Wereldreizigers.nl
De Rugzakkies artikel 10 | Meubels inbouwen | Wereldreizigers.nl

Brandweerbus ombouwen tot camper (8) | Meubels indelen en inbouwen

Meubels inrichten en inbouwen, brandweerbus Brumm krijgt nu écht vorm! En terwijl ik deel 8 van de ombouw tot camper typ, lig ik onder een kleedje op de bank. Het waait en het regent; de herfst doet zijn intrede. Het laatste artikel (over wanden, vinyl en ramen plaatsen) schreef ik toen de zomer nog voor ons lag en we bezig waren om brandweerbus Brumm klaar te maken voor zijn eerste echte vakantie. Wat gaat de tijd snel!

Lees ook:

Brandweerbus ombouwen tot camper (1) | De Rugzakkies
Brandweerbus ombouwen tot camper (2) | Een geschikte bus kopen
Brandweerbus ombouwen tot camper (3) | Inrichtingseisen RDW en klusplan
Brandweerbus ombouwen tot camper (4) | Een nieuwe vloer
Brandweerbus ombouwen tot camper (5) | Isoleren van de bus
Brandweerbus ombouwen tot camper (6) | Het dak verhogen
Brandweerbus ombouwen tot camper (7) | Wanden, vinyl en ramen plaatsen
Brandweerbus ombouwen tot camper (8) | Meubels indelen en inbouwen

Brandweerbus Brumm is klaar voor vakantie

Brumm is inmiddels al enige tijd af. We zijn bijna ieder weekend in de zomer weg geweest en ook nog eens drie weken op zomervakantie. Dat was te gek en druk tegelijk, dus het maken van video’s en het schrijven van verhalen is er daardoor enorm bij ingeschoten. Maar we pakken de draad weer op! In het laatste artikel schreven we over het plaatsen van de wanden en de vloer en in dit deel gaan we de meubels inbouwen en maken we keuzes voor de inrichting.

Indeling van de meubels bepalen

Voordat we begonnen met dit grote project hadden we al bedacht hoe we Brumm ongeveer zouden willen gaan indelen. Dat scheelt enorm, want dat is het uitgangspunt geweest bij het maken en inbouwen van de meubels. Hiervoor hebben we het programma SketchUp gebruikt, het is even uitzoeken hoe het precies werkt, maar je kan daar heel nauwkeurig mee werken. Om te bepalen hoe we de brandweerbus zouden gaan indelen hebben we goed gekeken naar het benutten van de ruimte. Brumm is natuurlijk niet zo groot, dus het zo efficiënt mogelijk indelen van de ruimte is noodzakelijk. Het zou natuurlijk zonde zijn om ruimte te verspillen.

Specifieke wensen voor de inbouw

Verder hadden we een paar wensen. Zo wilde we een koelbox en een WC in Brumm, een vast bed dat niet zo smal is, voldoende zit- en werkruimte en het bijrijdersbankje moest kunnen draaien. Daarnaast is opbergruimte natuurlijk belangrijk. Maar wilden we dan hoge kasten? Lage kasten? En hoe diep moeten die dan worden? Allemaal keuzes die niet alleen gemaakt moesten worden op basis van onze wensen, maar er moest ook gekeken worden naar de mogelijkheden die er zijn met de ruimte die we hebben.

Natuurlijk kom je er tijdens het inbouwen van de meubels achter dat niet alles helemaal gaat zoals je in gedachte hebt. En ook niet álles wat je wilt lukt, maar eigenlijk ging het inbouwen redelijk vlot en hebben we niet enorm veel concessies hoeven doen.

Uitdagingen tijdens het inbouwen van de meubels

De grootste uitdaging tijdens het inbouwen van de meubels was toch wel de ronding van de brandweerbus. Brumm heeft namelijk geen rechte wanden. Deze lopen een beetje bol en daardoor moest alles, maar dan ook álles op maat gemaakt worden. We hebben daarom eerst alle losse onderdelen gemaakt en in elkaar gezet zodat alles goed zou passen. Daarna hebben we al deze onderdelen geverfd en vervolgens hebben we ze gemonteerd en vast gezet. Natuurlijk wel fijn als je tijdens het inbouwen nog weet welke onderdelen bij elkaar horen en wat waar moet worden neergezet…

Toen de meubels eenmaal waren ingebouwd kwam daar de volgende uitdaging. Eerder schreven we over de rolluiken. Deze hebben we gehalveerd zodat we ramen konden plaatsen én de rolluiken zouden kunnen behouden. Achter de rolluiken hebben we daardoor een stuk opbergruimte, waar je van buitenaf gebruik van kunt maken. Dit is zowel aan de achterkant van Brumm, onder het bed, het geval als aan de zijkant. Aan die zijkant hebben we de keuken gemaakt. Dat betekent dat zowel de gasleiding als de waterleiding daar een plek moeten hebben. Dat was geen probleem, maar het feit dat het rolluik onder het keukenblad rolt op het moment dat het rolluik open doen, maakt dat we de leidingen niet in een rechte lijn naar beneden konden monteren. Deze hebben we met een omweg moeten leggen. In de video zie je goed hoe we dit hebben opgelost.

