder landinwaarts ligt en ‘beschermd’ wordt door bergen, valt het aantal orkanen dat daadwerkelijk met orkaankracht Laos bereikt heel erg mee. Als een orkaan Laos wel treft, dan betekent dat meestal een spoor van vernielingen en slachtoffers, zoals in september 2009, toen orkaan Ketsana voor veel ellende heeft gezorgd in Vietnam, Cambodja en Laos (bron).

Heb je een visum nodig voor Laos?

Je hebt voor een verblijf korter dan dertig dagen geen visum nodig voor Laos. Wel moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn na vertrek uit Laos.

Om als toerist naar Laos te kunnen reizen, heb je een toeristenvisum nodig. Bij aankomst in Vientiane, Luang Prabang en Pakse is het mogelijk om direct een visum voor Laos aan te schaffen. Dit visum is dertig dagen geldig. Je kunt je verblijf in Laos eventueel nog verlengen bij de immigratiedienst in.

Zijn er kledingvoorschriften in Laos?

Laos kent een tropisch klimaat waardoor lichte, ruime en gemakkelijk zittende (katoenen) kleding het meest comfortabel is. Tegen de muggen (of de brandende zon) kan het verstandig zijn om iets met lange mouwen / pijpen mee te nemen. Qua temperatuur is een t-shirt met korte broek voor de meeste regio’s voldoende. In de hoger geleden gebieden is het koeler waardoor het aan te raden is om enkele stuks warme kleding mee te nemen. In het regenseizoen kan een regenjas, poncho of paraplu prettig zijn (dit kan je eventueel ook ter plaatse kopen). Voor bepaalde trekkings zijn wandelschoenen met een goed profiel een ‘must’, zeker in het regenseizoen. Bezoek je een kerk of een moslim-gebied, zorg dan voor gepaste (bedekte) kleding.

Heb je een wereldstekker nodig in Laos?

Ja, je hebt een wereldstekker nodig in Laos. In Laos worden helaas vele verschillende stopcontacten gebruikt. Als je in Nederland woont heb in Laos absoluut een reisstekker nodig. Op bol.com zijn vele soorten en maten reisstekkers te koop. Ons advies: kies er één die super compact is en zo veel mogelijk type stekkers ondersteunt.

Kun je kraanwater drinken in Laos?

Het kraanwater in Laos is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water. Als er geen drinkbaar (kraan)water beschikbaar is kun je het water het beste eerst goed koken of gebruik maken van waterzuiveringstabletten of waterfilters.

IJsblokjes: Buiten het drinken van het water wordt het water vaak ook gebruikt om ijsblokjes of ijs van te maken. Het is af te raden om in Laos ijsblokjes of ijsjes te gebruiken die gemaakt zijn van kraanwater of waarbij je het niet zeker weet.

Wat is de munteenheid van Laos?

Kip is de officiële munteenheid van Laos. Afgekort is het veelal bekend als LAK. Er zijn bankbiljetten in omloop van 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000 en 500 kip. Kleinere biljetten van 100, 50, 20, 10 en 1 kip worden praktisch nooit meer gebruikt. Het op een na grootste bankbiljet, van 50.000 kip, is ongeveer 5 euro waard en het grootste biljet (100.000 kip) is ongeveer hetzelfde als 10 euro.

In Laos worden naast de kip vaak ook andere munteenheden geaccepteerd; de Thaise baht, de Amerikaanse dollar en op sommige plaatsen ook euro’s.

De munteenheid in Laos: LAK, oftewel de LAOS KIP
De munteenheid in Laos: LAK, oftewel de LAOS KIP

Worden creditcards geaccepteerd in Laos?

Met een creditcard kun je terecht in steeds meer hotels en restaurants, en bij sommige reisbureaus. Zorg er echter voor dat je altijd contant geld bij je hebt, want de economie van de Laos draait nog voornamelijk op contanten.

Lees ook: Welke (prepaid) creditcard is het beste om mee te reizen? En waarom?

Kan je geld pinnen in Laos?

Ja, pinnen in Laos kan op steeds meer plekken. In vrijwel elke stad zijn er veel pinautomaten te vinden. Ook op vliegvelden, stations en tevens de wat grotere dorpen zijn pinautomaten in overvloed. Wel dien je rekening te houden met pinlimieten, die kunnen vaak vrij laag zijn (maximaal 100 of 250 euro per pinbeurt).

Is fooi geven gebruikelijk in Laos?

Fooien worden niet verwacht in Laos, maar het wordt altijd op prijs gesteld. Veel servicemedewerkers in Laos verdienen een laag loon, dus als je tevreden bent met de diensten van obers, chauffeurs, gidsen of anderen, is het achterlaten van een kleine fooi, afhankelijk van de service, een goede manier om je waardering te tonen.

Moet je over prijzen onderhandelen in Laos?

Ja, in Laos is het gebruikelijk om over prijzen te onderhandelen. Met name op de markt en de kleine winkels op straat. Ook dien je te onderhandelen met taxichauffeurs en touroperators!

Volg ons op social media

Dat was ém dan! Je weet nu alles wat je moet weten voor een prachtige rondreis door Laos. Heb je nog een vraag over deze reisroute door Laos? Stel deze dan in de reacties onder het bericht. Wil je zo nu en dan een dosis reisinspiratie, reistips en prachtige reisfoto’s op je tijdlijn? Volg ons dan op social media! Je kunt ons onder andere vinden op Facebook en Instagram. Zie je daar!

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
23 Shares
23 Shares
Copy link