Wereldreizigers.nl
museum-revolutie-cuba
Home » Caraïben » Cuba » Rondreis Cuba | Must sees, kleurrijke straten en prachtige natuur

Rondreis Cuba | Must sees, kleurrijke straten en prachtige natuur

Cuba, de notoire plaaggeest

Wie denkt aan een rondreis door Cuba en bijbehorende must sees, denkt aan dikke sigaren, aan de beruchte hoofdstad Havana, aan oude Amerikaanse Chevrolets maar vooral aan oud-president Fidel Castro. Deze charismatische leider was ruim veertig jaar lang het gezicht van het communistische Cuba en vooral een doorgewinterde plaaggeest voor de Verenigde Staten. Tot februari 2008. Door gezondheidsproblemen was Castro niet meer in staat Cuba te leiden en nam zijn jongere broer Raúl begin 2008 het presidentschap op zich. Een vakantie in Cuba beleef je in een afbrokkelend communistisch bolwerk dat langzaam weer contact krijgt met de rest van de wereld. Wil je zowel het nieuwe als het oude Cuba ervaren? Dan is het zaak om niet te lang te wachten. Cuba ontwikkelt de laatste jaren razendsnel waardoor de echte authenticiteit langzaam lijkt te verdwijnen. In dit artikel een kort stukje geschiedenis van Cuba opgevolgd met enkele must sees.

Armoede en salsa

Kleurige smalle straatjes in Havana, Cuba
Kleurige smalle straatjes in Havana, Cuba

Het leek een aantal jaar niet echt meer duidelijk welke kant het op zou gaan met Cuba, het prachtige land waar armoede en salsa moeiteloos samengaan. Gaan de grenzen straks potdicht en wil Raúl Castro net als zijn oudere broer niets meer te maken hebben met de westerse wereld? Is de mogelijkheid straks vervlogen om rond te kunnen reizen in dit unieke land? Of probeert Raúl Castro juist toeristen over te halen om het land te bezoeken door westerse invloeden toe te staan? En verliest het land hierdoor al haar authenticiteit? Wij vonden het tijd voor duidelijkheid en gingen op zoek naar het juiste antwoord.

McDonalds in Cuba

Kleurrijke rondreis door Cuba
Kleurrijke rondreis door Cuba

Cuba is altijd een buitenbeentje geweest. Terwijl merken als McDonalds en Starbucks de wereld in sneltreinvaart veroverden met honderden vestigingen verspreid over de hele wereld, hield Fidel Castro alle bekende westerse merken vakkundig buiten de deur. Zelfs de Amerikaanse dollar kwam vanaf 2004 het land niet meer in, een duidelijkere statement kon Fidel niet maken. Cuba was voor Cuba en niets dat daar tussen mocht komen. Voor toeristen kwam er een eigen valuta, de CUC (Cuban Convertible Peso). Wissel dus geen euro’s in voor US dollars want je kan er in Cuba nog geen broodje voor kopen.

Het grote voordeel van Fidel’s beleid was dat Cuba puur bleef. Een land met haar eigen beschermde cultuur, uniek en ongepolijst. Geen invloeden van buitenaf. Voor deze houding werd een hoge prijs betaald. Cubanen hadden immers nergens recht op en dienden al hun inkomsten aan de staat af te dragen. Na het aftreden van Fidel was de grote vraag: wat nu? Zou Raúl Castro zijn voorbeeld volgen of was het tijd voor verandering?

Doorsnee vakantieland

De eerste kleine scheurtjes in Fidel’s harde aanpak zijn inmiddels zichtbaar. Raúl hanteert een lossere hand en laat bijvoorbeeld boeren wél een deel van de inkomsten zelf behouden. Ook lijkt zijn afkeer voor westerse invloeden minder extreem dan die van Fidel. De Cubaanse economie kan wel een boost gebruiken en dat beseft Raúl maar al te goed. De beste remedie? Toeristen! De verwachting is dan ook dat Cuba meer en meer uit haar schulp zal kruipen en de groeiende stroom toeristen met liefde zal omarmen. Met alle bijbehorende voordelige en nadelige gevolgen. Het Cuba waar de tijd heeft stil gestaan zal verdwijnen. De kenmerkende must sees en beelden van de doorleefde gezichten van Cubaanse locals zullen worden vervangen door die van blije rondreizende toeristen met de camera in de aanslag. Authenticiteit verdwijnt. Langzaam aan verandert Cuba in het zoveelste doorsnee vakantieland. Dat is jammer, maar het is nog niet te laat!

Wil je nog het echte Cuba beleven, zowel de schoonheid als de lelijkheid? Dan is het tijd om je koffers te pakken. Het is now or never!

Wereldreizigers.nl

Rondreis door Cuba

Klaar om de stap te zetten en een rondreis door Cuba te plannen? Je kunt je vakantie doorbrengen in prachtige nationale parken, op uitstekende stranden en in boeiende musea, maar het meest fascinerend is het om te zien hoe de mensen (over)leven in het land. De klok lijkt voor jaren gestopt te zijn met tikken, merk je in de losbandige hoofdstad Havana. Zie in het oude centrum hoe de inwoners op straat kletsen, ruilen en geknipt worden en wandel langs de zee over de beroemde Malecón. Trinidad biedt met zijn geplaveide straatjes, versleten koloniale gevels en charmante binnenplaatsen een momentopname van een vervlogen tijdperk.

Havana net voor zonsondergang
Havana net voor zonsondergang

Een rondreis door Cuba maken betekent rondreizen door een woelige communistische geschiedenis. Pas de laatste jaren is het toerisme hier echt goed op gang gekomen. Nu kun je langs de kust terecht in prachtige hotels met uitstekende duikmogelijkheden! Maar veel reizigers komen natuurlijk voor de roemruchte hoofdstad Havana, waar de geur van sigaren en rum je tegemoet komt. Ook voor zwoele salsa feesten zit je hier nog altijd goed. 

