Wereldreizigers.nl
IMG 2789 1 | Zuid-Korea voorbereiding | Wereldreizigers.nl

Voorbereiding Zuid-Korea | Praktische informatie en reistips

In het oosten van Azië ligt het voor velen relatief onbekende Zuid-Korea als onderdeel van het schiereiland Korea. Het is een divers Aziatisch land met een eigenzinnige cultuur, waar lang niet iedereen altijd even goed de Engelse taal spreekt. De taalbarrière kan het reizen hier uitdagend maken, voor een reis naar Zuid-Korea heb je daarom een beetje extra voorbereiding nodig.

Je zal het misschien niet verwachten, maar volgens een enquête onder 10.000 ANWB leden was in 2021 Zuid-Korea en met name de hoofdstad Seoul, één van de meest populaire verre reisbestemmingen waar Nederlanders van dromen om ooit nog eens naar toe te gaan.

Zuid-Korea is voor ons Nederlanders een mysterieus land en een vreemde cultuur waar wij op de één of andere manier enorm nieuwsgierig naar zijn. Zuid-Korea is een veelzijdig land met veel natuur en nationale parken, maar ook talloze grote steden waar miljoenen mensen dicht op elkaar wonen. Naast eeuwenoude tempels, vind je er ook moderne architectuur. Het land heeft eigenlijk alles wat een wereldreiziger zoekt dus het was voor mij hoog tijd om er een bezoek aan te brengen.

Plan hier je vakantie naar Azië

Beste reistijd

De beste tijd om naar Zuid-Korea te gaan, is in de herfst of de lente. Tijdens deze seizoenen is het weer het beste en de natuur erg mooi. Aan het begin van de lente zijn is de kersenbloesem te zien waar Zuid-Korea om bekend staat. Net zoals de herfst, die bekend is om de prachtige herfstkleuren.

Lente en herfst zijn de beste periodes om Zuid-Korea te bezoeken
Lente en herfst zijn de beste periodes om Zuid-Korea te bezoeken

Van juni t/m september is het hoogseizoen. In juli valt er veel regen en in de andere maanden kan het heel erg warm worden. Het laagseizoen is van november t/m april. Dan kan het koud zijn en er kan sneeuw vallen. Het is echter wel een goede periode als je wil gaan skiën. Op het eiland Jeju kan je het hele jaar door terecht voor milde temperaturen en weinig regen.

Lees ook: Wereldwijs | Welke talen worden het meest gesproken in de wereld?

Vervoer en accommodatie

Het openbaar vervoer in Zuid-Korea is goed geregeld en hiermee kun je alle uithoeken van het land bereiken. Voor het gebruik van het openbaar vervoer in steden (zoals metro, bus of treinen) kun je een T-money kaart aanschaffen, waarvan je steeds het saldo kunt opladen om het openbaar vervoer mee te betalen.

Vervoer

De makkelijkste en meest gebruikelijke manier om in Zuid-Korea te komen is via het vliegveld Incheon Airport in Seoul. Geld besparen op vliegtickets naar deze wereldstad vind je op onze pagina met alle Skyscanner tips. Vanaf Seoul zijn vervolgens verschillende mogelijkheden om in Zuid-Korea te reizen.

Bus: De goedkoopste manier is met de bus, deze brengt je naar alle uithoeken van het land. Deze manier van reizen duurt het langst, maar is wel verreweg het goedkoopst.

Trein: Een andere goede manier is met de trein. Vooral de KTX hogesnelheidstreinen brengen je snel naar de andere kant van het land voor een redelijke prijs, maar ook de stoptreinen doen dat. Zowel voor bus als trein moet je een kaartje kopen met vaste zitplaats, zo hoeft er niemand te staan in de trein of bus.

Korail is grootste aanbieder in treinen in Zuid Korea
Korail is grootste aanbieder in treinen in Zuid-Korea

Vliegtuig: Een andere manier van reizen is met binnenlandse vluchten. Je kunt vrij goedkoop door het hele land vliegen. Dit is een veel gebruikte manier van transport in het land en vooral naar het eiland Jeju is dit het meest gebruikt transportmiddel. Gebruik ook hier onze Skyscanner tips om de goedkoopste binnenlandse vluchten te vinden.

Ferry: Omdat het aantal eilanden in Korea ruim 3.000 bedraagt, is het onmogelijk om alle eilanden met elkaar te verbinden. Er zijn echter veerboten die sommige ervan verbinden.

