Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Italië » Dolomieten | 5 tips voor beginnende hikers

Dolomieten | 5 tips voor beginnende hikers

Je eerste wandelvakantie gelijk naar de imposante Dolomieten in Italië? Natuurlijk! Je vergeet je eerste meerdaagse huttentocht in de bergen nooit meer, dus zorg ervoor dat je naar de juiste plek gaat. De indrukwekkende Italiaanse Dolomieten, dat op de UNESCO-werelderfgoed lijst staat, heeft keuze uit duizenden route’s en gebieden. Zowel voor de beginnend hiker als voor de vergevorderde klimmer. Om je alvast op weg te helpen hebben we hier 5 tips voor beginnende hikers verzameld. Wandel je met ons mee?

Lees ook: Niemand had ons verteld dat ‘vanlife’ zo verslavend is | Front Seat Stories

YouTube serie – Front Seat Stories

De Italiaanse Dolomieten was de eerste highlight van onze camperreis naar Turkije. Check onze volledige YouTube serie “The road to Turkey” op ons Front Seat Stories YouTube kanaal. 

Hieronder vind je de eerste aflevering (dag 1) van de driedaagse hike in de Italiaanse Dolomieten. Een echte aanrader om te kijken als je nog inspiratie zoekt voor een mooie wandelroute in de Dolomieten. Spoiler alert! Het was niet altijd even makkelijk en we zijn gek op klagen 😉

De 5 tips voor een beginnende hiker

Het stond al jaren op ons verlanglijstje en dit jaar was het zover: we maakten onze allereerste meerdaagse huttentocht door de Italiaanse Dolomieten. Begeleid door onze maatjes met veel berg-ervaring, die bovenal heel gezellig zijn, hebben we de tocht van ons leven gemaakt!

1. De juiste wandelschoenen

Voor vertrek hebben wij échte wandelschoenen aangeschaft. Hierbij is het belangrijk dat je de verschillende type bergschoenen past in de winkel. Het advies dat wij kregen is om minimaal 1 maat groter te kopen dan je normale maat. Dit voelt misschien veel maar is echt zó fijn wanneer je lange stukken gaat afdalen. Ik (Loes) heb wel eens een blauwe teennagel gelopen door te lang naar beneden te hiken op verkeerde wandelschoenen. Geloof mij; dit wil je niet. Het is echt fijn om een beetje extra ruimte te hebben in je schoen, want ook door het lange wandelen, de inspanning en de warmte, zullen je voeten wat uitzetten. Heb je geen extra ruimte in je schoen dan liggen blaren en blauwe tenen op de loer!

Er bestaan verschillende categorieën in wandelschoenen. Van categorie A t/m D. Zowel op internet als in de winkel kun je lijstjes vinden met meer uitleg hierover. Ons advies; ga voor een categorie B schoen als je in de bergen gaat wandelen. Wij waren eerst geneigd om een ‘allround’ categorie A/B schoen te kopen, maar zijn achteraf zó blij dat we toch voor de B schoen hebben gekozen. Ze voelde eerst als logge klompen aan je voeten, maar nu ze ingelopen zijn wandelen ze heerlijk. Door de betere steun krijg je in het ruige terrein minder last van je voeten. En wat ook handig is; je kan overal tegen aan stoten zonder je te bezeren – wat voor mij dan weer prettig is! 😉

Sokken zijn ook zéker niet onbelangrijk! Wij hebben niet lullig gedaan en de duurste sokken uit ons leven gekocht. Sokken gemaakt van Merino wol. Maar eerlijk waar; 0 blaren gehad!

2. Navigatie

Zorg dat je van te voren goed heb uitgezocht welke route je gaat lopen, wat je kan verwachte qua uitdagingen en op welke punten het handig is om pauze te nemen. Of in ons geval; laat je meenemen door ervaren vrienden 😉

Zij hebben ons geleerd hoe we een wandelkaart kunnen lezen, wat alle tekens betekenen en hoe je uberhaupt een realistische wandelroute in de bergen maakt. Zo hebben we onder andere geleerd een route te kunnen uitstippelen die zowel uitdagend als haalbaar is. Het liefst lopen wij, en we denken de meeste mensen, een rondje in plaats van terug te moeten over hetzelfde pad. Fijn is om te weten dat je gemiddeld zo’n 400 meter per uur stijgt. Dalen gaat daarentegen iets vlotter met zo’n 500m per uur. Hiermee kan je berekenen hoe lang je over een stuk doet als je het hoogteverschil op de kaart ziet. Gebruik nooit google-maps want dit gaat vaak mis in de bergen met slecht bereik. 

