Wereldreizigers.nl
Home » Zuid-Amerika » Peru » Hiken in Colca Canyon | Tips, wandelroute, tours en informatie

Hiken in Colca Canyon | Tips, wandelroute, tours en informatie

Reis je door Peru en ben je op zoek naar een toffe hike? Dan is Colca Canyon (locatie hier) er absoluut één om te overwegen! Allereerst is het goed om te weten dat je Colca Canyon op veel manieren kunt bezoeken. Er zijn onwijs veel touroperators die er twee, drie of vier dagen tours naartoe aanbieden.

Daarnaast kun je ook heel gemakkelijk zelf een bezoek brengen aan Colca Canyon. Ook daar zijn verschillende manieren voor. Hieronder ga ik alleen in op het zelfstandig hiken in deze prachtige Canyon, want de touroperators zullen verschillende dingen aanbieden.

Wanneer je hem op eigen houtje aflegt, wil ik wel aanraden om dit niet helemaal alleen te doen, maar altijd minstens met twee personen. Dit in verband met de steile afgronden en het afgelegen gebied.

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

De route

Als je net als wij zelf de hike gaat maken, moet je van te voren natuurlijk wel even je route bepalen. Er zijn tal van mogelijkheden, omdat je bijvoorbeeld kunt kiezen om één, twee of maximaal vijf dagen in Colca Canyon door te brengen. Twee- en driedaags hoor je overigens het meeste. Ook wanneer je via een touroperator de trip gaat afleggen.

Wij kozen voor een driedaagse hike die we zelf gingen afleggen, zonder gids. Op deze manier heb je dus twee nachten in de Colca Canyon. De verhalen zijn gemengd over of je de accommodaties van te voren moet vastleggen. Als je de route toch al hebt bepaald, zou ik aanraden de accommodaties te reserveren. 

Tijdens deze driedaagse hike hebben wij op dag 1 van het dorp Cobanaconde naar Llahuar Lodge (zie hier) gelopen. Op dag twee hebben we onze route vervolgd naar Sangalle (locatie hier) en uiteraard zijn we op dag drie terug gegaan naar Cobanaconde. Deze route is heel makkelijk te volgen via maps.me en houdt het volgende in:

Dag 1

 • 11,85 km gelopen afstand
 • 3.314 meter hoogste punt bij start in Cobanaconde
 • 355 meter gestegen
 • 1.370 meter gedaald
Halverwege de afdaling op de eerste dag | Hiken in Colca Canyon
Halverwege de afdaling op de eerste dag | Hiken in Colca Canyon

Dag 2

 • 9,88 km gelopen afstand
 • 2.830 meter hoogste punt onderweg
 • 982 meter gestegen
 • 708 meter gedaald

Dag 3

 • 4,83 km gelopen afstand
 • 3.314 hoogste punt  terug in Cobanaconde
 • 1.165 meter gestegen
 • 20 meter gedaald
Het uitzicht op Sangalle en de vervolgroute | Hiken in Colca Canyon
Het uitzicht op Sangalle en de vervolgroute | Hiken in Colca Canyon

Algemene tips en informatie

Voorbereiding

Conditie: Het is lastig aan te geven hoe fit je moet zijn voor een bepaalde hike en wat de beste voorbereiding is. Helaas moet ik wel aangeven dat je zóveel daalt en stijgt, en dat dit veel steile stukken betreft, dat je wel enige conditie moet hebben.

Wandelstokken: Daarnaast kan ik wandelstokken enorm aanraden! Met wandelstokken heb je zowel tijdens het dalen als het stijgen minder belasting op je knieën en dus wordt het automatisch net wat minder zwaar.

Lunch en snacks: Als voorbereiding zou ik voor voldoende snacks zorgen voor alle dagen. Afhankelijk van het tijdstip van vertrek op de wandeldagen, ben je mogelijk nog onderweg tijdens de lunchtijd. Dit geldt met name voor dag 1 en 2 in mijn voorbeeld. Zorg dus dan ook voor een lunch voor deze dagen. Wij waren bijvoorbeeld op dag 2 op tijd bij de accommodatie waardoor we daar konden lunchten in het restaurant. 

