Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Washington D.C. | 12x de mooiste plekken en dingen om te doen

Washington D.C. | 12x de mooiste plekken en dingen om te doen

Deze bijzondere stad, de hoofdstad van de VS, heeft veel geschiedenis en iconische bezienswaardigheden. Of je nu houdt van geschiedenis, kunst of gewoon op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring, in Washington D.C. zul je het vinden. Verken historische monumenten, musea en parken terwijl je je voorbereidt op een reis naar Washington D.C.!


Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Lees ook: New York | 30x de mooiste plekken + dingen om te doen

Wat te zien?

Eigenlijk hoef je maar een naam te onthouden: National Mall. Rondom deze plek vind je gedenktekens (memorials), monumenten, musea en parken. Je kunt starten aan de oostkant bij het Capitool en Supreme Court, en langs tal van musea gaan, naar het Washington Monument en weer verder naar Lincoln Memorial en Tidel Basin. Of andersom.

De top 5

1. Het Capitool

Wij begonnen aan de oostkant. Het eerste wat we zagen is het imposante en immens grote Capitool gebouw. In het Capitool zitten zowel de Amerikaanse Senaat als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, samen het Congres genoemd. Het gebouw is zo groot dat het moeilijk is om het in zijn geheel op de foto te krijgen.

Het Capitool, Chris presenteert het gebouw | Washington D.C.
Het Capitool, Chris presenteert het gebouw | Washington D.C.

Je schijnt het gebouw binnen te kunnen gaan via het bezoekerscentrum. De ingang was op de dag dat wij er waren helaas gesloten en afgezet met dranghekken. Of dit een tijdelijke sluiting is weten we niet, we konden daar verder geen informatie over vinden.

Het Capitool | Washington D.C.
Het Capitool | Washington D.C.

Tip: Benieuwd waar wij mee fotograferen? Bekijk dan het display hieronder.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is. Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf!

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Weet je nog? Dit is het gebouw wat groots in het nieuws was toen deze werd bestormd op 6 januari 2021. Duizenden Trump aanhangers kwamen er naartoe na een oproep van de voormalige president. Een deel van de menigte brak door de politieblokkades en bestormde het gebouw in een poging om de formalisering van de verkiezingsoverwinning van president Joe Biden te voorkomen.

Deze relschoppers bezetten, vernielden en plunderden delen van het gebouw gedurende enkele uren. De rellen leidden tot de ontruiming en vergrendeling van het Capitool en er vielen vijf doden. Nu, ruim twee jaar later, wordt Trump rechtelijk vervolgd voor het aanstichten / opruien van deze bestorming.

De koepel van het Capitool gefotografeerd door de bloesem | Washington D.C.
De koepel van het Capitool gefotografeerd door de bloesem | Washington D.C.

2. Supreme Court of the United States

Op het gebouw staan de woorden “equal justice under law” geschreven en er zijn negen rechters op afgebeeld. Één opperrechter en acht gewone rechters. Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten is het hoogste federale gerechtshof in het rechtssysteem van het land. Links is Vrouwe Justitia afgebeeld en rechts, een mannelijk figuur, de autoriteit van de wet. Het gebouw stamt uit 1935. Je kunt het gebouw tijdens speciale openingstijden ook aan de binnenkant bewonderen.

US Supreme Court met bloesem en de vlag op halfstok | Washington D.C.
US Supreme Court met bloesem en de vlag op halfstok | Washington D.C.

Voetnoot | Als een vlag halfstok hangt is dat een teken van respect of nagedachtenis. Ik vroeg me af waarom de vlag deze dag (25 maart 2022) overal halfstok hing. Op internet vond ik het antwoord: “As a mark of respect for former Secretary of State Madeleine Korbel Albright and her life of service to our Nation.”

US Supreme Court en Malou op de trap | Washington D.C.
US Supreme Court en Malou op de trap | Washington D.C.


3. Het Washington Monument

Het Washington monument is gebouwd om de eerste Amerikaanse president George Washington te eren. Het staat er sinds 1884 en je kan het monument in om over Washington D.C. uit te kijken. Let op; hiervoor moet je wel op tijd (!) online tickets kopen. Ze zijn maar $1 USD per ticket maar ze zijn razendsnel uitverkocht. De dag voor je bezoek, om 10.00 uur ´s ochtends, komen ze beschikbaar en meestal zijn ze na enkele minuten uitverkocht.

Washington Monument | Torent hoog boven D.C.
Washington Monument | Torent hoog boven D.C.

Rondom de zogeheten National Mall hoef je in ieder geval geen honger te leiden! Er staan namelijk heel veel foodtrucks. Op elk moment kan je je lunch of snack halen en even gaan zitten op het gras of op één van de vele bankjes in het park.

