Wereldreizigers.nl
Home » Wereldreis » 07 | Inpakken » Tips voor een plasticvrije reis | 9x duurzame must-have bagage items

Tips voor een plasticvrije reis | 9x duurzame must-have bagage items

Wanneer je een wereldreis wilt maken, ben je ongetwijfeld ook bewust van de strijd tegen klimaatverandering en het gebruik van plastic. Je leeft immers niet onder een steen denk ik. Als reiziger is het een must om hier het goede voorbeeld voor te geven. Dat kan met een plasticvrije bagage. Want dat kan echt wel het verschil maken. Het is heel makkelijk om plasticvrij op reis te gaan én in bijna alle gevallen is het ook nog eens super praktisch en scheelt het zelfs ruimte. Een mega win-win toch?!

Lees ook: Vliegreizen | 7 essentiële handbagage items die je altijd bij je moet hebben

1. Neem metalen- of bamboe rietjes mee

Dit wordt echt jouw life-saver! In sommige gevallen wil je namelijk niet persé uit dat ene glas of blikje drinken en dan is een rietje toch wel de enige oplossing. Maar zeg alsjeblieft altijd nee tegen een rietje, het is het meest onzinnige stukje plastic dat er bestaat. Haal daarvoor in de plaats een metalen (hier verkrijgbaar) of bamboe variant (hier verkrijgbaar). Ik ben zelf voorstander van de metalen variant omdat die heel makkelijk schoon te houden is. Deze rietjes krijg je voor een prikkie bij bol.com & Xenos, maar ik zie ze tegenwoordig in steeds meer winkels liggen. Ze worden meestal verkocht in een setje van ongeveer 5 stuks en je krijgt er een handig schoonmaak borsteltje bij. Zorg ervoor dat je deze rietjes altijd in je daypack hebt zitten & geef daarmee het goede voorbeeld!

Bamboe & metalen rietjes

2. Vervang je shampoo & douchegel

Hoe onhandig is het om een toilettas in te pakken met een fles douchegel, shampoo & conditioner (voor de vrouwen dan)? Vervang deze vloeibare, in plastic verpakte, producten voor een vast stuk zeep. In de webshop van Wereldreizigers zijn verschillende plasticvrije Showerblocks verkrijgbaar. Zit jouw favoriete soort of geur er niet tussen? Bij Lush, maar ook bij Kruidvat en Etos, kun je tegenwoordig shampoo bars in de vorm van een stuk zeep krijgen. Bij Lush heb je zelfs zo’n ruime keuze dat je zelfs een bijpassende shampoo kunt nemen die past bij jouw haarstijl. Ook zijn er 2-in-1 shampoo bars wat betekend dat er ook een conditioner in is verwerkt. Super handig! Deze, maar ook de showergel bars, kun je bewaren in metalen blikjes die je iedere keer weer kunt hergebruiken. Buiten het voordeel dat het plasticvrije bagage is, is het ontzettend compact en doe je er heel lang mee. Ik heb bijvoorbeeld met mijn shampoo bar van de Lush ongeveer 3 maanden gedaan, terwijl ik elke dag mijn haar heb gewassen.

Showerblocks | Vaste douchegel blokken uit onze webshop
Showerblocks | Vaste douchegel blokken uit onze webshop

3. Altijd meenemen: een katoenen tasje

Een katoenen tasje is iets wat echt nooit in mijn plasticvrije bagage ontbreekt. Op deze manier kun je echt altijd ‘nee’ zeggen wanneer in een winkel of supermarkt je een plastic tasje wordt aangeboden. Je kunt het gebruiken voor boodschappen, een dagje naar het strand, voor het souvenir shoppen of gewoon als handtas. Daarnaast kun je het katoenen tasje gebruiken om breekbare spullen in je bagage te beschermen of je gebruikt het stiekem als extra handbagage! Een andere tip is om het tasje te gebruiken om je was in te verzamelen. Wanneer je namelijk je was laat doen tijdens je wereldreis wordt dit namelijk in 9 van de 10 gevallen altijd verpakt in plastic. Indien je dit al verzameld in deze tas, is de kans groot dat ze het ook op die manier weer teruggeven. En anders kun je dit natuurlijk altijd extra (proberen te) benadrukken. Snap je waarom je een katoenen tasje echt moet inpakken?!

Tasjes van duurzaam en biologisch ecru katoen.
Verkrijgbaar voor slechts € 9,95,-

Klik hier om de tasjes te bestellen in onze webshop.