Zonsopgang tijdens de derde en zwaarste dag | Hike in Colca Canyon
Zonsopgang tijdens de derde en zwaarste dag | Hike in Colca Canyon

Backpack: Als laatste tip in de voorbereiding wil ik graag meegeven dat het niet nodig is om je grote backpack mee te nemen! Wij lieten bijvoorbeeld onze backpacks achter in ons hostel in Arequipa, maar ook bij hostels in Cobanaconde kun je je backpack achterlaten.

Daypack: We zijn best een aantal andere reizigers in Colca Canyon tegen gekomen die hun grote backpacks meenamen en daarvan baalden als ze onze kleine daypacks zagen! Je hebt eigenlijk alleen je wandelkleding, wat kleding voor de avond en je zwemkleding nodig. Dat past wel in een goede daypack, samen met wat snacks en water! 

Lees ook: Reisinformatie Peru | Alles wat je vooraf moet weten

De kosten

Een bezoek aan Colca Canyon is niet gratis. Je moet een ticket kopen welke maximaal vijf dagen geldig is. Deze kun je op meerdere plekken kopen, namelijk bij het uitzichtpunt voor de condors en bij de start van de hike. Je kunt te allen tijden op dit ticket gecontroleerd worden, dus gooi hem niet weg!

Misschien wel de enige meters vlak lopen tijdens deze hike | Hiken in Colca Canyon
Misschien wel de enige meters vlak lopen tijdens deze hike | Hiken in Colca Canyon

Mocht je geen ticket bij de start van de hike hebben, dan is dat ook geen probleem. Je kunt het ticket kopen zodra je gecontroleerd wordt. Het ticket kost 70 soles per persoon (€17,50). 

De duur van de hikes

Hierboven heb ik opgesomd hoeveel kilometers wij gelopen hebben op elke dag, hoeveel meters we gedaald en gestegen zijn en wat het hoogste punt van die dag is geweest. Uiteraard loopt iedereen op een ander tempo, maar om je een idee te geven over het aantal uren wat we onderweg zijn geweest:

 • Dag 1: 4 uur en 17 minuten
 • Dag 2: 5 uur
 • Dag 3: 3 uur en 37 minuten
Adembenemend uitzicht onderweg | Hiken in Colca Canyon
Adembenemend uitzicht onderweg | Hiken in Colca Canyon

Deze tijden zijn inclusief pauzes voor eten en drinken en natuurlijk het maken van foto’s. Omdat we het liefst niet te lang in de zon wilden lopen, zijn we elke dag vroeg vertrokken. Behalve dag 1, want toen konden we simpelweg pas starten na het aankomen met de tourbus in Cobanaconde.

Dag twee zijn we om iets over 7 uur gaan lopen en op dag drie waren we zelfs om iets over 5 uur al vertrokken. We hebben meerdere andere hikers gesproken die de route op dag drie een stuk sneller hadden afgelegd. Wij kozen er desondanks toch voor om op tijd vertrekken, zodat we zeker wisten dat we de bus van 09.30 uur in Cobanaconde naar Arequipa zouden halen.

Aankomst en vertrek

Aankomst in Cobanaconde

Als je zelf de Colca Canyon wilt bezoeken, zul je eerst moeten beslissen hoe lang je wilt gaan. Dit heeft namelijk (vind ik) invloed op de keuze hoe je er het beste heen kan gaan. Daarnaast hangt het uiteraard ook van hoe lang je in Peru bent of wilt zijn.

De hike richting Colca Canyon begint altijd in in Cobanaconde (locatie hier). Je kunt er het gemakkelijkst komen via Arequipa, met de lokale bus of middels een tour.

Via de lokale bus

Je kunt een bus nemen vanuit Arequipa (locatie hier). Deze vertrekken op dit moment om 11.00 uur en zetten je direct af in Cobanaconde. De enige busmaatschappij voor deze route is Andalucia. Je moet een kaartje bij hen kopen op het busstation. Dit kan tot op heden niet online.

