Wereldreizigers.nl
istanbul moskee

Stedentrip | Bezoek wereldstad Istanbul deze zomer

Oh Istanbul, wat een geweldige stad die zo veel te bieden heeft. Velen denken dan ook dat Istanbul de hoofdstad is van Turkije, terwijl eigenlijk Ankara de hoofdstad is. Istanbul heeft de toeristen van alles te bieden. Turkije wil ook graag dat er toeristen komen. Onlangs was heel Turkije in lockdown, maar de regering maakte een uitzondering voor toeristen. Daarom is Turkije een aanrader voor een stedentrip deze zomer. Mocht het land alsnog in lockdown gaat, dan weet je dat de lockdown niet voor jou als toerist geldt.

Lees ook: Top 10 steden om te bezoeken in Europa | Video + tips

Istanbul
Istanbul

Turkse woorden

Allereerst lijkt het me handig om een paar Turkse woorden met jullie te delen die wellicht handig zijn voor tijdens je reis in Istanbul. De meeste Turkse mensen kunnen Engels, echter is het natuurlijk altijd leuk als je kunt communiceren in hun taal. Selam of Merhaba betekent hallo. Goedemorgen is gunaydin. Goedenavond is iyi aksamlar.
Hoeveel kost dat is O kaç para? Bedankt is teşekkür ederim of sagol. De Turkse bevolking is heel gastvrij en behulpzaam. Let echter wel op in de grote stad, niet iedereen is je vriend.

Ontvlucht de stad en neem een duik in de zee bij eiland Avşa

Ik ben zelf al heel vaak in deze prachtige stad geweest. Reden hiervoor is omdat ik familie heb wonen in Istanbul. Maar naast een bezoekje brengen aan de familie heb ik ook andere redenen om deze stad te bezoeken. Jaarlijks gingen wij in de zomer naar Istanbul en wat kan het er heet zijn zeg. Ja ja, ik weet het, ik wilde mooi weer, maar de temperaturen konden hoog oplopen. En wat deden we dan? We namen de boot en gingen met de boot naar een eiland genaamd Avşa. Dit duurt ongeveer 3 uur. Discotheken, restaurants, alle ingrediënten zijn aanwezig op dit eiland om een top vakantie te hebben. Het is heerlijk om deze trip aan je stedentrip in Istanbul te hangen.

rrr | istanbul | Wereldreizigers.nl
Stedentrip | Bezoek wereldstad Istanbul deze zomer 8

In Turkije wordt betaald met de Turkse lira. Dit is gunstig voor ons, want 1 euro is inmiddels alweer 10 lira (mei 2021). Ik weet nog wel dat het vroeger 4 lira was, dus moet je nagaan hoe goedkoop Turkije voor ons is.

Goudzoekers gespot!

Kapalıçarşı betekent letterlijk gesloten stad. Onder toeristen is Kapalıçarşı ook wel bekend als de grand bazaar. Of je nou van goud houdt of niet, deze plek moet je gewoon gezien hebben tijdens je stedentrip in Istanbul. Het is een hele belevenis. De grand bazaar is een overdekte markt en heeft meer dan 58 straten. Euhm…navigatie bij de hand? Naast sieraden kun je hier terecht voor onder andere tassen en specerijen. Heb je iets op het oog? Goed om te weten dat het in Turkije normaal is om af te dingen. Dus gebruik je skills en scoor die leuke tas die je wilt hebben voor een goede prijs! Ready, set go?!

Lees ook: Shop till you drop! – Top 10 shopsteden voor de echte shopaholic!

grand bazaar | istanbul | Wereldreizigers.nl
Stedentrip | Bezoek wereldstad Istanbul deze zomer 9

Goed om te weten is dat de grand bazaar van maandag tot en met zaterdag geopend is van ’s ochtends 8:30 tot ’s avonds 19:00 uur. Let op: de grand bazaar is gesloten op zondag.

Jummy for my tummy

Guess what! Als ik naar Turkije ga ben ik altijd super blij, want ik houd van het weer, de gezelligheid en de bezienswaardigheden. Maar hoe kan ik in hemelsnaam het lekkere eten weerstaan? Voordat ik op vakantie ga train ik keihard, omdat ik weet dat ik in Turkije ga aankomen. Overal op straat heb je eettentjes en voor een prikkie kun je eten halen. Ik raad je aan om sowieso Simit te gaan eten. Een Simit is een rond Turks broodje met sesam dat vaak genuttigd wordt als ontbijt. Vaak wordt dit met thee gedronken. Voor maximaal 2 lira kun je een Simit kopen. Dat is gewoon 0,20 cent. Turkse mensen zijn dol op zoetigheid! Hoe zoeter, hoe beter. Probeer de baklava uit!

Goed om te weten is dat Turkije ook heel erg is geraakt door de Corona pandemie. Dus als je het kunt missen kun je altijd een kleine fooi geven!

simit | istanbul | Wereldreizigers.nl
Stedentrip | Bezoek wereldstad Istanbul deze zomer 10

Bezienswaardigheden

Turkije is een Islamitisch land en Istanbul heeft dan ook veel moskeeën die je kunt bezichtigen, waaronder de Blauwe Moskee en natuurlijk de Sultan-Ahmet Moskee.

isttttttttttt | istanbul | Wereldreizigers.nl
Suleymaniye moskee

Istanbul is echter multicultureel. Zo kun je er ook diverse kerken vinden, waaronder de Sint-Antoniuskathedraal. Shoppen doe je bij Istiklal Caddesi. Dit is de drukste straat van Istanbul. Goed om te weten is dat er in Turkije veel nep merkkleding verkocht wordt. De kleding is niet te onderscheiden van echte merkkleding. Shop till you drop! Dus mocht je die kleding kopen dan is het goed om van te voren te kijken op de website van de douane wat wel/niet is toegestaan. Grappig is dat ik een keer in Turkije een broek had gekocht en de verkoper zei: wat voor merk wil je? Hij naaide er meteen een G-star embleem op en bam ik had een fake G-star broek die net echt was!

taksim | istanbul | Wereldreizigers.nl
Stedentrip | Bezoek wereldstad Istanbul deze zomer 11

Leda

Het ontdekken van nieuwe plekken, nieuwe mensen en nieuwe culturen vind ik geweldig. Onlangs heb ik vier maanden door Zuid-Oost Azië gereisd. Dat was echt spectaculair! Wanneer krijg je weer zo'n kans? Soms moet je kansen zelf creëren. Ik zie reizen meer als een investering. Dus investeer in jezelf en explore!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
10 Shares
10 Shares
Copy link