Wereldreizigers.nl
victron-zonnepanelen-op-de-camper
Home » Campers » Offgrid 4×4 camper upgrade | Zonnepanelen & Victron bluetooth acculader

Offgrid 4×4 camper upgrade | Zonnepanelen & Victron bluetooth acculader

De volgende en tevens meest kostbare upgrade voor de 4×4 camper is het (laten) installeren van zonnepanelen. Ik wil namelijk qua stroomvoorziening namelijk niet afhankelijk zijn van netstroom op campings. Sterker nog, ik wil zo veel mogelijk campings vermijden en waar mogelijk gewoon off-the-grid wildkamperen! Om meerdere dagen of zelfs weken offgrid te kunnen staan heb je dus wel een aantal voorzieningen nodig in je camper zoals warm water, een mogelijkheid om te douchen en genoeg elektriciteit.

Lees ook:

 1. Offgrid 4×4 overland camper kopen? | Tips en waarop te letten
 2. Offgrid 4×4 camper upgrade | Zonnepanelen & Victron bluetooth acculader
 3. Offgrid 4×4 camper upgrade | Tracemaster GPS Tracker Alarmsysteem
 4. Offgrid 4×4 camper upgrade | Tough Dog schokdempers, HD bladveren en luchthulpvering

Zonnepanelen en toebehoren op de camper

Victron Zonnepanelen

Ik heb gekozen voor zonnepanelen van Victron, omdat deze door o.a. de consumentenbond zeer goed uit de test zijn gekomen. Victron is een goed merk waarvoor je mogelijk wel iets meer betaald, maar daarvoor krijg je wel kwaliteit. Het heeft namelijk wel te maken met stroom! Ik moet er niet aan denken om bijvoorbeeld goedkope, merkloze zonnepanelen van AliExpress of iets dergelijks op mijn dak te hebben. Dergelijke low-budget panelen zijn vaak van slechte kwaliteit, hebben geen bewijsbare kwaliteitstesten doorstaan en zijn niet voorzien van een keurmerk die enigszins de veiligheid en kwaliteit waarborgt. Ook al zijn ze een stuk goedkoper, denk goed na over wat veiligheid je waard is voordat je het aanschaft.

Beste getest Consumentenbond
Victron Energy BlueSolar zonnepaneel
5.0
€ 115,00

De BlueSolar panelen van Victron Energy zijn van hoge kwaliteit: het geharde glas zorgt voor een verbeterde slagvastheid en stijfheid van het paneel. De stevige, volledig geanodiseerde behuizing zorgt voor een makkelijke montage op het dak.

Op de zonnepanelen van Victron Energy wordt een vermogens- en prestatiegarantie van 25 jaar gegeven.

Zelfs bij weinig licht kan er met de BlueSolar panelen energie worden opgewekt, dankzij de hoge lichtgevoeligheid van de zonnecellen. Wanneer de BlueSolar panelen gedeeltelijk in de schaduw komen te staan, wordt het energieverlies geminimaliseerd door de bypass diodes.

Pluspunten:
 • Beste getest consumentenbond
 • Hoge opbrengst
 • Werken ook bij weinig licht
 • 25 jaar vermogens- en prestatiegarantie
Minpunten:
 • Geen meegeleverde kabels
Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Laat de installatie uitvoeren door een professional

Ook zou ik om diezelfde reden iedereen willen aanraden om de installatie van de zonnepanelen te laten uitvoeren door een professional. Ook al ben je best handig en kun je een paar honderd euro besparen door het zelf te doen, zou ik er nogmaals goed over nadenken. Je wilt namelijk niet dat je gaandeweg een keer kortsluiting krijgt omdat je iets niet goed genoeg hebt aangelegd of de verkeerde kabels hebt gebruikt die het vermogen toch niet aan blijken te kunnen.

Ook gebeuren er steeds vaker ongelukken op de weg omdat zonnepanelen door ‘zelfbouw’ busbouwers niet goed worden gemonteerd, met alle gevolgen van dien. Men is vaak bang om een gat te boren in het dak, of denkt het wel af te kunnen met alleen een sterke lijm. Er zijn veel reisbloggers die zelf een bus ombouwen en aanraden de panelen te verlijmen zonder te boren. Ik zet hier echt stevige vraagtekens bij. Het zal je namelijk maar gebeuren dat zo’n zonnepaneel loskomt van je dak. Voor jouw misschien geen probleem, maar wel voor degene die achter je rijden. Levensgevaarlijk.

Lees ook: Tracemaster GPS Tracker Alarmsysteem | Upgrades expeditie camper

Victron SmartSolar acculader met bluetooth

Super efficiënt
Victron SmartSolar MPPT laadregelaar
€ 138,00

Worden de accu of accu's in je caravan of camper opgeladen via zonnepanelen? Dan is deze Victron SmartSolar MPPT 100/20 laadregelaar onmisbaar.

