Wereldreizigers.nl
DSCF3657 | million dollar highway | Wereldreizigers.nl

Tips voor de Million Dollar Highway, Colorado

We worden echt verwend in Colorado. Nadat we in The Great Sand Dunes genoten van het sandboarden in de prachtige woestijnachtige duinen, leerden we ook veel over de inheemse Indianen in Mesa Verde. Voorlopig zijn we echter nog niet van plan om te vertrekken uit Colorado, er is hier namelijk zó veel te zien! De volgende bestemmingen in Colorado zijn onder andere Silverton, Ouray en Rocky Mountain National Park. Maar voordat we daaraan beginnen, rijden we eerst over de prachtige Million Dollar Highway. De Million Dollar Highway is naast Route 66 één van de mooiste wegen in de Verenigde Staten en dit artikel is daarom puur gericht op deze unieke route dwars door de rockies.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.Ons advies voor camperhuur:
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

De Million Dollar Highway

Eind jaren 1880 is er een speciale snelweg aangelegd: De Million Dollar Highway. De weg was bedoeld om de bereikbaarheid van de vele mijnstadjes hoog in de bergen, te vergroten. De grondstoffen die werden gedolven (voornamelijk goud, zilver en andere metalen) moesten namelijk ook snel en veilig weer worden vervoerd naar de fabrieken in de steden. In het begin ging dit vooral met ezels en paard en wagens. Toen auto’s en vrachtwagens het echter overnamen, werd de weg volledig verhard en de Million Dollar Highway zoals we die nu kennen, werd geboren.

Het is daarmee één van de meest spectaculaire ritten in de Verenigde Staten. Zet de standaard veiligheidsmaatregelen zoals vangrails en bermen maar even uit je hoofd, want die zijn hier niet. De snelweg biedt misschien niet heel veel veiligheid, maar wel adembenemende uitzichten.

Voor meer praktische en historische informatie over de Million Dollar Highway, verwijs ik je graag naar het stuk onderin dit artikel.

Overnachten bij Haviland Lake

We hadden een drukke dag achter de rug in Durango. Onze kleding moest gewassen worden, we hadden wat auto-onderdelen nodig en de boodschappen moesten gedaan worden. Uiteindelijk was het al laat in de middag, dus besloten we alvast een stukje richting Silverton te rijden over de Million Dollar Highway en daar onderweg een plek te zoeken om te overnachten.

Onze wildkampeer plek aan Haviland Lake | Million Dollar Highway
Onze wild-kampeer plek aan Haviland Lake | Million Dollar Highway

Op ongeveer een half uur noordwaarts van Durango ligt Haviland Lake. Hier ligt tevens een camping, waar je eventueel voorzieningen hebt. Wij waren echter niet van plan om hiervoor te betalen. We waren er immers net voor zonsondergang en waren van plan om de volgende ochtend weer vroeg te gaan rijden.

We besloten daarom om te gaan wildkamperen aan het meer. Er was daar voldoende plek om te parkeren langs het water en we zagen nergens bordjes dat het niet mocht.

We hadden zelfs een terras aan het water!

Onze wildkampeer plek aan Haviland Lake | Million Dollar Highway
Onze wildkampeer plek aan Haviland Lake | Million Dollar Highway
Onze wildkampeer plek aan Haviland Lake | Million Dollar Highway
Onze wildkampeer plek aan Haviland Lake | Million Dollar Highway

Van Durango naar Silverton

De Million Dollar Highway kun je in principe verdelen in twee stukken. Het eerste stuk is van Durango naar Silverton. Deze weg kronkelt prachtig door de bergen omhoog, maar echt heel extreem is het nog niet. Ik maakte een video terwijl we dit stuk in ongeveer 1,5 uur aflegden in onze 4×4 camper. Deze video is te bekijken bovenaan de pagina.

Het rijden in dit gedeelte was echt aan één stuk door genieten, omdat ik als bestuurder ook gewoon lekker om me heen kon kijken. Daarnaast konden we af en toe stoppen bij mooie uitzichtpunten, zoals deze:

DSCF3639 1 | million dollar highway | Wereldreizigers.nl
Tips voor de Million Dollar Highway, Colorado 13
DSCF3650 | million dollar highway | Wereldreizigers.nl
Tips voor de Million Dollar Highway, Colorado 14

Opmerking: benieuwd waar wij mee fotograferen? Lees dan de informatie over de Fuji X-T4 hieronder;

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is.

Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf! Moeiteloos schiet je de mooiste foto's en door het veelzijdige zoombereik van de 16-80 lens haal je de actie waar ook ter wereld met gemak dichterbij.

