Wereldreizigers.nl
Home » Zuid-Amerika » Peru » Voor het eerst naar Peru | 5 must-visits

Voor het eerst naar Peru | 5 must-visits

Peru staat bij heel veel mensen op de bucketlist. Nu ook de verre reizen weer volop in de belangstelling staan, komt ook die ontdekking in Peru steeds dichterbij. Het land van machtige Andes bergtoppen van 6.000 meter of meer, maar ook van tropisch regenwoud, uitgestrekte woestijnen, stranden en perfecte surflocaties aan de Stille Oceaan. Cultuur, natuur, werelderfgoed, tradities, gastronomie en al die sprekende kleuren; het land kent zo’n veelvoud aan hoogtepunten, dat je niet weet waar je moet beginnen. Natuurlijk heeft ieder zijn persoonlijke voorkeur, maar er zijn plaatsen en locaties die je tijdens je eerste bezoek aan Peru, simpelweg niet wilt missen. Vijf must-visits op een rij.

1. Machu Picchu: op naar de heilige Inca-stad

Wie Peru zegt, zegt Machu Picchu (locatie: hier). Een echte must-visit als je Peru bezoekt. Dit UNESCO Werelderfgoed is niet voor niets één van de zeven wereldwonderen. De eerste blik op Machu Picchu is er een om nooit te vergeten. Diep in het Andesgebergte ligt de archeologische site van deze oude Incastad boven op een bergtop. Of je nu aankomt na de vierdaagse trail of via een korte wandeling vanaf de entree, iedereen raakt enorm onder de indruk wanneer je voor het eerst uitkijkt over het complex. Om zoveel mogelijk van de oude Inca-stad ontdekken, is een gids zeker een aanrader. Zelfs de reis naar Machu Picchu is een belevenis. Het ligt op zo’n 3 uur reisafstand van de provinciehoofdstad Cusco, waarvan je een belangrijk deel alleen per trein kunt afleggen. Tenzij je kiest voor één van de meerdaagse hikes. Waaronder de Inca Trail of de Salkantay-trek. De laatste voert onder meer langs het adembenemende turkooiskleurige gletsjermeer Humantay Lake op 4.200 meter hoogte. Dit meer kun overigens ook in een dag-hike bezoeken. Zet ook Cusco op je lijst, een prachtige stad boordevol koloniaal erfgoed gebouwd op fundamenten die door de Inca’s zijn gelegd.

Het indrukwekkende Machu Picchu | 5 must-visits in Peru

2. Huaraz, het hikers-walhalla

Één van de redenen om Peru ook echt te bezoeken is de prachtige natuur waar je vele hikes kunt afleggen. Zo ook in de nog minder bezochte stad Huaraz. In veel reisroutes wordt deze plek niet meegenomen, omdat deze bóven Lima ligt. Met een korte vlucht of een bus van acht uur kun je naar deze kleine stad toe reizen, en ik kan je vertellen: dat is echt de moeite waard!!.

Zowel korte daghikes als meerdaagse hikes, zoals de Huayhuash, het is er allemaal mogelijk! Je kunt hier letterlijk je grenzen verleggen, zeker ook met de hoogtemeters die je hier kunt maken.

Laguna Churup | 5 must-visits in Peru

3. Arequipa: de ‘Witte Stad’

Arequipa wordt ook wel de ‘Witte stad’ genoemd, dankzij het witte vulkanische gesteente dat is gebruikt om een groot deel van de historische binnenstad te bouwen. Kloostercomplexen, kerken, kathedralen en andere fraaie façades zijn echte blikvangers in het oude centrum. De stad is omringd door bergen, waaronder meerdere vulkanen, zoals Misti. Aan de voet van deze vulkaan is Arequipa ooit gesticht. Overigens is dat niet de enige reden waarom het een ´Witte stad´ wordt genoemd. Dit komt namelijk ook door de Spaanse immigranten die zich honderden jaren geleden kwamen vestigen.

Als je er dan toch bent, maak dan een hike in de Colca Canyon, één van de diepste kloven ter wereld, waar je bovendien de machtige Andes-Condor kunt spotten. Met een vleugelspanwijdte van meer dan vier meter is dit de grootste vogel ter wereld. Een hike in de Colca Canyon is bijna een must-visit op zich namelijk.

De kathedraal aan Plaza de Armas in Arequipa | 5 must-visits in Peru

Lees ook: 7x bijzonder overnachten Peru in Ecolodges + spectaculaire treinreis

4. Paracas National Reserve

Weinig landen kennen zulke diverse landschappen als Peru. Reizend ga je van de hoge Andesgebergten naar de jungle, langs de kust en tot slot: de woestijn in. Daar vind je langs de kust het nationale park Paracas, dat zowel vanaf het water als per land goed te bezoeken is. Het Paracas National Reserve herbergt een unieke flora en fauna, waaronder de iconische Ballestas Eilanden. Een beschermd gebied waar je zeeleeuwen, grote groepen Humboldt-pinguïns en honderden verschillende zeevogels zoals pelikanen in hun eigen habitat kunt observeren. En dat allemaal op een 3,5 uur rijden van de hoofdstad Lima en bovendien, vlakbij Ica.

De kust van Paracas National Reserve | 5 must-visits in Peru

5. Huacachina: een bijzondere oase in de woestijn

Te midden van zandduinen, op slechts 8 kilometer van de stad Ica bevindt zich een groene lagune omringd met palmbomen – een oase zoals die hoort te zijn. Huacachina. Een fotogeniek beeld midden in de woestijn. Vooral bij zonsopgang of zonsondergang maken de hoge zandduinen in geeloranje tinten het plaatje helemaal compleet. Niet zo heel veel verder vind je bovendien de eeuwenoude mystieke Nazca-lijnen, waarvan we nog steeds in het duister tasten met welk doel ze zijn gemaakt. Zeker is wel dat ze dateren van de Nazca-cultuur, 100 tot 500 jaar voor de jaartelling. Om deze must-visit het waard te maken, ga dan zeker sandboarden van de duinen.

De zandduinen met een prachtige zonsondergang in Huacachina | 5 must-visits in Peru

Lees ook: 20 Must Sees in Zuid-Amerika | Voer voor je Bucketlist ✔️

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Madelon

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange wereldreis wil maken en dat heb ik in 2022/2023 samen met mijn vriend Thomas gedaan. Mijn reislust is nog lang niet op en mijn enthousiasme over de bezochte plekken deel ik graag met je!

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link