MPPT laadregelaar:

De laadregelaar zal altijd het maximale vermogen uit het zonnepaneel proberen te halen. Hierdoor worden de panelen optimaal benut onder elke weersconditie. In vergelijking met standaard controllers kan dit tot 30% meer energie leveren.

Smart Bluetooth functie:

Met deze functie kan jij de laadregelaar monitoren op de gratis app van Victron. Hierdoor zie jij precies wat de zonnepanelen opleveren.

Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Omdat ik ook graag de status van mijn zonnepanelen, het laden en de accucapaciteit in de gaten wil houden heb ik gekozen voor deze Vitron Smartsolar acculader met bluetooth. Hiermee kan ik alles wat betreft de stroomvoorziening makkelijk in de gaten houden op mijn SmartPhone. Victron heeft zelf een bijbehorende App (VictronConnect) die je kunt installeren en koppelen via een QR code. Super eenvoudig en helemaal van deze tijd. Je hebt hierdoor trouwens ook geen extra monitorings-paneel meer nodig in je camper. Bespaart weer draden trekken en zagen in je camper…

Twee zware huishoud accu’s

Om alle opgewekte stroom op te slaan, heb ik gekozen voor twéé flinke huishoud accu’s in plaats van één. Wellicht een beetje overkill, maar ik heb liever te veel stroom bij me dan te weinig. Ik zal namelijk ook veel als een echte Digital Nomad onderweg aan het werk zijn voor o.a. Wereldreizigers.nl en langdurig off-the-grid kamperen. Ook zit ik nog na te denken over een 3e accu (een lithium-ion variant) die hoge piekstroom zelfs op kan vangen voor bijvoorbeeld een elektrische oven of magnetron. Daarover later meer!

Lees ook: Wat kost reizen met een camper? Kostenoverzicht + video

12v waterkoker

Na 10 dagen reizen in Zwitserland kan ik met een gerust hart zeggen dat de zonnepanelen en accu’s het goed hebben gedaan. Ik heb geen moment zonder stroom gezeten, nog niet misschien! Wel is het stroomverbruik tot op heden vrij beperkt geweest. Ik heb ondertussen (deze) 12v waterkoker gekocht om koffie en thee mee te zetten, die gaat binnenkort ook mee op reis. Dit is een flinke stroom-trekker dus ik ben heel erg benieuwd of ik met regelmatig gebruik van de waterkoker de twee huishoud accu’s snel leeg krijg en of de zonnepanelen het enigszins bij kunnen benen.

Omvormer naar 220v installeren

Binnenkort laat ik ook nog een omvormer van 12v naar 220v installeren in de camper unit. Een omvormer naar 220v maakt het namelijk mogelijk om met de zonnepanelen gewoon 220v uit de wandcontactdoos te krijgen, zonder dat je daarvoor een camping met walstroom hoeft op te zoeken! Dat maakt het langdurig ‘offgrid’ kamperen natuurlijk wel een stuk aantrekkelijker. De omvormer plaatsen is dan voorlopig de laatste elektronica upgrade aan de camper unit. Daarover later meer!

3-in-1 accu, omvormer en laadregelaar
EcoFlow Delta MAX Powerstation
4.5
€2.099,00

De EcoFlow Delta MAX is een draagbare Lithium-ion powerstation met een capaciteit van maarliefst 2016wh. Dit apparaat maakt omvormers en laadregelaars voor zonnepanelen overbodig.

De capaciteit is uitbreidbaar en met 4 x 2400W (4600W piek) AC-uitgangen, talloze 12v en USB aansluitingen is hij geschikt voor vele toepassingen zowel binnenshuis als buitenshuis.

Supersnel laden via 230v. Gecombineerd laden via 230v, 12v of zonnepanelen is mogelijk. Zeer populair onder camperaars en vanlife enthousiastelingen.

Wij hebben dit apparaat in onze camper geïnstalleerd en het is werkelijk fantastisch om zoveel power tot je beschikking te hebben. We grillen, koken, koelen vrijwel alles elektrisch nu.

Pluspunten:
 • Grote capaciteit
 • Super snel opladen
 • 100w (!) USB-C aansluitingen
 • 2400W met 4600W piekvermogen
 • Laden via 230v, 12v of zonnepanelen
Minpunten:
 • Prijs
 • Weegt 23 kilo
Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Lees ook:

 1. Offgrid 4×4 overland camper kopen? | Tips en waarop te letten
 2. Offgrid 4×4 camper upgrade | Zonnepanelen & Victron bluetooth acculader
 3. Offgrid 4×4 camper upgrade | Tracemaster GPS Tracker Alarmsysteem
 4. Offgrid 4×4 camper upgrade | Tough Dog schokdempers, HD bladveren en luchthulpvering
Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link