Wereldreizigers.nl
DSC01835 | Hiken Huaraz | Wereldreizigers.nl

Hiken in Huaraz (Peru) | Tips, wandelroutes, tours en informatie

Huaraz is hét hikersdorp van Peru! Als je van hiken houdt en Peru bezoekt, kun je deze stad echt niet overslaan. Uiteraard moet je er wel de tijd voor hebben, maar ik kan je vertellen dat het zeker de moeite waard is. Ik begin in dit artikel met wat algemene tips en informatie en geef daarna uitleg over de mooiste hikes in Huaraz. Dit doe ik op een volgorde van makkelijk tot moeilijk en van laag naar hoog, zodat je lichaam kan wennen aan de hoogtes.

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Algemene tips en informatie

De stad Huaraz

De stad Huaraz (locatie hier) zelf is niet veel aan. Hoewel het wel groter was dan ik van te voren gedacht had. Het is best goed te belopen, maar wel een enorm chaotische stad. Met overal winkels (waarvan gek genoeg helemaal niet zoveel hikers-winkels) kun je bijna geen rustige straat vinden.

Een rustig plaatje van een hectische stad met een ondergaande zon op de bergen | Hiken in Huaraz
Een rustig plaatje van een hectische stad met een ondergaande zon op de bergen | Hiken in Huaraz

Gelukkig kun je de rust wel vinden buiten de stad. Huaraz biedt enorm veel mogelijkheden, zoals dagtrips en meerdaagse trekkingen (hier te boeken). Ik neem je graag mee in de mogelijkheden, zodat je de juiste keuzes kunt maken. Of natuurlijk net als wij, ze gewoon allemaal kunt doen! 

Hoogteziekte en het voorkomen daarvan

Huaraz ligt op een hoogte van 3.052 meter. Mocht je nog niet eerder (zoals wij!) op deze hoogte of hoger zijn geweest, dan moet je lichaam hier echt even aan wennen. 

Hoogteziekte wil je echt niet krijgen. Symptomen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, kortademigheid, misselijkheid, moeheid, duizeligheid en geen eetlust hebben. Hoogteziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het lichaam. Volgens mij kun je het nooit helemaal voorkomen, maar je kunt wel een aantal zaken doen om het te proberen.

Hoogteziekte | Hiken in Huaraz
Hoogteziekte | Hiken in Huaraz

Allereerst is het belangrijk om je lichaam aan deze hoogte te laten wennen. Soms betekent dat simpelweg op dezelfde hoogte blijven voor een dag. Het is daarnaast ook belangrijk om langzaam te stijgen naar de hoogte. Verder is veel water te drinken belangrijk, meer dan je normaal nodig hebt! Daarentegen is het nuttigen van alcohol onverstandig.

De juiste uitrusting

Om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken, raad ik je zeker aan om te zorgen voor de juiste uitrusting. Uiteraard is het per persoon verschillend wat je echt fijn vindt. Hiken wil je uiteraard met comfortabele kleding doen. Voor mij geldt dan een goede wandelbroek, wat dikkere sportsokken, hoge wandelschoenen, laagjes lekker zittende bovenkleding en een fijne daypack.

Met de juiste tas en schoenen geniet ik optimaal van de hikes | Hiken in Huaraz
Met de juiste tas en schoenen geniet ik optimaal van de hikes | Hiken in Huaraz

Over wandelschoenen hoor je waarschijnlijk veel verschillende verhalen. Ook ik heb die gehoord. Er zijn zeker wandelaars die de hikes op sneakers hebben gedaan. Ik kan je in ieder geval goede wandelschoenen aanraden. Alleen al omdat ik geen pijn aan mijn voeten gehad heb, overal gemakkelijk door kon lopen, wat de ondergrond van het pad dan ook was, én ze zijn waterdicht!

Ook over een daypack (dagrugzak) las ik zoveel verschillende verhalen. Ik heb een daypack met een goede stevige heupband en een inhoud van 30 liter. Vooral de heupband is erg fijn, zodat je niet alles op je schouders draagt. Daarnaast is de grootte fijn, zodat eventuele kleding gemakkelijk in de tas past.

