Wereldreizigers.nl
IMG 8112 scaled 1 e1604058292618 | Vietnamoorlog Ho Chi Minh City | Wereldreizigers.nl

Leer over de Vietnamoorlog in Ho Chi Minh City | Activiteiten

Vietnam heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten tijdens mijn rondreis door Azië. Met name door de Vietnamoorlog in Ho Chi Minh City. Niet alleen omdat het land súper mooi en divers is, een vriendelijke bevolking heeft of vanwege de mooiste bestemmingen zoals Tam Coc, Hoi An of Halong Bay. Het land heeft enorm veel te verduren gehad. De Chinezen, de Fransen, de Japanners en de Amerikanen hebben het Vietnamese grondgebied gebruikt om oorlog te voeren. Daarom heeft Vietnam een rijke historie en zijn er verschillende Vietnamoorlog bezienswaardigheden die je door het land tegenkomt. Het verdiepen in de historie van Vietnam heeft mijn rondreis door Vietnam nog intenser gemaakt en ik kan het iedereen sterk aanraden.

Plan hier je vakantie naar Azië

Vietnamoorlog in Ho Chi Minh City

De vietnamoorlog duurde van 1955 tot 30 april 1975. In 1954 werden de Akkoorden van Genève gesloten. Om te voorkomen dat Ho Chi Minh in heel Vietnam de baas zou worden, werd het land tijdelijk in tweeën gedeeld. Het was een oorlog tussen het op de Verenigde Staten georiënteerde Zuid-Vietnam en het op de Sovjet-Unie en China georiënteerde Noord-Vietnam. De bedoeling was om het land in 1956 weer te herenigen. Uit angst voor het communisme gaven de Amerikanen hun steun aan Ngo Dinh Diem, de leider van Zuid-Vietnam. Ze hoopten hiermee dat Zuid-Vietnam een democratische staat zou worden. Hij was echter een dictator en maakte van Zuid-Vietnam een politiestaat. Om Ngo Dinh Diem af te remmen werd de Vietcong opgericht, maar de spanningen liepen zo hoog op dat Amerika Vietnam aanviel.

Lees ook: Wat te doen in Hanoi | 9x must sees en leuke dagtours

In totaal zijn er tijdens de Vietnamoorlog 58.159 mensen om het leven gekomen. 304.000 Vietnamezen raakten verwond door onder andere het gebruik van chemische middelen (zoals Agent Orange en napalm) door de Amerikanen. Deze chemische middelen hebben het DNA van de Vietnamese bevolking aangepast waardoor er nog steeds kinderen met een lichamelijke handicap geboren worden.

Vietnamoorlog Ho Chi Minh City
Leer over de Vietnamoorlog in Ho Chi Minh City | Activiteiten 17

Vietnamoorlog bezienswaardigheden in Ho Chi Minh City

In dit blog schrijf ik meer over wat je kunt verwachten wanneer je de 2 belangrijkste Vietnam oorlog bezienswaardigheden in Ho Chi Minh City bezoekt. De Cu Chi tunnels en het War Remnants museum. Ik schrijf over mijn eigen ervaring zonder gebruik te hebben gemaakt van een gids.

Lees ook: Het verlaten waterpark in Hue – Hoe kom je er + TIPS

Cu Chi tunnels

Geschiedenis van de Cu Chi tunnels

Het tunnelcomplex van Cu Chi is een groot ondergronds netwerk van tunnels in het district Cu Chi van Ho Chi Minh City. In dit tunnelcomplex leefde de Vietcong tijdens de Vietnamoorlog recht onder de neus van het Amerikaanse leger, waar het Amerikaanse leger toen niet van af wist.

Vietnamoorlog Ho Chi Minh City
Leer over de Vietnamoorlog in Ho Chi Minh City | Activiteiten 18

De tunnels in Cu Chi zijn het zwaartepunt van het netwerk wat zich minstens 300 km uitstrekt. De wegen in het tunnelcomplex van Cu Chi zijn smal, hebben verschillende niveaus en bochten. De bochten werden gemaakt om bescherming te bieden tegen explosies. Wanneer er indringers waren in de tunnels dan hadden ze granaten, scherpe bamboestokken, giftige slangen, boobytraps en valse doorgangen achter handen. Naast het verjagen van de vijand hadden de tunnels van Cu Chi ook een andere functie. Het was namelijk voor de guerrillastrijders een wereld op zich. Zo was er een operatiezaal, slaap- en eetruimtes, vergaderzalen, wapen- en voedselopslagplaatsen en zelfs een theater. Hoe bizar is dat?

