Wereldreizigers.nl
Home » Reisnieuws » Laadpalen Europa | Top 5 landen voor vakantie met elektrische auto

Laadpalen Europa | Top 5 landen voor vakantie met elektrische auto

REISNIEUWS – 29 juli 2022: Laadstress: in Nederland heb je er nauwelijks last van als je een elektrische auto rijdt. Een openbaar laadpunt is immers nooit ver weg. Maar hoe zit het als je met je elektrische auto op vakantie wilt? Dat zocht energiebedrijf Zonneplan uit. Het berekende op basis van data van de Europese Commissie het gemiddelde aantal kilometers tot een publieke laadpaal in alle Europese landen. Slovenië komt uit de bus als misschien wel de meest interessante EV-vakantiebestemming.

Top 10 europese landen met hoogste laadpaal dichtheid
Top 10 europese landen met hoogste laadpaal dichtheid | Bron: Zonneplan.nl

Opvallend is dat met name de Europese dwergstaatjes hoog scoren als het gaat om ‘laadpaaldichtheid’. Monaco voert de ranglijst aan: gemiddeld hoef je in het prinsdom nog geen kilometer te rijden om je EV op te kunnen laden. Ook Andorra en Liechtenstein staan in de top-10, waarin we Nederland en Luxemburg tegenkomen op plek twee en drie. Onze buurlanden België en Duitsland vinden we terug op plek negen en tien. Hier is de gemiddelde afstand tot een openbaar laadpunt iets meer dan tien kilometer.

Lees ook: Monaco | zoveel te zien en te doen in een van de kleinste landen ter wereld 

Elektrische roadtrip naar Slovenië

Volgens Zonneplan is vooral een zonvakantie naar Slovenië aan te raden als je met de elektrische auto gaat. Je rijdt dan grotendeels door landen uit de top-10 qua laadpaaldichtheid. Het energiebedrijf adviseert via België, Luxemburg, Frankrijk en Liechtenstein te rijden, in plaats van rechtstreeks via Duitsland richting Oostenrijk te toeren. De reden: de Duitse elektriciteitsprijs is de op drie na hoogste van de wereld. In Frankrijk betaal je bijna de helft minder. Datzelfde geldt overigens voor eindbestemming Slovenië.

Lees ook: Bled, Slovenië | Adembenemende bestemming voor drone fotografen
Lees ook: Op reis naar Slovenië deze zomer? Sla deze plekken niet over!

Bron: Zonneplan.nl

Lees ook: Roadtrippen | Toffe gebruikte auto’s voor het ultieme avontuur

Lastig laden in Kroatië en Italië

Uit de cijfers die Zonneplan analyseerde blijkt dat in absolute zin Nederland koploper is wat betreft het aantal laadpunten. Ons land telt er bijna 92 duizend. Duitsland (63 duizend) en Frankrijk (55 duizend) volgen op ruime afstand. Afgezet tegen de lengte van het wegennet komt Frankrijk, veelal gezien als groot EV-land, echter niet verder dan plek 15 op de Europese ranglijst. Andere populaire vakantiebestemmingen als Spanje, Kroatië en Italië vinden we terug op respectievelijk plek 19, 20 en 21. Je moet daar gemiddeld zo’n 30 kilometer rijden voor een laadpaal.

Gemiddelde afstand tot openbare laadpaal voor elektrische auto's in Europa
Gemiddelde afstand tot openbare laadpaal voor elektrische auto’s in Europa | Bron: Zonneplan.nl

Daaraan moet worden toegevoegd dat het hier zowel gaat om laadpunten langs de snelweg als laadpunten in dorpen en steden. De kans dat je een stuk van je route moet afwijken om te kunnen laden is in deze landen dus aanzienlijk groter dan in bijvoorbeeld Slovenië, Zwitserland of Duitsland.

Bron: https://www.zonneplan.nl/

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link