Laat je verrassen door Havana

Zeg je Cuba, dan zeg je Havana, misschien wel de meest karakteristieke hoofdstad van de wereld. De eeuwenlange Spaanse overheersing is terug te zien n de koloniale architectuur en, cliché of niet, het chaotische straatbeeld wordt nog altijd bepaald door oldtimers en salsamuziek. Het is een stad waar je best een paar dagen kunt blijven hangen, zeker als je gevoelig bent voor de romantiek van het overal zichtbare verval. Geïnteresseerd in de geschiedenis van Cuba? Dan is het Museum van de Revolutie echt een must see!

Museum van de Revolutie, een must see in Havana
Museum van de Revolutie, een must see in Havana

Over die revolutie gesproken: in het Sierra Maestra gebergte kun je het voormalige hoofdkwartier bezoeken waar Fidel Castro, Ché Guevara en hun kompanen de machtsgreep voorbereidden. Neem wel stevige wandelschoenen mee, want het kampement ligt op een moeilijk bereikbare plek diep in de bossen. De rebellen wilden immers niet ontdekt worden! Zelfs als de politiek zelf je niet zo interesseert, is dit gebied vanwege de schitterende omgeving overigens zeker de moeite waard.

Trinidad, het echte oude Cuba

Net zo koloniaal als Havana, maar dan een stuk rustiger is Trinidad. De oude stadskern met zijn pastelkleurige huizen is vrijwel helemaal bewaard gebleven en staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst. Trinidad dankt zijn rijkdom aan de suikerindustrie die je overal tegenkomt. Ook hier kun je een paard of fiets charteren om de omgeving te bekijken of naar het nabijgelegen strand te gaan.

Tip: Lees ook de blog van opreismetco.nl met 5 toffe dingen om te doen in Trinidad!

Versleten geveltjes in Trinidad, Cuba
Versleten geveltjes in Trinidad, Cuba

De mooie natuur van Cuba

Meer natuurschoon vind je in Pinar del Rio, één van de must sees epicentra van de Cubaanse tabaksindustrie. Hier ontdek je het ware plattelandsleven op ingedutte boerderijtjes, waar tandeloze mannen in stilte hun land verbouwen. Je kunt een sigarenfabriek bezoeken of zelf een sigaar rollen en roken bij een particulier boertje.

Must see: Viñales

Vanuit het onwijs mooie Viñales maak je bovendien prachtige tochten door de rollende, groene heuvels en door erosie gevormde bergen. Dat kun je te voet doen of te paard, maar het is ook mogelijk om een fiets te huren. Je schiet hier net voor zonsopkomst de meest onwerkelijke plaatjes. Wanneer de mist optrekt en de zon zich laat zien, weet je precies waarom je zo vroeg bent opgestaan. Het is hier onwerkelijk mooi.

Tip: Meer weten over de regio Viñales? Worldwife.nl schreef er een prachtig artikel over met veel tips, wat te zien en doen in Viñales.

Viñales, één van de must sees tijdens je rondreis door Cuba
Viñales, één van de must sees tijdens je rondreis door Cuba

De mooiste stranden van Cuba

Tijdens je rondreis door Cuba kunnen strandbezoeken natuurlijk niet ontbreken. Maar wat zijn de mooiste stranden van Cuba? Het beroemdste strand is waarschijnlijk dat van Varadero, een comfortabele badplaats met grote resorts, goede restaurants en uitstekende watersportfaciliteiten. Zoek je liever de rust op, dan kun je terecht op één van de vele andere stranden, zoals bijvoorbeeld dat van het eilandje Cayo Levisa. Hier geen lawaaiige toeristenindustrie, maar alleen hangmatten, palmbomen en het ruisen van de zee. Een schitterende afsluiting van een heerlijke reis!

Het strand van Varadero, Cuba
Het strand van Varadero, Cuba

Visum voor Cuba – Informatie

Toeristen uit Nederland en België hebben een ‘toeristenkaart’ nodig voor een vakantie in Cuba. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek uit het land nog minstens 6 maanden geldig is. Daarnaast dien je te beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming. Een toeristenkaart (Tarjeta del Turista) is een soort visum en kun je regelen bij een reisorganisatie, een reisbureau of een luchtvaartmaatschappij. Het visum Cuba is geldig voor 30 dagen en kun je in je hotel of bij de Cubaanse immigratiedienst eventueel verlengen met nog eens 30 dagen.

Je kunt de toeristenkaart ook aanvragen bij het Consulaat van Cuba in Rotterdam. Bij aankomst in Cuba wordt de ene helft door de douane ingenomen, de andere helft moet je weer inleveren bij vertrek. Meer informatie over een zakenvisum of een langer verblijf kun je krijgen bij de Ambassade van Cuba in Den Haag.

Rondreis door Cuba - Een must see land - wacht niet te lang!
Rondreis door Cuba – een land met veel must sees – wacht niet te lang!

Rondreis door Cuba – Now or never?

Zoals je hebt kunnen lezen heeft Cuba veel te bieden. Van de prachtige kleurrijke straatjes tot de diepgewortelde cultuur. Het is een zeer mooi en divers land om te reizen. Helaas zien we de laatste jaren wel veel van de oude cultuur en schoonheid verdwijnen. We begrijpen het, ook Cuba en haar inwoners wil vooruit. Maar die vooruitgang maakt het voor toeristen op de langere termijn juist weer minder aantrekkelijk. Ben je van plan om ooit naar Cuba te reizen? Dan is het advies om niet te lang te wachten!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link