Wereldreizigers.nl
Home » Zuid-Amerika » Peru » 8-daagse hike Huayhuash (Peru) | Tips, info en ervaring

8-daagse hike Huayhuash (Peru) | Tips, info en ervaring

Het duurde even tot ik wist hoe ik überhaupt de naam van deze trekking / hike moest uitspreken en daarom begin ik er maar gelijk even over. Als we het uitschrijven hoe je het uitspreekt, zou ik het zo uitschrijven: Hoe-waj-wasj. Huayhuash is een bergketen, ofwel Cordillera Huayhuash (locatie hier), in de Andes in Peru.

Er zijn maar liefst zes bergtoppen die ruim 6.000 meter hoogte hebben en dus ook bedekt zijn met sneeuw. Met een achtdaagse trekking in dit gebied loop je eigenlijk rondom deze hoogste bergen. Hou je van hiken en wil je een ultieme ervaring? Dan is deze achtdaagse hike echt wat voor jou!

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Algemene tips en informatie

Hoe kom je er?

Er zijn diverse mogelijkheden om een trekking rondom deze bergketen te ondernemen. Eigenlijk alle mogelijkheden zijn sowieso vanaf hikersdorp Huaraz (locatie hier), waar je ook veel mooie daghikes kunt maken.

Je kunt deze achtdaagse hike zelf ondernemen, maar ook middels een touroperator boeken. Wij hebben de optie om hem zelf te ondernemen niet onderzocht. Voor ons was het niet haalbaar om acht dagen lang zelf al je kleding, kampeerspullen, maar ook eten voor die acht dagen mee te nemen. Met een touroperator worden deze zaken uit handen genomen, zodat je gedurende het hiken alleen een rugzak met de spullen voor tijdens de hike van die dag mee hoeft te nemen.

De zonsondergang geeft elke dag een prachtige kleur aan de bergen | Huayhuash
De zonsondergang geeft elke dag een prachtige kleur aan de bergen | Huayhuash hike / trekking

Wanneer je dan net als wij kiest om een Huayhuash hike te gaan boeken bij een touroperator, zul je erachter komen dat je dan kunt kiezen voor een vijf-, acht-, tien- en twaalfdaagse hike. Het meest aangeboden wordt de achtdaagse hike. De vijfdaagse is simpelweg de eerste vijf dagen van de achtdaagse hike. De vijfde dag slaap je namelijk in een dorp en hier loopt ook een weg naartoe, dus dan verlaat je eigenlijk vroegtijdig de route van de achtdaagse hike. Je kunt dus ook nog voor langere opties kiezen. Afhankelijk van jouw touroperator (privé of in een groep) kan dit betekenen dat je langzamer de route van de achtdaagse hike loopt, of dat je net een andere en dus langere route loopt, rondom de bergketen.

Bovenop één van de bergpassen waardoor je dit fenomenale uitzicht hebt | Huayhuash
Bovenop één van de bergpassen waardoor je dit fenomenale uitzicht hebt | Huayhuash hike / trekking

Een juiste voorbereiding om te acclimatiseren aan de hoogte is enorm belangrijk. Ik raad daarom aan om eerst kortere hikes te doen in dit gebied.

Lees ook: Hiken in Huaraz (Peru) | Tips, wandelroutes, tours en informatie

De beste reistijd

Tijdens het droge seizoen kun je het beste een trekking maken door Cordillera Huayhuash. Dit betekent tussen de maanden mei tot en met september. Van deze vijf maanden zijn de maanden juli en augustus de allerbeste maanden, aangezien er amper regen valt.

Overigens kan het wel enorm koud zijn gedurende de avond en nachten. Dit betekent trouwens niet dat je je regenkleding thuis kunt laten, want het blijft onvoorspelbaar in de bergen. Hierover later meer bij de paklijst-tips. Als je eerder gaat, bijvoorbeeld de maand mei, dan heb je wellicht iets meer kans op regen, maar is de natuur wel nog een stuk groener dan later in deze ‘droge’ maanden.

Wat kost het en wat krijg je daarvoor?

Wij hebben bij onze touroperator 1500 soles (€380,-) per persoon betaald voor de achtdaagse hike. De prijzen kunnen behoorlijk verschillen en dit heeft onder andere te maken met de luxe. Je kunt een achtdaagse hike namelijk ook met jouw gezelschap privé lopen. Dit betekent wel dat je zeker ruim het dubbele per persoon moet rekenen, al dan niet nog meer.