Als laatste ben ik onwijs blij geweest met de (in Huaraz gekochte) wandelstokken. Het was even wennen op het begin, maar wat een verschil voor je knieën. Wat een aanrader! Je kunt ze maar op een paar plekken vinden. Wij hebben ze bijvoorbeeld gekocht voor 70 soles per paar (€17,50) bij Sierra Aventura Outdoor Equipment. Deze winkel kun je vinden tussen Parque del Periodista en Avenida Mariscal Toribio de Luzuriaga.

Lees ook: Wandel liefhebbers opgelet: Dit zijn de 8 mooiste hikes ter wereld!

De mooiste hikes in Huaraz

Zoals hierboven al aangegeven hebben wij meerdere activiteiten ondernomen. We hebben twee dagtours gedaan via een touroperator, twee daghikes zelf ondernomen en een achtdaagse trekking gedaan.

Ik zal hieronder de dagtrips stuk voor stuk uitgebreid doornemen, zodat je goed kunt kiezen welke je allemaal wilt gaan doen. Wil je ook meer lezen over de achtdaagse trekking? Lees dan mijn volgende blog over Huayhuash!

Laguna Wilcacocha

Laguna Wilcacocha (locatie hier) schaal ik onder de noemer daghike. Je kunt deze hike geheel op eigen houtje ondernemen en je hebt er dus geen gids of touroperator voor nodig. Het is een ideale eerste hike, omdat deze niet ver weg is van de stad, maar ook omdat de top het minst hoog is!

Een lokale vrouw aan het werk bovenop de berg bij het meer Laguna Wilcacocha | Hiken in Huaraz
Een lokale vrouw aan het werk bovenop de berg bij het meer Laguna Wilcacocha | Hiken in Huaraz

Via een collectivo, zo heten de lokale bussen hier, ben je in ongeveer 25 minuten op de locatie waar je de hike gaat beginnen. Deze collectivo neem je in het centrum van Huaraz. Er zijn twee bussen die de juiste kant op rijden, namelijk bus E en bus 10. Je kunt deze bus pakken op de hoek van Avenida Antonio Raymondi en Jirón Hualcan (locatie hier).

Je betaalt hier niet bij het instappen, maar wanneer er om wordt gevraagd tijdens de busrit óf bij het uitstappen. Dat hangt helemaal af waar ze zin in hebben. De kosten hiervoor zijn 3 soles per persoon per rit. Voor een retourtje ben je dus voor deze bus maar 6 soles per persoon kwijt, wat gelijk staat aan €1,50. Bij het instappen geef je even aan dat je bij Laguna Wilcacocha wilt uitstappen. Zij informeren je wanneer je er bijna bent en stoppen daar dan voor je.. 

Het meer ligt op een hoogte van 3.750 meter. Omdat dit vanuit Huaraz best al een stijging is, raad ik je aan om zeker een uurtje boven te verblijven. Het meer zelf is niet het mooiste wat je zult zien in Huaraz, maar het is de moeite waard. Bovenop deze berg heb je namelijk ontzettend mooi uitzicht op de stad Huaraz en wat omliggende bergen. Dat uitzicht is dus wél echt de moeite waard! Als je ook een rondje rondom het meer loopt, ben je zo een uur boven op de top geweest.

Laguna Wilcacocha, geen bijzonder meer en toch met die bergen erachter heeft het wel iets | Hiken in Huaraz
Laguna Wilcacocha, geen bijzonder meer en toch met die bergen erachter heeft het wel iets | Hiken in Huaraz

De route is heel makkelijk te volgen via de app maps.me. Je moet wel opletten dat je niet via de autoweg gaat, dan loop je namelijk onnodig om. Wel kun je twee keuzes maken onderweg en dat is via het dorpje of niet. Wij zijn hier niet doorheen gelopen op de heenweg, maar hebben dit op de terugweg wel gedaan.

