Wereldreizigers.nl
Home » Campers » Brandweerbus ombouwen tot camper (7) | Wanden, vinyl en ramen plaatsen

Brandweerbus ombouwen tot camper (7) | Wanden, vinyl en ramen plaatsen

Hoi allemaal! In dit artikel gaan we verder met het ombouwen van onze brandweerbus. We zitten niet stil, want er is in de tussentijd enorm veel gebeurd! We hebben wanden geplaatst, een vinyl vloer gelegd en een raam ingebouwd. Wij zijn de afgelopen tijd dus ontzettend druk aan het klussen geweest en daardoor laten onze filmpjes en verhalen iets langer op zich wachten dan jullie van ons gewend zijn.

Lees ook: How to: Camperbus kopen of ombouwen

Ook zijn we inmiddels bij de RDW geweest en hebben we een camping voor ons eerste weekendje weg geboekt! De laatste keer vertelden we over het verhogen van het dak en het isoleren van brandweerbus Brumm. De volgende stap in het ombouwproces is het inbouwen! Te beginnen met het leggen van het vinyl op de nieuwe vloer en het plaatsen van de wanden en ramen. Daarover vertellen we je in dit artikel alles!

Wanden inbouwen

We begonnen nadat Brumm de brandweerbus helemaal geïsoleerd was met het inbouwen van de wanden. Zoals we eerder hebben verteld is het belangrijk dat Brumm zo licht mogelijk is in verband met de keuring bij de RDW en het tarief van de wegenbelasting.

Lees ook:

Brandweerbus ombouwen tot camper (1) | De Rugzakkies
Brandweerbus ombouwen tot camper (2) | Een geschikte bus kopen
Brandweerbus ombouwen tot camper (3) | Inrichtingseisen RDW en klusplan
Brandweerbus ombouwen tot camper (4) | Een nieuwe vloer
Brandweerbus ombouwen tot camper (5) | Isoleren van de bus
Brandweerbus ombouwen tot camper (6) | Het dak verhogen
Brandweerbus ombouwen tot camper (7) | Wanden, vinyl en ramen plaatsen
Brandweerbus ombouwen tot camper (8) | Meubels indelen en inbouwen

Flexibel materiaal – 6mm populieren multiplex hout

Daarom hebben we 6mm populieren multiplex hout gebruikt voor de wanden. Dit materiaal is niet alleen licht, maar ook dun en flexibel. Dat is belangrijk, want Brumm is niet helemaal recht. De wanden zijn licht gebogen en bij het inbouwen van de brandweerbus is het dus fijn als de wanden wat mee kunnen buigen. Het is sowieso van groot belang om rekening te houden met die ronding, want als er straks meubels tegen de wanden worden geplaatst, moet een kant van het meubel die ronding ook hebben.

Verven en inrichten

Na het zagen van de platen krijgen ze een laag verf. Hier begint dus niet alleen het inbouwen, maar ook het inrichten. Want welke kleur willen we op de wanden? We zullen nog een apart artikel schrijven over de inrichting van Brumm en de keuzes die we gemaakt hebben, maar we kunnen alvast vertellen dat de wanden crème wit zijn geworden.

Let op electra en stroompunten

Op het moment dat je begint met het inbouwen van de wanden is het wel belangrijk om te bedenken waar de stroompunten en de lampen moeten komen. De stroomdraden moeten namelijk aangelegd worden voordat de wanden in het geraamte geschroefd worden. Hierna kan je er niet meer bij. Hou hier ook rekening met de juiste bedrading. 3x 1.5mm voor 220v doorvoer. 2,5 mm voor 12v doorvoer.

Vinyl leggen in de brandweerbus

Nadat de wanden zijn vast geschroefd zijn we begonnen met het leggen van de vloer. Ook dit is een inrichtingskeuze. Al snel waren wij er over uit welk vinyl (zeil) we wilden hebben. Dit is makkelijk schoon te maken, geeft een mooie warme uitstraling, is relatief licht, dreunt niet, het werk isolerend en is ook nog eens heel makkelijk om doorheen te schroeven op het moment dat je de meubels er boven op gaat vast zetten. Een hele waslijst aan voordelen dus!

We hebben een flink stuk vinyl nodig.

Een visgraat vloer!

We kozen voor een vinyl visgraat motief en het leggen kon beginnen! Een secuur werkje, want het vinyl moet netjes worden afgesneden langs de wanden en de wielkasten. Omdat het best een flinke lap vinyl was paste het niet volledig in de breedte in de brandweerbus en moesten we het een beetje buigen tijdens het snijden. Nadat we de juiste grootte van het zeil hadden kon het lijmen beginnen. Ook hier wordt voorzichtigheid geboden want als het lijmen niet goed gaat ontstaan er bobbels in het zeil en dat wil je natuurlijk voorkomen

Het eindresultaat van de vloer

Lijm voor het vinyl op de vloer

We hebben voor het plakken van het vinyl een pot universele vloerlijm gekocht van het merk Perfax en dit met een lijmkam uitgesmeerd. In de video bij dit artikel is dit proces goed te zien. Helaas hadden we net niet genoeg lijm en omdat de winkels dicht waren (bedankt Corona), konden we niet even snel een nieuwe pot halen. Stress natuurlijk, want de vloer moest wél afgelegd kunnen worden. Gelukkig stond er nog een pot Bison Waterkit. Een klein risico, want zou dit wel goed werken? Maar dat deed het eigenlijk nog veel beter! De waterkit is namelijk dunner en hierdoor krijg je veel minder snel bobbels in je vinyl vloer. Let wel, het stinkt maar na een dag is de geur wel weggetrokken. Na een paar uurtjes plakken was Brumm de brandweerbus een mooie vloer rijker! Samen met de wanden zag Brumm er ineens zó anders uit. Dat beloofde al veel goeds!

Ramen inbouwen in de brandweerbus

Na de vinyl vloer zijn de ramen aan de beurt. Toen we Brumm de brandweerbus kochten zaten er helemaal geen ramen in (op de voorruiten na natuurlijk). