Wereldreizigers.nl
278e2ba2 af5b 475e 8dc1 1d9232872eed | wandelen dolomieten | Wereldreizigers.nl

Wandelen in de Dolomieten | De mooiste opties en wandelroutes

In Italië vind je de schilderachtige Dolomieten, een absoluut mekka voor liefhebbers van het buitenleven. Met vele activiteiten om uit te kiezen, is wandelen in de Dolomieten één van de meest populaire dingen om te doen. Van korte, makkelijke wandelingen tot uitdagende wandelingen met grote hoogteverschillen, dagwandelingen tot meerdaagse excursies, de Dolomieten bieden veel mogelijkheden voor wandelaars van alle niveaus.

Lees ook: Dolomieten | 5 tips voor beginnende hikers
Lees ook: Inpaklijst tips | Hiken en wandelen in de bergen | Huttentocht Dolomieten

Welke route ga je wandelen en waar ga je overnachten?

Wandelen in de Dolomieten | Een wandelroute uitstippelen
Wandelen in de Dolomieten | Een wandelroute uitstippelen

Exact de vragen die wij ook hadden. Gelukkig werden wij op sleep-touw genomen door onze vrienden Hanna & Kajan, die met hun jarenlange berg-ervaring precies weten hoe je dit uitzoekt. Zij hebben de meest fantastische overnachtingen geregeld en ons uitgelegd hoe het nou eigenlijk zit met al die hutten in de bergen.

Wie gaat wandelen in de Dolomieten zal worden getrakteerd op epische uitzichten
Wie gaat wandelen in de Dolomieten zal worden getrakteerd op epische uitzichten
Genoeg wandelroutes om uit te proberen!
Genoeg wandelroutes om uit te proberen!
Sommige stukken van de wandeling zijn best uitdagend
Sommige stukken van de wandeling zijn best uitdagend

In ons blog ‘5 tips voor beginnende hikers’ vertelde we al hoe je je voorbereidt op een wandeltocht in de Dolomieten. Ook deelde wij een ‘wandeltocht paklijst’ zodat je niets vergeet op deze fantastische trip. Lees die vooral even als je daar nog hulp bij kunt gebruiken. 

Opties en wandelroutes in de Dolomieten

Hieronder delen we drie opties om te wandelen in de Dolomieten, waarvan we er zelf twee hebben ervaren.

1. Dagwandeling

Wandel overdag en maak een rondje vanaf je verblijfsplaats. Kies dan tussen een camping, hotel of B&B als “basiskamp”. Het voordeel is dat je overdag lekker kunt lopen en ’s avonds weer terug komt bij een vaste slaapplek. Je hoeft dus niet veel spullen mee te nemen tijdens het lopen en kunt lekker uitgebreid eten als je terug bent. Het nadeel is dat je, behalve als je een rondje kunt lopen, minder veel kunt zien op een dag. De kans dat je dezelfde weg terug moet lopen is aanwezig. Dat is dus zeker de moeite om uit te zoeken.

Ook tijdens een dagwandeling in de Dolomieten kun je al genieten van de prachtige natuur
Ook tijdens een dagwandeling in de Dolomieten kun je al genieten van de prachtige natuur

2. Overnachting in een rifugio

De Dolomieten bieden een ongelooflijke hoeveelheid aan rifugi (berghutten), die worden beschouwd als een van de beste in de Alpen. Niet dat wij daar ervaring in hebben, oké. 😉

Een sporadische berghut of herberg in de Doloimieten
Twee van de vele berghutten (rifugio) in de Dolomieten

Maaltijden en beddengoed zijn aanwezig – je hoeft dus alleen een klein dagpakket met snacks, kleding en persoonlijke spullen mee te nemen om te overnachten. Sommige rifugio’s hebben een fantastische keuken, dus bekijk de reviews goed. Wij hebben écht geweldig gegeten tijdens onze wandeltocht. Maar hé, volgens mij smaakt alles heerlijk na 12 uur wandelen..

Het grote voordeel is dat je een zonsondergang en zonsopgang mee kunt maken. Dus als je dat graag wilt, is een overnachting in de bergen wel een must.

We verlaten de rifugio en vervolgen onze meerdaagse wandeling in de Dolomieten
We verlaten de rifugio en vervolgen onze meerdaagse wandeling in de Dolomieten
Andere berghutten die we tijdens onze wandeling tegen kwamen
Berghutten – Wandelen in de Dolomieten

3. Rifugio-naar-rifugio

Als je liever meerdere dagen op pad bent, zoals wij hebben gedaan, wandel dan van rifugio-naar-rifugio. We kunnen het écht aanraden. Ondanks dat misschien spannend is en meer tijd kost om te plannen, zie je op deze manier het meeste van een gebied. Met name omdat je niet steeds terug hoeft te lopen naar je slaapplaats.

  Rifugio - Wandelen in de Dolomieten
Rifugio – Wandelen in de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten – YouTube serie

Ben je benieuwd naar de route(s) die wij hebben afgelegd? Waar wij sliepen en hoe dat er van binnen uit ziet? Bekijk dan de drie YouTube video’s van onze meerdaagse huttentocht in de Dolomieten op hieronder of neem eens een kijkje op ons YouTube kanaal. In deze video’s krijg je echt een goed beeld van hoe wij het wandelen in de Dolomieten ervaren hebben. Kijken dus!

Avatar foto

Front Seat Stories

Marc & Loes | Front Seat Stories
- Fulltime #VanlifeEuropa
- In onze zelfgebouwde camper genaamd Petje reizen wij door Europa
- YouTube film-makers bezig met de serie 'Onderweg naar Turkije'

Hoi! Wij zijn Marc & Loes. In onze zelfbouw bus genaamd ‘Petje’ rijden wij door Europa en maken we de meest gave dingen mee. We zijn onderweg naar Turkije en leggen dit maar al te graag vast om jou een plekje op onze voorstoel te geven. Onder de naam Front Seat Stories delen wij op YouTube en Instagram onze avonturen om te inspireren en vooral ook te entertainen. Dus stap in, gordels om en geniet lekker mee!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
7 Shares
7 Shares
Copy link