Auto: Verder bestaat de mogelijkheid om een auto te huren. Niet de goedkoopste optie, maar wel één die veel vrijheid geeft. Hiervoor moet je minimaal 21 jaar zijn en in het bezit van een internationaal rijbewijs. Ook is de Koreaanse taal bij het huren van een auto een uitdaging. Rentcars.com is echter een internationale aanbieder waarbij je in ieder geval op een Engelstalige website alles kunt vergelijken en tevens reserveren. Dat maakt het gehele proces wat eenvoudiger.

Accommodatie

In elke stad zijn er talloze mogelijkheden om te overnachten. Hier hoef je je geen zorgen over te maken.

Wil je goedkoop overnachten? Dan zijn er verschillende hostels en guesthouses. Dit zijn de plaatsen waar je andere engels-sprekende toeristen zult tegen komen. Via Trivago zijn deze het gemakkelijkst te vinden omdat die verschillende aanbieders vergelijkt, waarom Booking.com.

Mocht je in een typische Koreans Hanok (een traditioneel Koreaans huis) willen slapen, dan kan dat ook. Het is echter wel populair, dus je zult op tijd moeten reserveren.

Er zijn veel motels, hotels en Airbnb’s. Houd er wel rekening mee dat men buiten Seoul, nauwelijks of enig Engels spreken. Communiceren kan daardoor soms erg moeilijk zijn.

Prijzen kunnen vergeleken worden met de Nederlandse prijzen voor hotels
Prijzen kunnen vergeleken worden met de Nederlandse prijzen voor hotels

Reisroute en highlights

In Zuid-Korea zal je reis waarschijnlijk starten en eindigen in Seoul, tenzij je met de boot of vliegtuig naar Japan reist. Het is niet mogelijk om via land Zuid-Korea binnen te komen. Maak een keuze of je Seoul aan het einde of aan het begin van de reis wil bezoeken.

Reizigers bezoeken vaak Busan, Gyeongju, Daegu, Jeonju en Gwangju. Daarnaast zijn er veel nationale parken in Zuid-Korea. Denk hierbij aan Seoraksan National Park, Sobaeksan National Park en Hallasan National Park op Jeju-do. Bezoek ook het eiland Jeju-do, welke gezien wordt als een van de 7 nieuwe wereldwonderen en daarom erg bekend is.

Lees ook: Wereldwijs | Wat zijn de 7 wereldwonderen?

Reisroute door Zuid-Korea
Reisroute door Zuid-Korea

De meeste rondreizen starten in Seoul, waarna men vliegt naar het eiland Jeju-do, dat ten zuiden van Zuid-Korea ligt. Op het eiland kun je makkelijk verplaatsen met de bus en erna doorvliegen naar Busan.

Vanuit Busan kun je met de trein naar Gyeongju, vanwaar je met de trein verder kunt naar Daegu. Deze miljoenen stad ligt in het Zuid-Oosten van Zuid-Korea en vanuit hier kun je met de KTX naar Seoul en de bus naar Seoraksan National Park.

Een andere mogelijkheid is met de bus langs de kust naar Seoraksan National Park. Vanuit hier kun je weer terug naar Seoul. Dit is een reisroute die je in 3 weken zou kunnen doen.

Praktische informatie voor Zuid-Korea

Paspoort en visum

Met een Nederlands paspoort is het niet nodig om vooraf een visum aan te vragen en kun je een 90-dagen-toeristenvisa krijgen bij aankomst. Mocht jouw paspoort uit een ander land afkomstig zijn, kan het zijn dat je wel van te voren een visum dient aan te vragen.

Het vliegveld in Incheon is nieuw en modern
Het vliegveld in Incheon is nieuw en modern

Voor vertrek naar Zuid-Korea is het handig om een K-ETA formulier in te vullen. Zo worden voor je vertrek naar Zuid-Korea alle documenten gecontroleerd en gaat het op het vliegveld sneller. Het formulier kan je via de officiële website aanvragen en je betaalt hiervoor 10,000 KRW (ongeveer €8,00).

Geld en Kosten

In Zuid-Korea wordt betaald met de Koreaanse Won (KRW). Je kunt cash meenemen (in Nederland regelen bij een wisselkantoor) of pinnen in Zuid-Korea. ATM’s zijn voldoende beschikbaar. Let wel op dat de pinautomaat buitenlandse kaarten accepteert, want dit is niet overal het geval. Verder kun je op bijna alle plaatsen betalen met je creditcard zodat je niet alles met cash geld hoeft te betalen. De Koreaanse Won zijn er in veel briefjes en muntjes. 1000 KRW ongeveer 0,75 EUR (juli 2022) is.