Reflectie in het water van één van de vele prachtige bergen gedurende de hike | Huayhuash
Reflectie in het water van één van de vele prachtige bergen gedurende de hike | Huayhuash hike / trekking

Wat pak je in?

Het is lastig om echt een exacte inpaklijst te geven, want het is ontzettend persoonlijk wat je fijn vindt. Zo hike ik graag in een wandelbroek, maar loopt iemand anders misschien liever in een sportlegging. Deze laatste had ik overigens wel bij me om onder de wandelbroek aan te kunnen doen, maar uiteindelijk deed ik de leggings (ik had er twee bij me) alleen aan in de avonden en nachten.

Hier een opsomming van wat ik bij had en aanraad mee te nemen!

 • Kleding met verschillende laagjes. Voor mij was dit een lange mouwen thermo-shirt, twee t-shirts, drie vesten/truien, twee leggings, twee sport bh’s, een wandelbroek, ondergoed en sokken.
 • Goede wandelschoenen.
 • Slippers.
 • Hele dikke sokken voor in de avond en/of in de nacht.
 • Wandelstokken. Natuurlijk niet verplicht, maar we raden deze wel aan aangezien je amper vlak loopt.
 • Waterfles of waterzak van 2 liter.
 • Een kruik. Deze kun je na de avondmaaltijd laten vullen en mee je tent in nemen!
 • Handschoenen en muts.
 • Goede regen- en windjack. Wij hebben deze niet nodig gehad voor de regen, maar deze hield ons extra warm over alle andere lagen. 
 • Contant geld. Onderweg hebben wij het geluk gehad met de mogelijkheid om drie keer koude cola te kunnen kopen en daar kun je echt zin in hebben.
 • Eigen snacks voor onderweg of in de avond. Je krijgt niet zoveel mee aan snacks, dus wij waren blij met onze eigen aanvulling.
 • Hoofdlampje.
 • Zonnebrand.
 • Medicijnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pillen tegen hoogteziekte.
 • Anderen persoonlijke zaken.
Met goede wandelschoenen, wandelstokken en een fijne tas kon ik er elke dag tegenaan | Huayhuash
Met goede wandelschoenen, wandelstokken en een fijne tas kon ik er elke dag tegenaan | Huayhuash hike / trekking

De achtdaagse hike

Wauw, waar moet ik eigenlijk beginnen? Samen met 11 anderen hebben we deze hike gelopen. Dit betekent dan nog 11 andere toeristen en dus zonder het personeel van deze hike. We hadden als personeel een gids, een hulp van de gids, een kok en twee man die voor de ezels en paarden zorgden.

De trekkingen bij een touroperator starten vaak pas bij minimaal zes deelnemers. Bij ons was aangeven dat 12 het maximum aantal personen was, maar dit werden er dus blijkbaar 13. Het is verstandig om zelf ook rond te vragen of anderen willen aansluiten, want ze vertrekken anders echt niet of verplaatsen je vertrekdatum.

De eerste dag

Op de eerste dag, de dag van vertrek werden we om 04.30 uur bij ons hostel opgehaald. Onze grote backpacks lieten we achter in ons hostel en zagen we na deze trek pas weer terug. Wel namen we twee andere tassen mee, de daypack en een duffle-bag.

Deze duffle-bag krijg je van de touroperator en is voor de spullen die je gedurende het hiken overdag niet nodig hebt. Voorbeelden hiervoor zijn je schone kleding voor in de avond, je slippers en wat zelf meegenomen snacks. Uiteindelijk vertrokken we trouwens om 05.15 uur, maar van een verlate vertrektijd moet je in heel Zuid-Amerika niet van staan te kijken.

Onderweg zag je vaak het pad welke je nog ging lopen, of al had gelopen | Huayhuash
Onderweg zag je vaak het pad welke je nog ging lopen, of al had gelopen | Huayhuash hike / trekking

De heenweg naar de start zou vijf uur duren. Dit bleek vier uur rijden te zijn en één uur pauze voor een ontbijt. Dit vonden we overigens veel te lang, maar daar heb je eigenlijk niet echt inspraak op. Overigens was deze stop niet bij een restaurant (wat vaak wel is met tours), maar in een dorp. Daardoor konden we mooi nog wel even verse broodjes en bananen last minute scoren.