Vietnamoorlog Ho Chi Minh City
Leer over de Vietnamoorlog in Ho Chi Minh City | Activiteiten 19

De gezondheid van de Vietcong ging in de tunnels sterk achteruit. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat de lucht die je inademt in zo’n tunnel ontzettend slecht is. Voedsel bedierf heel snel in deze ruimtes, ze kregen niet genoeg vitamines binnen, er was ongedierte en ze zagen geen daglicht. Overdag leefden ze in de tunnels en ‘s nachts gingen de guerrillastrijders naar buiten om te strijden.Toen het Amerikaanse leger achter het bestaan van het tunnelcomplex kwam hebben de Amerikaanse commandanten veel pogingen gedaan om het tunnelcomplex te vernietigen en op die manier alle strijders boven de grond te krijgen. Echter is ze dit niet gelukt. Na deze pogingen besloten de Amerikaanse commandanten om de Amerikaanse luchtmacht in te schakelen. Er werden bommentapijten uitgegooid die de grond omwoelden en zo het tunnelcomplex aan de oppervlakte brachten.

Vietnamoorlog Ho Chi Minh City
Leer over de Vietnamoorlog in Ho Chi Minh City | Activiteiten 22

De Cu Chi tunnels vandaag

Wanneer je nu naar Vietnam reist kun je de Cu Chi tunnels bezoeken omdat ze onderdeel zijn van een museum over de Vietnamoorlog. De gangen zijn verbreed en vergroot om het voor (Westerse) toeristen makkelijker te maken om erdoorheen te gaan. Houd dit dus vooral in gedachte wanneer je een bezoek brengt aan de tunnels, dan kun je je namelijk pas echt voorstellen hoe de Vietcong toentertijd heeft geleefd. Bijna overal in Ho Chi Minh City kun je een tour boeken naar de Cu Chi tunnels, maar je kunt ze ook bezoeken op eigen houtje.

  • Kosten entree: 90.000 VND = € 3,40,-
  • Openingstijden: Zondag t/m vrijdag van 07:00 – 18:00 uur & zaterdag van 07:00 – 17:00 uur

War Remnants museum

Het War Remnants museum in Ho Chi Minh City is de plek wat de meeste indruk op mij heeft gemaakt. Het is absoluut geen leuke plek. Het is een plek waar je geconfronteerd wordt met een heftige, zware geschiedenis en oog in oog staat met de gevolgen hiervan. Ik heb zeker 3 uur in dit museum besteed (het is namelijk enorm groot en er is heel veel te zien) en op veel plekken had ik de tranen in mijn ogen staan. Maar ik was niet de enige, iedereen die daar was was ontdaan van wat ze zagen in dit museum. Vanuit het oogpunt van de Vietnamezen leer je meer over de Vietnamoorlog.

Op het terrein bij de entree van het War Remnants museum vind je oorlogsvoertuigen van de Amerikanen. Dit is al indrukwekkend om te zien, maar wat je binnen ziet is zoveel indrukwekkender. Binnen hangt het vol met propaganda uit de oorlog en op de tweede verdieping hangen heel veel foto’s uit de oorlog. Deze foto’s vertellen allemaal een verhaal en zijn heel shockerend. `De foto’s zijn allemaal ‘gesorteerd’ op gebeurtenis. Van schietpartijen tot de gevolgen van Agent Orange.

  • Kosten entree: 40.000 VND = € 1,50
  • Openingstijden: dagelijks van 07:30 – 16:30 uur
Vietnamoorlog Ho Chi Minh City
Leer over de Vietnamoorlog in Ho Chi Minh City | Activiteiten 27
Vietnamoorlog Ho Chi Minh City
Leer over de Vietnamoorlog in Ho Chi Minh City | Activiteiten 28
Vietnamoorlog Ho Chi Minh City
Leer over de Vietnamoorlog in Ho Chi Minh City | Activiteiten 31

Ook het War Remnants museum en de Cu Chi tunnels bezoeken?

Lees ook: De 12 Mooiste Nationale Parken in Vietnam | Van Jungle tot strand

Zoals gezegd kan ik je 100% aanraden om deze 2 oorlogsmusea te bezoeken tijdens je rondreis door Vietnam. Mijn advies is om eerst het War Remnants museum te bezoeken en daarna de Cu Chi tunnels, liefst op dezelfde dag (ik heb het helaas andersom gedaan). Bij het War Remnants museum leer je namelijk zoveel over de oorlog, wat gaat helpen om je bezoek aan de Cu Chi tunnels beter te ervaren.

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

1 comment

  • I don’t see the out side of the town of cu-chi south Vietnam country side you are fixed on the tunnels so bad. I like to see the mountain from ground levels looking at the mountain

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link