Lees ook: Welke (prepaid) creditcard is het beste om mee te reizen? En waarom?

Typische koreaans eten is goedkoper dan westers eten
Typische koreaans eten is goedkoper dan westers eten

Het is algemeen bekend dat Zuid-Korea iets duurder is dan Nederland. Openbaar vervoer en overnachtingen zijn enigszins goedkoper in vergelijking met Nederland. Hotelovernachtingen zijn wel een stuk duurder, dus voor een budgetreis is het beter om gebruik te maken van hostels, guesthouses en Airbnb´s. Voor eten, drinken en de supermarkt betaal je over het algemeen hetzelfde of soms iets meer dan in Nederland. Het kraanwater in Zuid-Korea is drinkbaar, maar smaakt niet erg lekker. Gelukkig zijn flesjes water goedkoop.

Lees ook: Top 10 | Wat zijn de beste backpack bestemmingen in Azië?
Lees ook: Top 10 | Wat zijn de goedkoopste landen voor een wereldreis?

Simkaart voor Zuid-Korea

In Zuid-Korea kun je bijna overal wifi punten vinden. In elke stad, bus, trein, eigenlijk overal. De wifi is snel en mobiel internet heb je niet of zelden nodig. Het bereik is heel erg goed, door het hele land.

Wil je echt overal bereik hebben, dan kun je eventueel een simkaart kopen. Je kunt op het vliegveld een simkaart kopen en laten installeren door de verkoper, zodat alles goed werkt. Een goedkopere optie is om een simkaart of E-sim te kopen via internationalsim.nl.

Bijna overal in het land is gratis wifi te vinden, zo ook in de bus
Bijna overal in het land is gratis wifi te vinden, zo ook in de bus

Apps in Zuid-Korea

Wat belangrijk is om te weten is dan in Zuid-Korea lang niet alle apps van Google worden ondersteund en die werken dan ook slecht of zelfs helemaal niet. Voordat je gaat is het verstandig om de apps Naver (zoals google), Naver maps (zoals google maps; goed en betrouwbaar voor openbaar vervoer), Currency (voor het omrekenen van KRW naar Euro) en Papago (zoals google translate) te downloaden.

Verder kun je van Kakao (een soort WhatsApp) verschillende add-on apps downloaden zoals map, metro, talk, bus en taxi, die je kunt gebruiken na het aanmaken van een account. Al deze apps maken je reis door Zuid-Korea in ieder geval een heel stuk gemakkelijker.

Opmerking: dit koste ons aardig wat tijd om ter plaatse allemaal uit te zoeken dus zorg ervoor dat je alles al hebt gedownload en geïnstalleerd voordat je gaat!

Inpaklijst

Het is afhankelijk van het seizoen waarin je reist wat je mee moet nemen. Voor de herfst en de lente kun je het beste laagjes meenemen.´S ochtends kan het namelijk koud zijn en ´s middags weer warm. In de zomer maanden moet je ook rekening houden met regenval en dus een regenjas of paraplu nodig is. In de winter kan het heel erg koud worden, waarvoor je dikke kleding en/of een jas nodig zult hebben.

In de zomermaanden kan het hard regenen in Zuid-Korea
In de zomermaanden kan het hard regenen in Zuid-Korea

In Zuid-Korea hebben ze dezelfde stopcontacten als in Europa. Een reisstekker is dus niet nodig. Denk vooral aan meenemen van een reisgids. Die zal je heel veel helpen met informatie over wat er te doen is. Muggenspray is ook handig, vooral voor in zomer als het regent. Verder hoef je niets speciaals mee te nemen voor je reis naar Zuid-Korea.

Tot slot

Nu je net als ik goed voorbereid bent voor een reis naar Zuid-Korea, zal ik je in de volgende blogs meenemen op reis door dit prachtige land. Wordt vervolgd!

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Eline Sieben

Ik heb al aardig wat gereisd in mijn leven. Zo woonde ik in 2021 tijdens mijn studie in Namibië en was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg!

In 2023 heb ik de landen Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Turkije, Frankrijk, Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Trinidad en Tobago, Engeland, Polen, Rwanda, Tanzania, Kenia, Burundi en Oeganda bezocht.

Planning 2024: Nog meer reizen en zien van de wereld. Intussen heb ik al 36 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

Bekijk mijn Instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
29 Shares
29 Shares
Copy link