3. Paklijst // Function over fashion

Voor vertrek kregen wij deze fijne paklijst. We kunnen je verzekeren dat het écht noodzakelijk is om met alle weer-types rekening te houden, zodat je op alles voorbereid kan zijn. Niets is zo veranderlijk als het weer in de bergen. Dat is ook wel te zien in de Front Seat Stories YouTube kanaal, waarin we álle verschillende weertypes hebben gehad.

4. Voeding

Bij een meerdaagse tocht is het belangrijk om goed na te denken wat je elke dag gaat eten. Gerechten bedenken die voedzaam en lichtgewicht zijn kan soms een uitdaging zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je elke maaltijd vooruit heb bedacht en niet zomaar wat in je tas gooit; élke kilo telt! Haal alle overbodige verpakking weg zodat je het zo klein mogelijk mee kunt nemen. Her-sluitbaren zakjes zijn hier handig voor. Hierin kun je ook al maaltijd van te voren mixen (zoals havermout met kaneel, zaden, pitten en gedroogd fruit). Het eten van eiwitten, koolhydraten en proteïnen is belangrijk bij zware inspanning. Bij warm weer verlies je veel vocht dus denk dan bijvoorbeeld zoute pinda’s om extra zout binnen te krijgen om je vocht wat beter vast te houden.

Zorg ervoor dat je altijd voldoende water bij je hebt en op tijd bijvult wanneer je langs een berghut of natuurlijke waterbron komt.

Last but not least; trail-etiketten. Laat alleen voetafdrukken achter! Met andere woorden; neem al je afval weer met je mee de berg af. In deze gebieden wordt het afval niet opgehaald dus bedenk dat alles wat jij achterlaat iemand anders de berg af zal moeten meenemen. Of, nog erger, het beland in de maag van een prachtig dier. Het is dus fijn om minimaal 1 vuilniszakje mee te nemen waar je alles in kunt stoppen zodat het niet lekt in je tas. Besef dat jij zelf alles mee naar boven en naar beneden moet sjouwen; dus lichtgewicht!

5. Communicatie

Je weet nooit wat er kan gebeuren in de bergen. Het is daarom fijn als de hutten op je komst rekenen en anders mensen thuis (of waarmee jij reist) weten wat je plannen zijn. Wij hebben onze route bijvoorbeeld met onze ouders gedeeld voordat we aan de tocht begonnen. In het ergste geval weten ze dan waar te zoeken wanneer je niet bent aangekomen. Klinkt een beetje dramatisch maar ‘beter safe than sorry’. Daarbij is het ook belangrijk om te weten of de hut plek heeft voor jou overnachting en op je rekent met eten. 

Voor nu – geniet van de voorbereidingen en vast heel veel plezier op je wandeltocht! Mocht je nog op zoek zijn naar een andere gave route om te wandelen en kamperen hoog in de Dolomieten, kijk dan eens naar de Pordoi Pass.

Front Seat Stories – The Road to Turkey

Hoi! Wij zijn Marc & Loes. In onze zelfbouw bus genaamd ‘Petje’ rijden wij door Europa en maken we de meest gave dingen mee. 

We zijn onderweg naar Turkije en leggen dit maar al te graag vast om jou een plekje op onze voorstoel te geven. Onder de naam Front Seat Stories (Instagram volg hier, YouTube subscribe daar), delen wij onze avonturen om te inspireren en vooral ook te entertainen. Dus stap in en geniet lekker mee!

Avatar foto

Front Seat Stories

Marc & Loes | Front Seat Stories
- Fulltime #VanlifeEuropa
- In onze zelfgebouwde camper genaamd Petje reizen wij door Europa
- YouTube film-makers bezig met de serie 'Onderweg naar Turkije'

Hoi! Wij zijn Marc & Loes. In onze zelfbouw bus genaamd ‘Petje’ rijden wij door Europa en maken we de meest gave dingen mee. We zijn onderweg naar Turkije en leggen dit maar al te graag vast om jou een plekje op onze voorstoel te geven. Onder de naam Front Seat Stories delen wij op YouTube en Instagram onze avonturen om te inspireren en vooral ook te entertainen. Dus stap in, gordels om en geniet lekker mee!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link