Omdat het meer en de berg verder niet in een National Park ligt, zijn er verder geen aanvullende kosten aan deze hike. Een goedkope, toffe hike om mee te starten dus!

Mijn enthousiasme over het prachtige uitzicht, na het beklimmen van de berg naar Laguna Wilcacocha | Hiken in Huaraz
Mijn enthousiasme over het prachtige uitzicht, na het beklimmen van de berg naar Laguna Wilcacocha | Hiken in Huaraz

Laguna Parón

Een volgend meer wat je kunt bezoeken en welke weer een stapje hoger ligt, is Laguna Parón (locatie hier). Dit meer ligt namelijk op 4.200 meter hoogte. Ook dit meer kun je op eigen houtje bezoeken en toch raad ik dat af. Dit omdat het maar liefst drie uur heen- en terugrijden is.

Laguna Paron met het meest blauwe water wat we ooit gezien hebben | Hiken in Huaraz
Laguna Paron met het meest blauwe water wat we ooit gezien hebben | Hiken in Huaraz

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit eigenlijk niet echt een hike vond. De reden hiervoor was dat je het meer al kon zien na het uitstappen van de bus en niet eens persé een wandeling ervoor hoefde te maken. Wilde je dat wel? Dan had je wel nog toffer uitzicht over het meer, maar het was maar een hike van ongeveer 20 minuten. Overigens heb ik er ook veel mensen wat langer over zien doen, dus reken op 30 tot 40 minuten, dan valt het altijd mee! 

De korte, maar niet altijd even makkelijke hike over en tussen grote rotsen | Hiken in Huaraz
De korte, maar niet altijd even makkelijke hike over en tussen grote rotsen | Hiken in Huaraz

Het hostel waar ik sliep bood deze tour aan en daarom heb ik hem ook daar afgenomen. De tour kost 50 soles per persoon (€12,50). Je kunt de tour bij hen ook afnemen als je er niet slaapt. Dit hostel was Krusty Hostel (hier te boeken). Onderweg zul je nog wel 5 soles per persoon (€1,25) moeten betalen voor het National Park wat je betreedt. 

Ik werd tegen 8.30 uur opgehaald bij de accommodatie en was uiteindelijk rond 18.30 uur weer in Huaraz. Let op, je wordt niet afgezet bij je accommodatie, maar midden in het centrum. Niet zo klantvriendelijk in mijn ogen, maar dat vinden ze daar doodnormaal. 

Het fenomenale uitzicht over Laguna Paron | Hiken in Huaraz
Het fenomenale uitzicht over Laguna Paron | Hiken in Huaraz

Laguna Churup

Onze derde dagtrip ging naar Laguna Churup (locatie hier), waar we weer een stukje hoger kwamen. Dit meer ligt namelijk op een hoogte van 4.450 meter. Deze hike zie je net als Parón en 69 (hieronder) veel aangeboden worden als tour, maar dit hoeft zéker niet. Je kunt deze hike heel gemakkelijk op eigen houtje ondernemen en dat raad ik dan ook aan.

De mooie weerspiegeling bij Laguna Churup door het stilstaande water | Hiken in Huaraz
De mooie weerspiegeling bij Laguna Churup door het stilstaande water | Hiken in Huaraz

Net zoals richting Laguna Wilcacocha pak je een lokale bus, een collectivo, in het centrum. De collectivo die je nu nodig hebt heeft geen nummer, maar voorop op de bus staat heel groot Pitec/Churup. Je kunt hem vinden op de hoek van Avenida Agustín Gamarra en Avenida Las Americas (locatie hier).

Overigens stond hij bij ons daar niet, maar reed hij een beetje op en neer op Avenida Agustín Gamarra, op zoek naar toeristen waarmee hij zijn busje kon vullen. De buschauffeur vertrekt zodra het busje vol is, dus eigenlijk ideaal als hij zo actief zoekt.