Dit is de straat die je inloopt, om aan de hike te beginnen | Hiken in Colca Canyon
Dit is de straat die je inloopt, om aan de hike te beginnen | Hiken in Colca Canyon

Er zijn nog meer bussen (ook op meer tijden) die naar Chivay (locatie hier) rijden. Dit is een dorp ongeveer een kwartier vóór Cobanaconde. Vanaf Chivay moet je vervolgens dan nog een collectivo (lokale bus) pakken om je reis te vervolgen naar Cobanaconde. Via deze manier kom je in het begin van de avond aan in Cobanaconde en slaap je een nacht in dit dorp om vervolgens de volgende dag aan je hike te kunnen beginnen. 

Via een Touroperator

Wij zijn ‘s nachts middels een bustour van een touroperator naar Cobanaconde gegaan. Uiteraard is dat dus ook per bus, maar niet via een busmaatschappij. Op deze manier word je tussen 03.00 uur en 03.30 uur opgehaald bij je accommodatie en ben je ongeveer rond 09.00 uur in Cobanaconde. Dan kun je gelijk je hike in Colca Canyon starten!

Wij maakten geen gebruik van een tour in Colca Canyon, wat de touroperators ook aanbieden. We maakten enkel gebruik van de het vervoer, de nachtbus.

De bustijden van Cobanaconde naar Arequipa | Colca Canyon
De bustijden van Cobanaconde naar Arequipa | Colca Canyon

Vertrek

Terug naar Arequipa

Wanneer je jouw hike in Colca Canyon hebt afgerond en je dus terug bent in Cobanaconde, heb je meerdere mogelijkheden om het dorp te verlaten. Je kunt met een tourbus terug, net zoals je gekomen bent, maar dit moet je wel van te voren al met een touroperater hebben afgesproken.

Het nadeel hiervan is dat je een bepaalde bus dus zéker moet hebben. Het voordeel is dat je de weg terug naar Arequipa (want uiteraard ga je dan terug naar dezelfde plaats) sneller aflegt, want je hoeft niet tussendoor nog te stoppen.

Je kunt ook met de busmaatschappij Andalucia terug naar Arequipa. Deze bussen vertrekken momenteel elke dag om 6.30 uur, 09.30 uur en 13.30 uur. De kosten van deze Andalucia bus zijn 25 soles (€6,25) per persoon en je kunt het kaartje pas kopen op het moment dat je de bus gaat nemen. 

Bij de kleine winkel rechts van de bus kun je tickets voor de Andalucia bus kopen | Hiken in Colca Canyon
Bij de kleine winkel rechts van de bus kun je tickets voor de Andalucia bus kopen | Hiken in Colca Canyon

Verder naar Cusco

Als je je atlas openslaat, zie je dat de Colca Canyon vanuit Arequipa richting Cusco (locatie hier) ligt. Je kunt er daarom voor kiezen om door te gaan naar Cusco.

Voor deze route moet je eerst een collectivo naar Chivay pakken. Vanuit Chivay rijdt de 4M Express. Deze gaat echter maar een aantal keer per week en alleen als ze weten dat er minstens 6 passagiers mee gaan. Mocht je deze route willen gaan afleggen, check dan goed van te voren of deze bus gaat op je gewenste moment.

Één van de zoveelste prachtige uitzichten onderweg | Hike in Colca Canyon
Één van de zoveelste prachtige uitzichten onderweg | Hike in Colca Canyon

Tot slot

Daarnaast is het goed om aan te geven dat de 4M bus van Chivay naar Cusco ongeveer €75 per persoon kost. Wij vonden dit veel te duur en kozen er daarom voor om eerst terug te reizen naar Arequipa en diezelfde avond een nachtbus naar Cusco te pakken. Een stuk goedkoper en omdat de 4M niet altijd exact rijdt wanneer jij dat wilt, gek genoeg ook nog sneller.Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Madelon

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange wereldreis wil maken en dat heb ik in 2022/2023 samen met mijn vriend Thomas gedaan. Mijn reislust is nog lang niet op en mijn enthousiasme over de bezochte plekken deel ik graag met je!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link