Wereldreizigers.nl
Malta - Kleinste landen ter wereld
Home » Wereldwijs » Wereldwijs | Wat zijn de 20 kleinste landen ter wereld? (landoppervlak)

Wereldwijs | Wat zijn de 20 kleinste landen ter wereld? (landoppervlak)

Hieronder vindt je een lijst van de twintig kleinste soevereine staten ter wereld. Deze kleine landen beslaan een gecombineerd landoppervlak van 5.340,46 vierkante kilometer, wat betekent dat ze allemaal zouden kunnen passen in de soevereine staat Brunei, de Amerikaanse staat Delaware, het Aziatische eiland Bali of de Chinese stad Shanghai!

Meer Wereldwijs artikelen

Wereldwijs | Wat zijn de 10 grootste landen ter wereld?
Wereldwijs | Hoeveel landen telt de wereld? Lijst met landen + populatie
Wereldwijs | 7 continenten of werelddelen – Alles wat je moet weten
Wereldwijs | De 25 grootste eilanden ter wereld per landoppervlak
Wereldwijs | Alle landen in Afrika + aantal inwoners per land
Wereldwijs | De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa
Wereldwijs | De veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika
Wereldwijs | Informatie over de wereld | Continenten, landen en feiten

1. Vaticaanstad | 0,44 km²

Vaticaanstad heeft een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer en heeft een bevolking van 770 mensen.

Het kleinste land ter wereld qua landoppervlak is Vaticaanstad
Het kleinste land ter wereld qua landoppervlak is Vaticaanstad

Dit kleine land, dat een enclave is van de Italiaanse stad Rome, heeft Zijne Heiligheid de Paus als staatshoofd en is niet alleen het kleinste land ter wereld, maar ook de kleinste monarchie ter wereld, de kleinste stadstaat ter wereld en het kleinste land ter wereld vergrendeld land. Als stadstaat heeft het land trouwens ook geen hoofdstad.

2. Monaco | 1,98 km²

Monaco is een vorstendom met een oppervlakte van 2,02 vierkante kilometer en heeft een bevolking van 32.000 mensen. Het land is geclassificeerd als een stadstaat en is een enclave aan de zuidoostkust van Frankrijk. Het staat tevens bekend als een belastingparadijs.

Het land staat daarnaast ook bekend als de thuisbasis is van de wereldberoemde Monte Carlo Rally, de Grand Prix van Monaco en het Monte Carlo Casino en het hebben van ‘s werelds grootste politiemacht per hoofd van de bevolking. Ook heeft’ s werelds grootste inwonende populatie miljardairs. Als stadstaat heeft het land geen hoofdstad, hoewel Monte Carlo vaak ten onrechte als zodanig wordt vermeld.

3. Nauru | 21 km²

Nauru is klein een eiland in de Stille Zuidzee, dat niet alleen ‘s werelds kleinste eilandstaat is, maar ook’ s werelds kleinste republiek. Het land heeft een oppervlakte van slechts 21 vierkante kilometer en telt 13.000 inwoners.

Monaco - Het op twee na kleinste land ter wereld qua landoppervlak
Monaco – Het op twee na kleinste land ter wereld qua landoppervlak

Het eiland staat bekend om het feit dat het maar één weg heeft, een kustring van negentien kilometer vol palmbomen, en om zijn luchthaven en landingsbaan die langs een strand liggen.

4. Tuvalu | 26 km²

Deze eilandstaat in de Stille Zuidzee is een constitutionele monarchie die bestaat uit zestien rif-eilanden met een oppervlakte van 26 vierkante kilometer en een bevolking van 10.500 mensen.

Tuvalu | Bekend van TV, is één van de kleinste landen ter wereld

Tuvalu leefde naast de verkoop van postzegels en de verhuur van visgebieden vooral van ontwikkelingshulp. In 2000 echter werd voor 50 miljoen dollar het aansprekende internet topleveldomein .tv uitgebracht. Door de royalty’s die Tuvalu ontving van het Amerikaans bedrijf VeriSign voor het gebruik in de eerstvolgende twaalf jaar werd Tuvalu plotseling rijk.

5. San Marino | 61 km²

Deze kleine enclave, gelegen in de Apennijnen van Italië, is geclassificeerd als de oudste republiek van Europa en bestaat sinds het jaar 301. San Marino heeft een oppervlakte van 61 vierkante kilometer en heeft een bevolking van 29.000 mensen.