Alle spullen voor de hike werden verzameld om te vertrekken | Huayhuash
Alle spullen voor de hike werden verzameld om te vertrekken | Huayhuash hike / trekking

Een goede tip: Neem een kruik mee! In het dorp hadden we gelijk wat contact gemaakt met andere hikers van onze groep en zij deelden deze ultieme tip. Zij hadden deze tip ook weer van iemand anders gehad en daarom tip ik hem ook graag weer door naar jou.
Het klinkt misschien vreemd of misschien zelfs decadent, maar je gaat hier blij van worden. Het kan ’s nachts namelijk enorm koud worden. De gidsen vonden het geen enkel probleem om water te verwarmen.

De start

Eenmaal uit de bus bij het vertrekpunt, werden alle spullen op ezels en paarden gezet en stelde de gids zichzelf en de andere vier personeelsleden voor. Op het moment dat we vertrokken, was het erg koud en begon het te miezeren. Geen beste start, maar je weet dan nog niet of het misschien nog veel erger wordt de komende dagen, dus je bent er eigenlijk amper mee bezig.

We hadden enorm geluk dat het na 15 minuten weer droog was en alle andere dagen daarna droog bleef. De eerste dag begon gelijk met een vrij pittige klim. Niemand was op zijn of haar fitst door de nachtelijke wekker en de lange busreis, maar je moet vooruit dus je gaat die berg op. Zoals eigenlijk alle dagen daal je vervolgens ook weer om bij het kamp uit te komen.

Het opzetten van de tenten

Wanneer je aankomt op het eerste kamp, mag/moet je meehelpen bij het opzetten van de tenten. Dit was alleen op deze eerste dag, omdat de paarden en ezels later waren vertrokken dan zij en nog dezelfde weg moesten afleggen.

Bij de tent kreeg iedereen een matje, een slaapzak en een deken. Toen eenmaal alles was opgezet, kon er gerust worden en rond zeven uur werd het eten geserveerd. De maaltijden aten we gezamenlijk in een grote tent waarin tafels en kleine krukjes stonden.

Onze tentjes met de beste view, opgezet door het personeel | Huayhuash
Onze tentjes met de beste view, opgezet door het personeel | Huayhuash hike / trekking

De andere zeven dagen

Eigenlijk zijn vervolgens de andere dagen vrij vergelijkbaar en ook moeilijk los van elkaar te omschrijven. We stonden zo goed als elke ochtend om 06.00 uur op, hadden dan een half uur de tijd om onszelf klaar te maken en om de slaapzak en de rest van de spullen uit de tent op te ruimen. Vervolgens hadden we dan een ontbijt met elkaar in de gezamenlijke tent en daarna vertrokken we dan voor de hike van die dag. Het kwam er op neer dat we vaak tussen 07.00 en 08.00 uur begonnen met hiken.

Hoe lang hike je per dag?

Gemiddeld waren we zeven uur op een dag onderweg. Dit is dan inclusief korte pauzes en soms ook inclusief een langere pauze. Dit betekende dus ook dat je tussen 14.00 en 15.00 uur ongeveer bij het volgende kamp weer aankomt. Dat voelt wellicht een beetje vreemd, want je hebt natuurlijk niet heel veel te doen, maar even niets doen is dan juist heerlijk.

Overigens hangt de aankomsttijd ook af van je conditie. Gelukkig kan je volledig op eigen tempo lopen. De hulp van de gids sloot altijd de groep af, waardoor het volledig veilig was om ook als laatste van de groep te lopen.

Elke dag bij het behalen van het hoogste punt, voel je jezelf zó krachtig! | Huayhuash
Elke dag bij het behalen van het hoogste punt, voel je jezelf zó krachtig! | Huayhuash hike / trekking

Aankomst bij je kamp

Na de eerste nacht hoefde je overigens geen tent meer op te zetten. Dat had het personeel dan al gedaan en daardoor kon je bij aankomst dus een tent uitkiezen en je spullen erin leggen.

Bij aankomst kregen we vaak een snack, maar verwacht hier niet te veel van. Bij ons viel het eten helaas tegen en daarom raad ik ook aan om zelf wat snacks mee te nemen. Je hoeft deze niet persé de gehele reis zelf mee te dragen, want je kunt deze ook in de duffle-bag doen die je elke dag weer meegeeft aan de organisatie.