Plan hier je vakantie naar Peru

Wij waren voor 07.00 uur al bij het busje en omdat we niet de enige waren, vertrokken we om 07.00 uur precies al. Het voordeel van zo vroeg gaan is dat het nog niet zo warm is tijdens je hike, dat je voldoende tijd hebt om van het uitzicht te kunnen genieten en rustig aan weer terug te hiken.

Je spreekt met de chauffeur af hoe laat het busje je weer komt ophalen. Voor 20 soles per persoon, ofwel €5, heb je de heen- en terugweg dan vastgelegd. De terugweg betaalden wij gelijk bij het afzetten, bij de start van de hike. 

Het grootste en gemakkelijkste deel van de route en aan beide kanten prachtige uitzichten | Hiken in Huaraz
Het grootste en gemakkelijkste deel van de route en aan beide kanten prachtige uitzichten | Hiken in Huaraz

Deze hike heeft geen routebeschrijving nodig, want hij is echt ontzettend simpel. Er is maar één punt op de route waarop je een keuze moet maken en dat is richting het einde. Je kunt daar namelijk een lus lopen. Wij raden aan om de lus ook te lopen en niet op en neer aan één kant te lopen.

Ons advies is om rechts af te slaan. Op deze manier loop je de lus op de beste manier, want je gaat een stukje klimmen via de rechterzijde en dat klimmen doe je liever omhoog met je handen aan een touw, dan naar beneden. De andere weg terug is zonder klimmen en is dus (in onze ogen beter voor de terugweg).

Het kleine, maar leuke stukje klimmen op de route als je rechts aanhoudt | Hiken in Huaraz
Het kleine, maar leuke stukje klimmen op de route als je rechts aanhoudt | Hiken in Huaraz

Overigens kom je onderweg nog een huisje tegen waar iemand van het National Park zit en je 30 soles per persoon (€7,5) moet afrekenen als entree. Je kunt er eventueel ook een meerdaagse kaart kopen voor 60 soles per persoon, maar die is maar een aantal dagen geldig. Het verstandig om het geld contant en gepast mee te nemen, want het is hier niet zo toeristisch en daarom is er amper wisselgeld.

Het meer is niet zo blauw als die van Laguna Parón (de trip van hiervoor), maar alsnog vonden we dit meer eigenlijk het allermooiste meer tot nu toe! Het water had verschillende kleuren groen en blauw, de berg met sneeuw ernaast was prachtig en de stilte om je heen was fantastisch!

Het is een hike die minder vaak gedaan wordt dan de bekende Parón en 69, maar dit meer en deze hike is het zo waard om te bezoeken!

Extra tip: zorg voor een lunch. Die kun je dan lekker opeten bij dit prachtige uitzicht. Helemaal als je die dag net als ons de eerste bent bij het meer, dan is het echt volop genieten!

Laguna 69

Dit is misschien wel de allerbekendste daghike van Huaraz. Net als bij Laguna Parón kun je deze op eigen houtje ondernemen, maar we raden dit niet aan. Ook voor deze hike zit je lang in de bus en alleen daarom al raden wij een touroperator aan.

Ook nu hadden we de tour afgenomen bij ons hostel en deze kost 50 soles per persoon (€12,50). Er zijn overigens twee soorten hikes die je kunt maken naar Laguna 69, namelijk de klassieke route en de panorama route.

De panorama route wordt tot op heden (augustus 2022) alleen aangeboden door het Hostel Akilpo. Het verschil is dat je bij de panorama route niet dezelfde weg op en neer loopt en heel vroeg al op de locatie bent, dus minder toeristen om je heen hebt. Het enige nadeel is dan wel dat je echt midden in de nacht opgehaald wordt, ongeveer om 02.00 uur.

Kijkend naar de route die we al afgelegd hebben | Hiken in Huaraz
Kijkend naar de route die we al afgelegd hebben | Hiken in Huaraz

Ook bij de klassieke route, die wij hebben gedaan, heb je overigens geen kans op uitslapen. De ophaaltijd 05.00 uur. Bij de klassieke route loop je dus wel dezelfde route heen als terug. Dit houdt om precies te zijn in 7 kilometer heen en dus ook weer 7 kilometer terug. 