Washington Monument en de foodtrucks er omheen | Washington D.C.
Washington Monument en de foodtrucks er omheen | Washington D.C.

4. Het Witte Huis

Ten Noorden van het Washington monument vind je het Witte Huis. Op het moment wonen natuurlijk president Joe Biden en zijn vrouw hier. Toen wij Washington D.C. bezochten was de President in Brussel voor een crisisoverleg bij de NAVO door de crisis in Oekraïne.

Het gebouw staat er sinds 1800 en iedere Amerikaanse president, met uitzondering van George Washington, heeft in het Witte Huis gewoond. Je kan het Witte Huis bezoeken, maar dat vergt wel wat voorbereiding. Je moet dan namelijk 6 maanden tot 21 dagen van tevoren een aanvraag doen via de Amerikaanse ambassade. De tour is gratis en zonder gids, dus geen rondleiding.

Hoewel ik er vooraf gezien naar uit keek om het Witte Huis van buitenaf te zien, vond ik het eerlijk gezegd een beetje tegenvallen. Je kunt enkel op een afstand een foto maken en, in vergelijking met alle andere imposante gebouwen in Washington D.C., is het wat klein van formaat. Een bescheiden optrekje dus…

Het witte huis (flink ingezoomd met de camera) | Washington D.C.
Het witte huis (flink ingezoomd met de camera) | Washington D.C.

5. Lincoln Memorial

Aan de andere kant van de National Mall, de westzijde, staat het Lincoln Memorial. In deze tempel is het standbeeld van President Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten, te zien. Het is vrij te bezoeken.

Lincoln diende van 1861 tot aan zijn dood in 1865. Hij was de eerste president van de Verenigde Staten die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord. Lincoln wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse presidenten en geprezen om zijn leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij is verantwoordelijk voor de afschaffing van de slavernij, de versterking van de nationale overheid en de modernisering van de economie.

Lincoln Memorial, het standbeeld van de president in de Griekse Tempel | Washington D.C.
Lincoln Memorial, het standbeeld van de president in de Griekse Tempel | Washington D.C.

I have a dream – speech

Voor het gedenkteken werd ook de wereldberoemde ´I have a dream´ speech gegeven door Martin Luther King. De woorden staan op deze plek letterlijk in het marmer gegraveerd. Martin Luther King hield deze voor een publiek van meer dan 200.000 mensen ter gelegenheid van de mars naar Washington. Met de mars wilde de Amerikaanse burgerrechtenbeweging de weg vrijmaken voor meer arbeidsplaatsen, vrijheid en gelijkheid, in het bijzonder voor de Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. De speech is onlangs digitaal opgepoetst en is hieronder in HD en kleur te zien.

Vertaling van de speech |“Ik heb een droom dat op een dag dit volk zal opstaan en recht zal doen aan de ware betekenis van zijn credo: “Wij beschouwen de volgende waarheden als vanzelfsprekend: dat alle mensen gelijk geschapen zijn”. Ik heb een droom dat op een dag op de rode heuvels van Georgia de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders in staat zullen zijn samen aan te schuiven aan een tafel van broederschap. Een droom dat op een dag zelfs de staat Mississippi, een staat die smoort in de hitte van onrecht en smoort in de hitte van onderdrukking, een oase van vrijheid en gerechtigheid zal worden. Ik heb een droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter. Ik heb een droom vandaag. “

Andere dingen om te zien en doen

6. Bezoek het Holocaust Museum

Het Holocaustmuseum is zowel prachtig als hartverscheurend. Het beschikt over een grote permanente tentoonstelling die het verhaal van de Holocaust vertelt door middel van films, foto’s en verhalen. Tickets zijn gratis maar moeten wel online gereserveerd worden.

7. Bezoek het spionagemuseum

Het International Spy Museum, geopend in 2002, heeft tentoonstellingen over zowel historische als hedendaagse spionage-ambachten. Bekijk schoenen met valse bodems, foto’s van beruchte spionnen en interviews met voormalige inlichtingenofficieren. Er zijn meer dan 7.000 items in de collectie, met informatie die teruggaat tot het oude Egypte en Griekenland en hoe hun spionnen te werk gingen. Het is super interessant! Tickets beginnen bij $24,95 USD.

8. Bezoek West Potomac Park

Tidel Basin is het kunstmatige meer in West Potomac Park in de buurt van de National Mall. Om het meer heen kun je het Martin Luther King Jr. Memorial, Thomas Jefferson Memorial en Franklin Delano Roosevelt Memorial zien. Verder zijn er tal van bloesembomen.