San Marino | Kleinste landen ter wereld
San Marino | Kleinste landen ter wereld

De enclave wordt volledig omringd door de Italiaanse regio Emilia-Romagna en wordt meestal bezocht tijdens een dagbezoek vanuit Rimini. In een klein half uurtje brengt een speciale shuttle bus je van Rimini naar San Marino Città, de hoofdstad van San Marino. Deze oude middeleeuwse vestigingsstad is gebouwd binnen de hoge vestigingsmuren van een mooi en groot kasteel met drie hoge verdedigingstorens die je al van ver kunt zien.

Meerdere keren per jaar zijn er festivals waar de middeleeuwen centraal staan en de stad als bijpassend decor wordt gebruikt om het plaatje compleet te maken. Ook tijdens de winter zijn er tal van leuke activiteiten en zelfs een grote kerstmarkt.

6. Liechtenstein | 160 km²

Het vorstendom Liechtenstein is een dwergstaat in het midden van Europa.. Het land heeft een oppervlakte van 160 vierkante kilometer en telt 34.000 inwoners. Het wordt begrensd door Zwitserland in het westen en zuiden en Oostenrijk in het oosten. Het bergachtige land is een wintersportoord en tevens een belastingparadijs. Net als Zwitserland is Liechtenstein geen lid van de Europese Unie.

Liechtenstein
Liechtenstein

De macht wordt gedeeld tussen de prins van Liechtenstein en een democratisch gekozen parlement. De prins van Liechtenstein heet Hans-Adam II, hij is sinds 1987 aan de macht. De huidige premier is Adrian Hasler van de centrumrechtse Progressieve Burgers Partij.

Liechtenstein werd in 1866 onafhankelijk, na eerder deel te hebben uitgemaakt van de Duitse Bond. Aanvankelijk was het land vooral gericht op Oostenrijk, waarmee het een tolunie vormde. Na 1918 werden de banden met Zwitserland sterker. In 1923 werd met dat land een douane-unie gesloten. Liechtenstein en Zwitserland tekenden op 28 februari 2008 het verdrag van Schengen dat de onderlinge grenscontroles afschaft. De economie profiteert vooral van bedrijven die zich uit belastingtechnisch oogpunt in Liechtenstein hebben gevestigd.

7. Marshalleilanden | 181 km²

De Republiek der Marshalleilanden, gelegen in het noorden van de Stille Oceaan, is een groep van 1156 eilanden met een oppervlakte van 181 vierkante kilometer en een bevolking van 58.000 mensen. Het land beschermd ‘s werelds grootste haaienreservaat, dat een oceaanoppervlak beslaat van twee miljoen vierkante kilometer.

Dertig atollen en meer dan duizend witte zandstranden met koraalriffen vormen de Marshall Eilanden in de Stille Oceaan. Het meest bekende atol is Bikini, dat vlak na de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt voor kernproeven van de Amerikanen. De hele bevolking werd gedwongen te emigreren naar een ander atol binnen de Marshall Eilanden. Inmiddels is het stralingsniveau gezakt tot dat van een gemiddelde Amerikaanse stad. Bikini oefent tegenwoordig aantrekkingskracht uit op duikers, die afdalen in zee naar onder meer een vloot van 27 gezonken schepen uit de Tweede Wereldoorlog.

8. Saint Kitts en Nevis | 261 km²

Zijn twee vulkanische eilanden die deel uitmaken van de Benedenwindse Eilanden van de Caribische Zee. Met een oppervlakte van 261 vierkante kilometer en met een bevolking van 39.000 mensen is deze kleine federale constitutionele monarchie de kleinste soevereine staat in Amerika.

Nevis is een echt liefdeseiland. In tegenstelling tot Kitts is op Nevis een stuk minder te doen, maar dat maakt het eiland er niet minder om. De cultuur van het eiland Saint Kitts is een mix van Caribische en Britse invloeden, de inwoners worden heel toepasselijk Kittitians genoemd. De hagelwitte palmstranden en de blauwe oceaan die het eiland omzomen trekken vooral pasgetrouwde, of nog net niet getrouwde stelletjes aan. De idyllische hotels bieden hen een gedroomd onderkomen. Elk jaar wordt er een zwemwedstrijd tussen Saint Kitts en Nevis gehouden. De eilanden zijn nog redelijk onontdekt, het toerisme heeft nog niet de overhand. In het binnenland liggen vulkanen, bergen en ravijnen, aan de randen liggen parelwitte stranden met wuivende kokospalmen.