Wereldreizigers.nl

4. Must: een herbruikbare drinkfles

Een drinkfles is iets dat niet mag ontbreken in jouw plasticvrije bagage. Het gaat je niet alleen ontzettend veel plastic besparen, maar ook geld! Het komt namelijk best wel vaak voor dat je je drinkfles gratis mag vullen in restaurantjes, ho(s)tels & luchthavens. Dat is natuurlijk mooi, want dat betekend dat je dat geld weer aan iets anders kunt besteden! Houd ook eens per dag bij hoevaak je zo’n fles vult en besef dan eens hoeveel single-use plastic jij hebt bespaard, enkel alleen door een herbruikbare drinkfles mee te nemen op reis.

5. Bamboe wattenstaafjes in je plasticvrije bagage

Ken je het beroemde beeld van het zeepaardje met het wattenstaafje? In eerste instantie denk je niet meteen dat je heel slecht bezig bent wanneer je een wattenstaafje gebruikt, maar aangezien dit volledig van plastic is gemaakt, doe je hier niet goed aan. Het alternatief zijn bamboe wattenstaafjes die gelukkig steeds meer te verkrijgen zijn! Ook ‘gewoon’ bij Kruidvat en Etos.

Wist je dat: plastic wegwerpbestek, wattenstaafjes en rietjes vanaf 2021 verboden zijn in Europa?

Kies voor bamboe wattenstaafjes i.p.v. plastic

6. Neem een reis bestekset mee

Speaking of wegwerpbestek.. ik had nooit gedacht blij te zijn dat ik een reis bestekset had ingepakt, maar ik heb er toch veel plezier van gehad! Ik had een lepel, mes & vork in één gekocht: ontzettend handig voor in je daypack! Klik hier om verschillende goedkope reisbestek sets te bekijken op Bol.com. Want hoe vaak ga je als backpacker niet even naar de supermarkt om een tussendoortje of maaltijd te scoren? In de landen waar ik ben geweest lag er altijd plastic wegwerpbestek bij de kassa, want ja, hoe moet je het anders eten… maar dankzij mijn all-in-one bestek had ik dat dus nooit nodig. Zeker een aanrader dus.

7. Scheren zonder plastic

Wegwerpmesjes zijn sowieso niet meer van deze tijd en hoe onhandig is het dat je aan de andere kant van de wereld op zoek moet gaan naar een scheermesje dat jou bevalt? Het alternatief is een Safety Razor. De Safety Razor is een duurzaam scheermesje en dus uiteraard zonder plastic. Je schaft ‘m 1 keer aan en vervolgens hoef je alleen de mesjes te vervangen (die lang meegaan), dus uiteindelijk scheelt het ook echt nog wel in de kosten!

8. Plasticvrije tandpasta en deodorant

Na het vervangen van je shampoo en showergel zijn ook jouw plastic tube tandpasta en deodorant aan de beurt. Een tandpasta in je plasticvrije bagage betekend dat je tandpasta hebt in de vorm van kleine tabletjes die precies genoeg zijn óf je koopt tandpasta in een potje. Het nadeel is dat je daar wel redelijk veel van moet ‘inslaan’ want in bijvoorbeeld Azië heb ik nog geen plasticvrije tandpasta gezien, maar wie weet! Een plasticvrije deodorant is daarentegen wel wat handiger aangezien je daar lang mee kunt doen. Zo’n zero-waste deodorant is in de meeste gevallen niet alleen helemaal plasticvrij, maar ook 100% vegan.

9. Red koraal door je zonnebrand te vervangen

Let jij niet op welke zonnebrand je gebruikt? Hoogstwaarschijnlijk gebruik je dan een zonnebrand waar oxybenzone en octinoxate in zit wat schadelijk is voor koraal. Koraalriffen bedekken slechts 0,2 procent van het aardoppervlak, maar herbergen wel 25 procent van al het oceaanleven. Wereldwijd zijn honderden miljoenen mensen voor hun voedsel of inkomen afhankelijk van het rif. Het is dus ongetwijfeld belangrijk dat we er alles aan doen om het koraal te beschermen. Dat begint met een koraal-vriendelijk én plasticvrije zonnebrand. Zo kun je dus goed voorbereid de zee induiken!

Red koraal door je zonnebrand te vervangen
Red koraal door je zonnebrand te vervangen

Wat pak je nog meer in voor een wereldreis? Lees het blog over wat wel en wat niet mee te nemen.

Meer zien op Instagram?

Wil je meer reisfoto’s zien of wil je contact opnemen omdat je een vraag hebt? Stuur me gerust een DM op mijn Instagram @whatsournextdestination.

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link