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • IBIS beeldstabilisatie
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Bij het tweede deel is dat wel anders! Daar moest ik mijn ogen echt constant op de smalle weg houden. Toen we uiteindelijk bij Silverton aankwamen zag ik een stuk waar ik even kon stoppen aan de zijkant. Daar kon ik even bijken en we hadden perfect uitzicht op het stadje.

Silverton, Colorado. Foto genomen vanaf de Million Dollar Highway
Silverton, Colorado. Foto genomen vanaf de Million Dollar Highway

Van Silverton naar Ouray en Ridgway

Het tweede deel is van Silverton naar Ridgway, maar vooral het stuk van Silverton tot Ouray is waar het echt om gaat. Dit deel van de Million Dollar Highway is waar iedereen het over heeft met diepe kliffen, smalle, kronkelige stukken en natuurlijk het constante gevaar van lawines en stenen die kunnen vallen. Ik heb ook daar weer delen van opgenomen, maar helaas was op dit moment ook mijn SD kaartje van de GoPro vol. Helaas missen we daardoor het grootste deel van rit, op video althans.

Gelukkig hebben we de herinneringen nog 😉

Informatie over de Million Dollar Highway

Hoe lang duurt het om te rijden?

Van Durango, via Silverton en Ouray, tot Ridgway strekt de Million Dollar Highway zich uit over ongeveer 80 mijl (130 kilometer). De weg staat in Amerika bekend als routenummer 550.

De weg verbindt een aantal hoge, bekende bergpassen, waaronder:

 • Coal Bank Pass (10.640 ft/3.240 m) – Google Maps locatie hier.
 • Molas Pass (10.970 ft / 3.340 m) – Google Maps locatie hier.
 • Red Mountain Pass (11.018 ft / 3.358 m). – Google Maps locatie hier.

Het stuk tussen Silverton en Ouray, het stuk waar iedereen het over heeft, is slechts 25 mijl (40 kilometer) lang. In een personenauto duurt deze rit ongeveer 45 minuten, volgens Google. Wij deden er in onze camper echter 1,5 uur over! Het zijn namelijk echt stevige hellingen van 8 á 9%, waarbij de motor van de camper hard moest werken om omhoog te komen. We zijn helaas topzwaar en niet super wendbaar in de smalle bochten, dus rustig aan!

Onze 4x4 camper op de Million Dollar Highway, Colorado
Onze 4×4 camper op de Million Dollar Highway, Colorado

Lees ook: De Highway 1 Ringweg Australië | Hoe lang duurt een volledige rondreis?

Wanneer is de Million Dollar Highway open?

De weg blijft in principe het hele jaar open, maar daar moeten we wel een kanttekening bij plaatsen: Het weer in deze zone is namelijk zeer onvoorspelbaar. Het sneeuwseizoen begint in oktober en door sneeuwval zal de weg in de winter vaak tijdelijk afgesloten zijn. Sneeuwkettingen kunnen dan tevens nodig zijn om te rijden en in november tot maart zijn deze zelfs vaak verplicht.

Hoe gevaarlijk is de Million Dollar Highway?

De rit kan beangstigend zijn voor mensen met hoogtevrees. Regenachtige en stormachtige dagen veroorzaken daarbij soms zenuwslopende watervallen langs de snelweg, die vaak dan over de weg heen stromen, de diepe vallei in. Wees dus voorzichtig terwijl je geniet van het prachtige landschap.

Lawines, zware sneeuwval en aardverschuivingen kunnen op elk moment plaatsvinden en kunnen soms sommige delen van de weg blokkeren, wat extreem gevaarlijk is. Sneeuwbanden of all-terrain banden met de juiste keurmerken is dan ook absoluut aan te raden als je hier gaat rijden.

Grote delen van de Million Dollar Highway zijn overigens ook niet voorzien van vangrails. Dit is omdat sneeuwschuivers in de wintermaanden de sneeuw van de rand moeten kunnen duwen om de wegen begaanbaar te houden.

Tot slot

De Million Dollar Highway is uniek, niet alleen in Amerika maar ook daarbuiten. Je kronkelt door immens hoge bergpassen en rijdt langs steile afgronden zónder vangrails. Dit komt omdat door hevige sneeuwval in de winter de weg vrijgehouden moet worden en de sneeuwschuivers de sneeuw in de diepe dalen moeten kunnen duwen.

Daarnaast ademt de hele regio historie. Hier begon 200 jaar geleden het winnen van waardevolle metalen zoals zilver, ijzer, brons en goud. De oude gebouwen en Saloons van toen, zijn grotendeels goed bewaard gebleven. De stadjes Silverton en Ouray kunnen dan ook gezien worden als een kers op de taart na deze prachtige rit.


Ons advies voor camperhuur:
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link