9. St Vincent en de Grenadines | 280 km²

Is een eilandstaat die bestaat uit zeshonderd eilanden die een landoppervlak beslaan van 280 vierkante kilometer. De constitutionele monarchie maakt deel uit van de Bovenwindse Eilandengroep in de Caribische Zee en heeft een bevolking van 117.000 mensen. Het land is vooral bekend om zijn enorme bananenoogst, die goed zijn voor zestig procent van het BBP van het land.

St Vincent en de Grenadines
St Vincent en de Grenadines

Saint Vincent en de Grenadines bestaat uit 32 eilanden waarvan de meeste onbewoond zijn. De eilanden zijn bergachtig, hebben witte zandstranden en helderblauw water waar men ideaal kan zeilen, duiken en snorkelen. Op de eilanden leven veel verschillende tropische vogels en rondom de eilanden leven walvissen en dolfijnen. Op het hoofdeiland Saint Vincent is ook een vulkaan, diverse watervallen en een zoutwatermeer te vinden.

De hoofdstad van Saint Vincent en de Grenadines is Kingstown. Een aantal grote steden in Saint Vincent en de Grenadines zijn: Kingstown Park, Georgetown, Byera Village en Biabou. Saint Vincent en de Grenadines bestaat uit het eiland Saint Vincent en een aantal kleinere eilandjes (Grenadines): Petit Mustique island, Savan Island, Petit Canouan, Canouan, Mayreau, Tobago Cays, Union Island, Bequia, Baliceaux island, Mustique en Petit St.Vincent Island.

10. Malediven | 300 km²

De Malediven zijn een eilandstaat die bestaat uit twee ketens van zesentwintig eilanden in de Indische Oceaan. Met een oppervlakte van 300 vierkante kilometer en met een bevolking van 340.000 mensen, is deze kleine republiek de kleinste soevereine staat op het in Azië.

De Malediven bestaan uit 26 atollen. De grootste daarvan is Malé-atol, welke is opgedeeld in een noordelijk en zuidelijk deel. Het Raa-atol en Baa-atol beschikken over de mooiste vegetatie en zijn dichtbegroeid. Rondom deze atollen vind je de meest ongerepte duikgebieden.

Malediven

De letterlijke vertaling van ‘Malediven’ is ‘eilandketen’ en je ontdekt die betoverende eilandketens tijdens je reis naar deze kleine Islamitische staat in de Indische Oceaan. Talrijke adembenemende eilanden wachten erop om door je te worden verkend tijdens je vakantie op de Malediven. Toch kun je niet zomaar op elk eiland verblijven. Het land ziet streng toe op een scheiding tussen de lokale bevolking en de toeristen, dus vakantiegangers verblijven op de Malediven vooral tussen de andere toeristen. Aan contact met de eilandbewoners zal het tijdens je vakantie op de Malediven echter niet ontbreken. De meeste locals leven van het toerisme en werken in de vele prachtige hotels.

11. Malta | 316 km²

Deze mediterrane republiek bestaat uit slechts drie bewoonde eilanden met een oppervlakte van 316 vierkante kilometer en heeft een bevolking van 400.000 mensen, waardoor het ‘s werelds meest dichtbevolkte soevereine staat is. Wie Malta bezoekt die zal merken dat er vooral Italiaanse, Britse en Moorse invloeden terug te vinden zijn in het straatbeeld en in de cultuur van Malta.

Malta, één van de kleinste landen ter wereld

Malta is een land met een rijke historie. Zo vind je zowel op Gozo als op Malta prehistorische bouwwerken zoals de megalithische tempels van Tarxien en de tempels van Hagar Qim en Mnajdra. Apart is dat de tempel van Hagar Qim als een soort van klok fungeert. Voor het tijdperk waarin deze tempel gebouwd is was dit uniek. Malta heeft altijd op een strategisch belangrijke plek gelegen. Niet voor niets dat Malta vaak het toneel is geweest van gevechten om deze eilanden. Malta heeft verschillende heersers gekend, waarvan de Britten de laatste bezetters waren. De vele machten en volkeren die hier geregeerd hebben, hebben ieder hun sporen op het eiland achtergelaten. Zo zijn er op Malta gerechten, sporten en bouwstijlen ontstaan die een mengelmoes vormen van wat de verschillende heersers meegebracht hebben naar de eilanden.

Tip: Lees meer over een stedentrip Malta bij Alleen op reis!

