Wereldreizigers.nl
Brandweerbus ombouwen | Een vloer leggen in onze camperbus Brumm!
Home » Campers » Brandweerbus ombouwen tot camper (4) | Een nieuwe vloer

Brandweerbus ombouwen tot camper (4) | Een nieuwe vloer

Een brandweer bus ombouwen tot camper is best een flinke klus. Eerder schreven we over alle belastingdienst eisen waar een camper aan moet voldoen, maar daarnaast hebben wij zelf natuurlijk ook een aantal wensen. Zo vonden wij het heel belangrijk dat Brumm goed is geïsoleerd. Te beginnen bij de vloer! Voordat je verder leest bekijk dan eerst de video hierboven! Daarin nemen we jullie namelijk helemaal mee in het proces.

Lees ook: How to: Camperbus kopen of ombouwen

De oude vloer verwijderen

In Brumm zat een houten vloer. Omdat hier en daar wat versleten stukken zichtbaar waren hebben we ervoor gekozen de oude vloer te verwijderen. Een vloer is natuurlijk de basis waarop alle meubels straks ingebouwd gaan worden, dus het is belangrijk dat deze stevig en bovendien ook dik genoeg is zodat al het gewicht gedragen kan worden.

Het chassis wordt goed schoongemaakt voordat we de vloer gaan isoleren.
Het chassis wordt goed schoongemaakt voordat we de vloer gaan isoleren.

Lees ook:

Brandweerbus ombouwen tot camper (1) | De Rugzakkies
Brandweerbus ombouwen tot camper (2) | Een geschikte bus kopen
Brandweerbus ombouwen tot camper (3) | Inrichtingseisen RDW en klusplan
Brandweerbus ombouwen tot camper (4) | Een nieuwe vloer
Brandweerbus ombouwen tot camper (5) | Isoleren van de bus
Brandweerbus ombouwen tot camper (6) | Het dak verhogen
Brandweerbus ombouwen tot camper (7) | Wanden, vinyl en ramen plaatsen
Brandweerbus ombouwen tot camper (8) | Meubels indelen en inbouwen

De oude vloer was goed bevestigd en omdat er door de jaren heen waarschijnlijk intensief gebruik is gemaakt van Brumm was het een uitdaging om alle schroeven te verwijderen. Deze zaten namelijk vol troep. Uiteindelijk hebben we alle vloerdelen kunnen verwijderen en besloten we dit hout te bewaren zodat we het eventueel zouden kunnen hergebruiken.
Zonder vloer was het chassis goed zichtbaar en zagen we gelukkig ook dat deze er nog heel netjes uit ziet. We hebben het chassis natuurlijk goed schoongemaakt voor we zijn begonnen met het leggen van de nieuwe vloer.

De nieuwe vloer plaatsen

Wij hebben bij andere camperbouwers gezien dat zij het chassis van de bus behandelen met tectyl. Dit is een beschermlaag en zorgt ervoor dat eventueel bestaande roest niet erger wordt en nieuwe roest voorkomen wordt. Wij hebben dit uiteindelijk niet gedaan omdat het chassis van Brumm er zo netjes uit ziet. Als je besluit dit wél te doen is dit het moment omdat het vrij lastig is nog bij het chassis te komen als er weer een vloer is gelegd.

Wij zijn na het schoonmaken gelijk begonnen met het opbouwen van de nieuwe vloer. De eerste laag bestaat uit aluminium. Wij hebben een grote rol van dit materiaal op de kop weten te tikken bij een caravan bedrijf. Dit materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor caravandaken. Het is licht, dun en waterdicht. Het chassis van Brumm bestaat uit allemaal vakjes en het aluminium hebben wij op maat gesneden en met kit vastgemaakt aan deze vakjes. Voor de tweede laag hebben we 5 cm dik PIR isolatiemateriaal gebruikt. Dit hebben we na het op maat snijden op het aluminium bevestigt.

De uiteindelijke vloer hebben we op deze laag gelegd. De houten plaat die we hiervoor hebben gebruikt is Betonplex van 16 mm dik. Omdat wij rekening moeten houden met het uiteindelijke gewicht van Brumm was het een lastige keuze welk hout we voor de vloer zouden gaan gebruiken. Zoals eerder beschreven is het belangrijk dat de vloer stevig is en tegen een stootje kan, maar dit betekend ook dat het hout dat daarvoor geschikt is wat zwaarder is.

De vloer in de brandweerbus is een puzzel van isolatiemateriaal.
De vloer in de brandweerbus is een puzzel van isolatiemateriaal

De vloer op maat zagen

De grote plank hout moest uiteraard om maat gemaakt worden. We hebben 3 verschillende vloerdelen afgemeten en gezaagd. Een voor de voorkant en de achterkant en een plank in het midden. Voor dit vloerdeel moesten we rekening houden met de wielkassen.

De vloerdelen vallen over elkaar heen en zijn op die manier aan elkaar vast gemaakt. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we de planken moeten frezen. In een artikel lijkt het allemaal een fluitje van een cent, maar in de realiteit gaat er enorm veel tijd zitten in dit soort klussen. Het heeft dan ook even geduurd voordat de nieuwe vloer helemaal klaar was, maar het resultaat mag er zijn!

Mocht je nu nieuwsgierig zijn geworden hoe dit er allemaal uit heeft gezien, kijk dan vooral even naar onze video! Op Youtube hebben we nog veel meer video’s staan over ons proces en op Wereldreizigers.nl hebben we ook al een paar artikelen geplaatst waarin we vertellen over de vorige stappen uit ons ombouwproces. Al onze artikelen zijn hier te vinden.

We hopen dat jullie het leuk vinden om ons avontuur met ons mee te beleven. In het volgende artikel gaan we in op het verhogen van het dak van Brumm. Tot dan!

Lees ook:

Brandweerbus ombouwen tot camper (1) | De Rugzakkies
Brandweerbus ombouwen tot camper (2) | Een geschikte bus kopen
Brandweerbus ombouwen tot camper (3) | Inrichtingseisen RDW en klusplan
Brandweerbus ombouwen tot camper (4) | Een nieuwe vloer
Brandweerbus ombouwen tot camper (5) | Isoleren van de bus
Brandweerbus ombouwen tot camper (6) | Het dak verhogen
Brandweerbus ombouwen tot camper (7) | Wanden, vinyl en ramen plaatsen
Brandweerbus ombouwen tot camper (8) | Meubels indelen en inbouwen

derugzakkies

DeRugzakkies

Wij zijn Merijn en Denise en sinds oktober 2020 zijn wij de trotse eigenaren van Brumm de brandweer bus. Eigenlijk zouden wij in maart 2020 vertrekken op wereldreis. Een lang gekoesterde droom die eindelijk in vervulling zou gaan. Covid 19 gooide al onze plannen in de war en deze droom staat voorlopig dan ook in de koelkast.

Omdat wij toch graag willen kunnen reizen hebben we een ander plan bedacht: De Rugzakkies 2.0! We besloten een oude brandweer bus te kopen en deze om te bouwen tot camper. Een enorm tof project waarin we hulp krijgen van de vader van Denise. Hij is een ware expert als het gaat om het (om)bouwen van auto’s en met zijn drieën besteden we heel wat uren aan de ombouw van de bus.

We maken video’s en schrijven verhalen over Brumm en de ombouw tot camper en delen hierover zoveel mogelijk met jullie. En als Brumm straks klaar is om Europa te verkennen nemen we jullie natúúrlijk ook mee op dit avontuur!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link