Wereldreizigers.nl
Home » Azië » Vietnam » Halong Bay verkennen vanuit Cat Ba Island | goedkoper alternatief

Halong Bay verkennen vanuit Cat Ba Island | goedkoper alternatief

Voor veel reizigers hét hoogtepunt van hun reisroute door Vietnam: Halong Bay. Halong Bay bestaat uit meer dan 1600 kalkstenen eilandjes die uit het water rijzen. Het is een prachtig en onwerkelijk gezicht en meteen duidelijk waarom deze plek op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het goedkoopste én leukste alternatief is om Halong Bay te bezoeken vanuit Cat Ba Island.

Plan hier je vakantie naar Azië

Hoe kom je in Cat Ba Island

Cat Ba ligt op zo’n 2/3 uur reizen vanaf Hanoi (de hoofdstad van Vietnam). Vanuit Hanoi worden ook volop tours en cruises aangeboden naar Halong Bay omdat de afstand relatief kort is, voor Vietnamese begrippen in ieder geval. Je vertrekt dan in de vroege ochtend richting Halong Bay en afhankelijk van welke tour je kiest kom je diezelfde dag of de volgende dag weer terug in Hanoi.

Ik raad je echter aan om naar Cat Ba te reizen en vanuit hier zo’n tour te regelen. Vanuit Hanoi of Ninh Binh (Tam Coc) reis je met een bus naar Cat Ba, wanneer je een busticket koopt zit hoogstwaarschijnlijk de ferry overtocht inbegrepen in de prijs. Je kunt een ticket kopen bij Cat Ba Express. Vanuit Ninh Binh (Tam Coc) doe je er zo’n 4/5 uur over.

Lees ook: De 12 Mooiste Nationale Parken in Vietnam | Van Jungle tot strand

Halong Bay vanuit Cat Ba
Halong Bay vanuit Cat Ba


De drie baaien rondom Cat Ba Island

Rondom Cat Ba Island liggen drie baaien: Halong Bay, Lan Ha Bay & Bai Tu Long Bay. Deze drie baaien hebben allemaal hetzelfde landschap en daarom is het niet echt een must om persé naar Halong Bay te gaan. Je kunt het verschil namelijk niet zien.

Halong Bay

Bijna alle boten gaan natuurlijk naar Halong Bay omdat dit de bekendste baai is. Daarom is deze plek ook ontzettend druk en word je dus niet alleen omringd door de prachtige kalkstenen eilanden, maar ook heel veel boten. Boek een tour die niet alleen door dit gebied vaart maar gewoon een stukje van Halong Bay meepakt. Op die manier ben je er toch geweest maar ervaar je niet die enorme drukte continue.

Lan Ha Bay

Lan Ha Bay is het goedkope alternatief en ligt het dichtste bij Cat Ba Island. Het is er minder druk en daarmee dus een perfecte plek om van het landschap te genieten.

Bai Tu Long Bay

Deze baai ligt het verste weg van Cat Ba Island en is ook de duurste optie. Er worden namelijk maar een beperkt aantal cruiseschepen toegelaten tot dit gebied waardoor ze een hogere prijs kunnen vragen.

Halong Bay vanuit Cat Ba

Boottocht door Lan Ha Bay & Halong Bay

Het handigste is als je bij aankomst in Cat Ba meteen je tour gaat regelen bij een van de vele touroperators op het eiland. Je vindt de meeste in het centrum, maar je kunt het ook regelen bij de accommodatie waar je overnacht. Ik had mijn tour geregeld bij het kantoortje van Cat Ba Ventures. Zij bieden dagtours aan, maar hebben ook opties inclusief overnachting. Ik koos voor de 2D/1N tour waarbij ik heb overnacht in een hutje op een eiland. Je kunt ook een tour boeken bij Cat Ba Express.

Kosten:

  • 1 daagse excursie:     $ 15-20
  • 2 daagse excursie:    $ 80-100

De boot is ontzettend fijn (de beste die ik heb gehad in Azië). Op het dek staan voldoende ligbedjes waar je optimaal kunt genieten van het uitzicht. Wanneer je met het trapje naar beneden gaat kom je bij de ruimte waar een grote tafel staat met daaromheen banken waar voldoende plek is voor iedereen. Hier lunch je in de middag.

Halong Bay vanuit Cat Ba

Gedurende de dag stop je bij de fishermans village, een tiental woningen gebouwd op het water. Het is echt indrukwekkend om te zien. Natuurlijk wordt er ook een uitgebreide stops gemaakt bij een mooie plekken waar je kunt snorkelen, zwemmen, kajakken en zelfs naar een strandje toe kunt zwemmen. Ze stopte ook bij een plek waar we met de kajak door een grot konden gaan en vervolgens uitkwamen bij een baai omringd door rotsen, dat was echt geweldig.

Halong Bay vanuit Cat Ba
Halong Bay vanuit Cat Ba
Halong Bay vanuit Cat Ba


Voordat ik aan de tour deelnam had ik me voorgesteld dat het erg druk ging zijn op het water, maar dat viel achteraf reuze mee. Natuurlijk zijn we zeker wel boten tegengekomen maar er waren ook echt plekken waar we gewoon helemaal alleen waren. Het was zeker een hele mooie ervaring. We waren maar met 6 mensen op de boot, wat (naar mijn mening) heel weinig is en er was dus meer dan genoeg ruimte voor iedereen. Het eten was lekker, de accommodatie op het eiland was dikke prima en alles was goed geregeld. Erop terugkijkend zou ik wel aanraden om gewoon voor een 1 daagse tour te kiezen, dit is meer dan genoeg.

Lees ook: Wat te doen in Hanoi | 9x must sees en leuke dagtours

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
13 Shares
13 Shares
Copy link