12. Grenada | 344 km²

Grenada, gelegen in een deel van de eilandengroep die bekend staat als de Kleine Grenadines en is gelegen in de Caribische Zee. Het is een constitutionele monarchie die bestaat uit zes eilanden met een oppervlakte van 344 vierkante kilometer met een bevolking van 90.000 mensen. Grenada ligt recht boven Trinidad en Tobago. Het is een eilandengroep die zijn naam leent aan het grootste eiland, waar tevens de meeste inwoners wonen.

Er liggen zo’n negen kleinere eilandjes om Grenada heen. De eilanden zijn vulkanisch, waardoor de grond ontzettend vruchtbaar is. Dit heeft geresulteerd in een bloeiende handel in bijvoorbeeld kaneel, gember, citrusvruchten, koffie en nootmuskaat. Deze laatste is ook terug te zien op de nationale vlag van Grenada. De lokale bevolking bestaat voor tachtig procent uit het nageslacht van slaven.

Naast watersporten als duiken, snorkelen, zwemmen of zeilen, biedt Grenada feestelijke carnavals, een rijke geschiedenis en natuurparken.

13. Barbados | 430 km²

Het eiland Barbados is het meest oostelijke eiland van de eilandengroep van de Kleine Antillen in de Atlantische Oceaan. Het eiland ligt boven de kust van Venezuela en Guyana, op zo’n 9 uur vliegen vanaf Nederland. Deze constitutionele monarchie heeft een oppervlakte van 430 vierkante kilometer en telt 280.000 inwoners. Ondanks dat het zich in de Atlantische Oceaan bevindt, is het eiland geclassificeerd als de meest bezochte toeristische bestemming van de Caraïben.

Barbados is een bijzonder eiland in het Caribisch gebied waar je misschien wel de mooiste stranden van de wereld zult vinden. Prachtig wit zand en wuivende palmbomen. Aan de kust is Barbados precies zoals een paradijselijk eiland er in jouw gedachten uit zou moeten zien! Eén keer per jaar is het op Barbados groot feest, wanneer met het Crop Over Festival de suikeroogst gevierd wordt, het carnaval van Barbados. En carnaval vieren kunnen ze hier als de beste! 

14. Antigua & Barbuda | 442 km²

Is een constitutionele monarchie met twee eilanden die deel uitmaakt van de Benedenwindse Eilandengroep in de Caribische Zee. Het land heeft een oppervlakte van 442 vierkante kilometer en telt 69.000 inwoners. De eilanden staan ​​bekend om hun vele stranden, driehonderdvijfenzestig om precies te zijn. Vrijwel de gehele economie draait op toerisme.

Gek genoeg is het eiland Antigua stukken onbekender in Nederland dan dichtbij gelegen Caribische eilanden zoals Curacao, Bonaire of Aruba. En dat terwijl het misschien wel nóg mooier is. Je vindt hier bijvoorbeeld nog meer zandstranden en afgelegen baaien dan op Curacao.

Antigua & Barbuda kan zo’n eiland zijn waar de tropische filmshots van “Pirates of the Caribbean” zijn opgenomen. Het eiland en bounty gevoel overheerst hier volop.

15. De Seychellen | 452 km²

De Seychellen zijn een archipel van 155 eilanden in de Indische Oceaan. Met een landoppervlak van 452 vierkante kilometer en een bevolking van slechts 81.000 mensen is deze kleine republiek de kleinste soevereine staat op het Afrikaanse continent.

Seychellen
Seychellen

De Seychellen hebben de mooiste stranden ter wereld. Jaar in, jaar uit worden de stranden van de Seychellen uitgeroepen tot de mooiste ter wereld. De tropische ligging, palmbomen, het witte zand en de immense granieten rotsen langs het strand geven het iets onnatuurlijks. Deze eilandengroep hoort bij Afrika, al is dit lang niet bij iedereen bekend.

16. Palau | 459 km²

Is een eilandstaat die bestaat uit tweehonderdvijftig eilanden in de grotere, Caroline Islands Group, in de noordelijke Stille Oceaan. Deze kleine republiek, die in vrije associatie staat met de Verenigde Staten, heeft een oppervlakte van 459 vierkante kilometer en heeft een bevolking van 20.000 mensen.

Geografisch ligt Palau ten noorden van Papua Nieuw Guinea in het gebied van Micronesië. Het klimaat is tropisch met het gehele jaar aangename temperaturen zowel onder-als bovenwater.

Naast spectaculaire riffen vol met kleurrijk koraal en veel vis, liggen er ook vele wrakken uit de 2e Wereldoorlog. Onderwater vind je een grote diversiteit aan leven, waaronder veel grote vissoorten, zoals haaien, roggen, barracuda’s, murene en tonijn, maar ook heel veel macro leven zoals bijvoorbeeld naaktslakjes, hengelaars- en spookfluitvissen. Duiken in Palau is een unieke en onvergetelijke belevenis.