West Potomac Park | Washington D.C.
West Potomac Park | Washington D.C.
Tidal Basin en het Washington Monument achter de Bloesem | Washington D.C.
Tidal Basin en het Washington Monument achter de Bloesem | Washington D.C.

In 1912 schonk Japan 3.020 kersenbloesembomen aan de Verenigde Staten om de groeiende vriendschap van de naties te vieren. Het geschenk werd in 1965 verlengd met nog eens 3.800 bomen. In Washington D.C. blijven de kersenbloesembomen een populaire toeristische attractie.

Op 21 maart ´22 was de bloesem op de piek van de bloei. Dat betekend dat 70% van de bloesem open is. Het is afhankelijk van het weer hoe het zich dan verder ontwikkelt. Wij waren er wat mij betreft precies op het juiste moment. De bomen stonden flink in bloei en dat levert nóg mooiere plaatjes op van de bezienswaardigheden!

Martin Luther King, Jr. Memorial mooi zichtbaar tussen de bloesem | Washington D.C.
Martin Luther King, Jr. Memorial mooi zichtbaar tussen de bloesem | Washington D.C.
Thomas Jefferson Memorial in de verte | Washington D.C.
Thomas Jefferson Memorial in de verte | Washington D.C.

9. Bezoek de oude binnenstad van Alexandrië

Steek de rivier over naar Alexandria, Virginia, een klein stadje met natuurstenen straten, met koloniale gebouwen en historische monumenten. Eén van de leukste dingen om hier te doen is de kroegen-/ spooktocht, waarbij je historische plaatsen en spookachtige gebouwen verkent terwijl je ook verschillende pubs bezoekt. Nightly Spirits organiseert tours voor $25 USD per persoon. Terwijl je hier bent, mag je de oude koloniale landhuizen, de voormalige torpedofabriek en het dunste historische huis in de VS niet missen (het is slechts 2 meter breed!).

Dit museum heeft twee vleugels; de oostelijke vleugel, waar de modernere werken van de galerij zijn ondergebracht (Henri Matisse, Mark Rothko) en de westelijke vleugel, die de oudere werken van de collectie bevat (Sandro Botticelli tot Claude Monet). Je zult hier veel kunstenaars zien schilderen en het is fascinerend om ze te zien werken om deze historische meesterwerken na te maken. Tijdens de zomer wordt er in de Beeldentuin ook vaak livemuziek gespeeld. De toegang is gratis, maar je dient wel online te reserveren.

11. Bezoek de ambassades tijdens Passport DC

Tijdens deze jaarlijkse lenteviering openen meer dan 70 ambassades hun deuren voor bezoekers, met culturele demonstraties, proeverijen en muziek- en dansvoorstellingen. Het is een opmerkelijke manier om een ​​paar dagen door te brengen met het leren over verschillende culturen en het eten van heerlijk eten! Het vindt elk jaar plaats gedurende de maand mei. U kunt meer informatie vinden op deze website.

12. Bezoek de Library of Congress

Het is de grootste bibliotheek ter wereld! Er zijn hier meer dan 16 miljoen boeken en meer dan 120 miljoen andere items. Het is opgericht in 1800 en meer dan 3.000 medewerkers houden deze plek draaiende. Het is het belangrijkste onderzoekscentrum van het Amerikaanse congres en de thuisbasis van het Amerikaanse Copyright Office. Kijk op de website voor speciale rondleidingen die tijdens je bezoek plaatsvinden (soms openen ze het Whittall Pavilion van de Music Division voor publieke bezichtiging).

Tot slot

Nu je de 12 mooiste plekken en dingen om te doen hebt gelezen, hopen we je geïnspireerd te hebben voor het plannen van een reis naar D.C. en/of kun jij met een gerust hart op reis. Het zal hoe dan ook een onvergetelijke ervaring worden!


Plan hier je vakantie naar Amerika

 • Camperverhuur i.c.m. een rondreis boek je bij Travelhome.
 • E-Sims met gratis 1 GB regel je bij Airalo.
 • Vliegtickets voor Amerika boek je bij TUI en KLM.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars en Rentcars.
 • Tours en activiteiten in Amerika boek je via GetYourGuide.
 • Campings in Nationale Parken reserveer je op recreation.gov.
 • Hotels en resorts in Amerika reserveer je met korting bij Booking.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos
 • Reisartikelen (koffers, tassen, wereldstekkers, etc. bestel je bij Bol.com.


Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Avatar foto

Malou Thomassen

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Ik heb menig land gezien, maar ben zeker niet klaar! Op deze leeftijd (32) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu!

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
17 Shares
17 Shares
Copy link