Beginnen met de inrichting

We beginnen met de inrichting van de brandweerbus: mooi kleurenpalet voor in Brumm.
We beginnen met de inrichting van de brandweerbus: mooi kleurenpalet voor in Brumm

Over de keuken gesproken, dat moest de eyecatcher van Brumm worden. Omdat Merijn de wanden van Brumm graag licht wilde houden, heeft Denise natuurlijk uit onderhandeld dat de keuken een pittig kleurtje zou krijgen. En dat kreeg ‘ie! Na lang wikken en wegen, eindeloos kleurstalen naast elkaar leggen en wat discussie was daar dan eindelijk de kleur. Onder het mom van ‘als het tegenvalt verven we hem wel weer over’ werd het Jadegroen van Flexa, wat neerkomt op een frisse pasteltint. Dit hebben we gecombineerd met blauwe en gouden/koperen details. Zo creëerden we een frisse uitstraling met een wat chique knipoog met de visgraatvloer en het marmeren keukenblad.

Niet alles wat we zochten was direct vindbaar. Zo vonden we geen geschikte deurknopjes voor op de kasten, dus besloten we deze zelf te maken door brandkraantjes te kopen en deze zelf goud te spuiten. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind!

Het eindresultaat volgt

Het eindresultaat is nog niet helemaal zichtbaar in de video, maar hiervan zullen we in de volgende video’s steeds meer laten zien. Zo gaan we nog aan de slag met het naaien van kussenhoezen en het maken van gordijnen. Wordt vervolgd dus!

Maar eerst gaan we nog naar de RDW voor de camperkeuring! Daarover lees je alles in de volgende blog.

Lees ook:

Brandweerbus ombouwen tot camper (1) | De Rugzakkies
Brandweerbus ombouwen tot camper (2) | Een geschikte bus kopen
Brandweerbus ombouwen tot camper (3) | Inrichtingseisen RDW en klusplan
Brandweerbus ombouwen tot camper (4) | Een nieuwe vloer
Brandweerbus ombouwen tot camper (5) | Isoleren van de bus
Brandweerbus ombouwen tot camper (6) | Het dak verhogen
Brandweerbus ombouwen tot camper (7) | Wanden, vinyl en ramen plaatsen
Brandweerbus ombouwen tot camper (8) | Meubels indelen en inbouwen

derugzakkies

DeRugzakkies

Wij zijn Merijn en Denise en sinds oktober 2020 zijn wij de trotse eigenaren van Brumm de brandweer bus. Eigenlijk zouden wij in maart 2020 vertrekken op wereldreis. Een lang gekoesterde droom die eindelijk in vervulling zou gaan. Covid 19 gooide al onze plannen in de war en deze droom staat voorlopig dan ook in de koelkast.

Omdat wij toch graag willen kunnen reizen hebben we een ander plan bedacht: De Rugzakkies 2.0! We besloten een oude brandweer bus te kopen en deze om te bouwen tot camper. Een enorm tof project waarin we hulp krijgen van de vader van Denise. Hij is een ware expert als het gaat om het (om)bouwen van auto’s en met zijn drieën besteden we heel wat uren aan de ombouw van de bus.

We maken video’s en schrijven verhalen over Brumm en de ombouw tot camper en delen hierover zoveel mogelijk met jullie. En als Brumm straks klaar is om Europa te verkennen nemen we jullie natúúrlijk ook mee op dit avontuur!

1 comment

 • English:
  Hello,
  How do you attach joists and furniture to the bus? Are you thinking of wooden studs that you may have to attach to the body before installing kitchen cabinets/doors, upper cabinets, seats, beds, etc.? I’m thinking about a sprinter and they don’t have vertical walls either but are longer than a ducato/jumper.
  Sincerely,
  Magnus

  Swedish:
  Hej,
  Hur fäster ni reglar och möbler i bussen? Tänker på träreglar man kanske måste fästa i karossen innan man monterar köksskåp/luckor, överskåp, sittplatser, säng mm? Jag funderar på en sprinter och de har ju inte heller lodräta väggar men är längre än en ducato/jumper.
  Mvh,
  Magnus

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link