De (koude) avonden en nachten

Na de gezamenlijke avondmaaltijd, welke vaak rond 19.00 uur werd geserveerd, werd vaak nog even de dag nabesproken of werden andere reistips met elkaar gedeeld. Toch duurde dit niet zo lang, want we waren moe en hadden enorm koud! Gedurende de nacht hadden we dan ook veel kleding aan in die dikke slaapzak. Het hangt enorm af van het seizoen dat je gaat, maar wij hebben twee nachten zelfs vorst aan de binnenzijde van de tent gehad!

Voor dit uitzicht liep ik graag vele meters naar boven | Huayhuash
Voor dit uitzicht liep ik graag vele meters naar boven | Huayhuash hike / trekking

De statistieken

Dag 1:

 • Aantal uur gelopen: 4 uur
 • Hoogste punt: 4.700 meter
 • Geslapen op: 4.280 meter

Dag 2:

 • Aantal uur gelopen: 7 uur 
 • Hoogste punt: 4.800 meter
 • Geslapen op: 4.200 meter

Dag 3:

 • Aantal uur gelopen: 7 uur (1 uur daarvan lunchpauze, met verse lunch van onze kok)
 • Hoogste punt: 4.800 meter
 • Geslapen op: 4.200 meter

Dag 4:

 • Aantal uur gelopen: 7 uur
 • Hoogste punt: 5.000 meter
 • Geslapen op: 4.400 meter
Huayhuash hike / trekking

Dag 5:

 • Aantal uur gelopen: 6 uur 
 • Hoogste punt: Vandaag kon je kiezen om alleen maar te dalen of ook een hoger punt te behalen. In verband met mijn forse ademhaling met stijgen, kozen wij voor die dag met alleen dalen. Dit was voor ons ook de enige dag dat dit kon overigens, dus hebben we het er maar van genomen.
 • Geslapen op: 3.500 meter (flinke daling dus!)
 • Bij aankomst zagen we sinds dagen weer een dorp en andere mensen! We sliepen in een klein dorpje, waar we warm konden douchen tegen betaling! Na vijf dagen inspannen wil je dat kan ik je vertellen! Daarnaast zat er ook een hele kleine kiosk waar je wat kon drinken en wat kon kopen, zoals een flesje frisdrank en chips.

Dag 6:

 • Aantal uur gelopen: 7 uur en 15 min 
 • Hoogste punt: 4.800 meter (heel veel gestegen dus!)
 • Geslapen op: 4.300 meter

Dag 7:

 • Aantal uur gelopen: 6 uur 
 • Hoogste punt: 4.800 meter 
 • Geslapen op: 4.000 meter
 • We hebben nog 2,5 uur een extra wandeling gemaakt naar een derde meer vlakbij in de middag. 

Dag 8:

 • Aantal uur gelopen: 4 uur en 45 minuten
 • Hoogste punt: 4.560 meter
 • Pittige klim als start, maar wel de allerlaatste! Daarna een nog veel pittigere daling, want we daalden terug van de top naar het dorpje Pocpa, wat op bijna 1.100 meter lager lag dan de top van vandaag.
Op de zevende dag konden we onze spullen in het kamp neerleggen en nog een stukje doorlopen zonder tassen naar een prachtig uitzichtpunt | Huayhuash
Op de zevende dag konden we onze spullen in het kamp neerleggen en nog een stukje doorlopen zonder tassen naar een prachtig uitzichtpunt | Huayhuash hike / trekking

Conclusie

Al met al een fantastische, verschrikkelijk mooie lange hike! Wat niet echt naar voren komt, is dat ik het écht enorm zwaar heb gehad met mijn ademhaling tijdens het stijgen. Gelukkig had ik na het stijgen er gelijk geen last meer van en kon ik op de kampeerplekken geheel bijkomen. Dat het pittig is geweest, dat is zeker.

De uitzichten onderweg en vanaf de kampeerplekken waren echt zó bizar mooi en zal ik nooit meer vergeten. Het wordt als één van de allermooiste meerdaagse hikes van de wereld gezien en ik kan inmiddels zeggen dat hij zeker prachtig is.

Laatste bergtop bereikt! | Huayhuash
Laatste bergtop bereikt! | Huayhuash hike / trekking

En…… I DID IT! Heb ik jou ook enthousiast gemaakt?

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Madelon

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange wereldreis wil maken en dat heb ik in 2022/2023 samen met mijn vriend Thomas gedaan. Mijn reislust is nog lang niet op en mijn enthousiasme over de bezochte plekken deel ik graag met je!

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link