De hike is best pittig en dat komt mede door de hoogte. Het meer ligt namelijk op een hoogte van 4.600 meter. De route is onwijs makkelijk te vinden, want er is helemaal geen links- of rechtsaf te bekennen. Het is een en al rechtdoor en naar boven.

Laguna 69 op haar mooist | Hiken in Huaraz
Laguna 69 op haar mooist | Hiken in Huaraz

Lees ook: Voor het eerst naar Peru | 5 must-visits

De gids loopt wel mee op de route, maar die heb je dus niet echt nodig. Hij loopt eigenlijk alleen maar mee om op tijd aan te geven dat er teruggelopen moet worden, zodat er geen achterblijvers of laatkomers zijn.

We moesten best wel doorlopen. Je had simpel gezegd drie uur voor de heenweg. Één uur om van het meer te genieten (en daar eventueel te lunchen!) en twee uur voor de terugweg. We vonden één uur bij het meer te weinig, want het was er zo mooi. Dat is dus volgens ons het nadeel van een tour, maar het voordeel is natuurlijk dat je achteraf niets meer hoeft te regelen en in de bus volledig tot rust kunt komen.

Goed om te weten is dat dit meer en de route er naartoe ook in een National Park ligt en je onderweg wederom 30 soles per persoon (€7,5) moet betalen voor de entree. Als je met een tour gaat, verzamelt de touroperator dit onderweg en betaalt het bij de toegangspoort. Slim dus om het gepast mee te nemen! 

Één van de prachtige uitzichten onderweg op je hike | Hiken in Huaraz
Één van de prachtige uitzichten onderweg op je hike | Hiken in Huaraz

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Print Friendly, PDF & Email

Madelon

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange wereldreis wil maken en dat heb ik in 2022/2023 samen met mijn vriend Thomas gedaan. Mijn reislust is nog lang niet op en mijn enthousiasme over de bezochte plekken deel ik graag met je!

2 comments

 • Hoi Tessa!
  Wat ontzettend leuk om te horen, dankjewel daarvoor! Daarnaast een mooi vooruitzicht. Ik zou ook zo weer terug willen!
  Wat betreft de route. Wij zijn ook direct van Lima doorgereisd naar Huaraz, zonder eerst een andere hoogte te hebben gekend. De beste tip is gewoon rustig aan doen en vóór bijvoorbeeld de eerste daghike te gaan doen, kun je ook gewoon één dag alleen door het centrum van Huaraz doorbrengen. Dat is al zo erg wennen ten op zichte van Lima. Daarnaast erg veel water drinken en rustig aan doen sowieso! Heel veel meer tips zijn er simpelweg niet echt. Hopelijk kun je er alsnog meer vooruit en kun je het fantastische Huaraz in jullie reisschema houden, want het is echt zó de moeite waard! Mochten jullie overwegen om een meerdaagse hike te willen doen, dan is het gebied rondom Huaraz daar ook echt fantastisch voor!
  Heel veel plezier met de voorbereiding en de reis zelf alvast!!
  Groeten, Madelon

 • Hi, wat heb je een onwijs fijne blog geschreven. Echt heel veel nuttige informatie!
  In september gaan mijn vriend en ik 6 maanden door zuid-amerika reizen waarbij in Peru starten en daarna doorgaan naar Bolivia.
  Nu zie ik dat veel mensen eerst het rondje naar Cuzco en weer terug naar Lima maken, waardoor je makkelijker aan de hoogte went.
  Omdat wij vanuit Cuzco door willen naar Bolivia maar absoluut Huarez niet willen overslaan, vroeg ik me af of je ervaring hebt met hoe we direct na Lima door kunnen naar Huarez, maar voordat we echt de hoogte in gaan, toch nog aan de hoogte kunnen wennen. De dayhikes klonken als een super idee! Heb je nog andere tips over wat er rondom Huarez te doen is om aan de hoogte te wennen?
  Groetjes Tessa

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link