17. Andorra | 468 km²

Is een land zonder land gelegen in de Pyreneeën van Europa. Dit kleine vorstendom heeft een oppervlakte van 468 vierkante kilometer en telt 70.000 inwoners. Het land staat bekend om zijn unieke vorm van monarchie die zowel de president van Frankrijk als de bisschop van Ugrell in Spanje als staatshoofden heeft. Het land staat er ook om bekend dat er geen luchthaven- of treinstations zijn binnen de grenzen van het land.

De hoofdstad is Andorra la Vella. Het behoort tot de Catalaanse landen maar is geen lid van de Europese Unie. Andorra heeft de hoogste levensverwachting ter wereld en heeft samen met Japan het minste last van kindersterfte.

18. Saint Lucia | 616 km²

Is een vulkanisch eiland gelegen in de Caribische Zee. Deze constitutionele monarchie op het eiland heeft een oppervlakte van 616 vierkante kilometer en heeft een bevolking van 162.000 mensen. Saint Lucia staat bekend om zijn twee vulkanische pluggen voor de kust, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Saint Lucia
Het prachtige landschap van Saint Lucia, de nummer 18 van kleinste landen ter wereld

Saint Lucia is sinds 1979 een zelfstandig land maar heeft nog wel de hoofd van de Britse Monarchie als officieel staatshoofd. Voordat de Europeanen zich in dit gebied lieten zien werd het eiland al vele honderden jaren bewoond door de Arowakken. Deze Indianen leefden op veel eilanden in het Caribisch gebied grote delen van Zuid-Amerika en Midden-Amerika.

19. De federale staten van Micronesië | 702 km²

Deze eilandenketen van meer dan zeshonderd eilanden ligt in het noorden van de Stille Oceaan en beslaat een oceaanoppervlak van 2.6000.000 vierkante kilometer. De eilandrepubliek, die bestaat uit de vier staten Chuuk, Kosrae, Pohnpei en Yap, beslaat een landoppervlak van 702 vierkante kilometer en heeft 103.000 inwoners. Er zijn slechts 65 eilanden bewoond, waarvan Pohnpei, Chuuk, Yap en Kosrae de vier hoofdeilanden vormen van de federatie.

Micronesia, zoals het land officieel heet, bestaan uit vulkanen, bergen, bossen en atollen van koraal. Het land is ideaal voor avonturiers en wandelaars, want er is absoluut veel te ontdekken en te ontginnen. Bovenal vieren mensen er vakantie voor strand, zee en zon. Micronesië is een tropisch paradijs met kristalhelder water en kleurrijke koraalriffen, de perfecte plek als je houdt van snorkelen, (wrak)duiken en surfen. Uit de Tweede Wereldoorlog zijn nog zo’n 70 Japanse scheepswrakken overgebleven.

20. Singapore | 710 km²

Deze stadstaat op het eiland bestaat uit drieënzestig eilanden met een oppervlakte van 710 vierkante kilometer met een enorme bevolking van 5,3 miljoen mensen. Het eiland ligt langs de Straat van Singapore die net ten noorden van Indonesië en ten zuiden van Maleisië op het vasteland van Azië ligt.

Singapore | Eén van de kleine landen ter wereld
Singapore | Eén van de kleine landen ter wereld

Singapore staat bekend om het laagste drugsgebruik ter wereld en omdat het ‘s werelds vierde grootste financiële centrum is. De belangrijkste haven van het land is ‘s werelds grootste overslaghaven en de op drie na drukste containerhaven. De internationale luchthaven van Changi heeft meer prijzen gewonnen (430) dan welke andere luchthaven ter wereld dan ook. Als stadstaat heeft het land net als Vaticaanstad geen hoofdstad.

Meer Wereldwijs artikelen

Wereldwijs | Wat zijn de 10 grootste landen ter wereld?
Wereldwijs | Hoeveel landen telt de wereld? Lijst met landen + populatie
Wereldwijs | 7 continenten of werelddelen – Alles wat je moet weten
Wereldwijs | De 25 grootste eilanden ter wereld per landoppervlak
Wereldwijs | Alle landen in Afrika + aantal inwoners per land
Wereldwijs | De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa
Wereldwijs | De veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika
Wereldwijs | Informatie over de wereld | Continenten, landen en feiten

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
528 Shares
528 Shares
Copy link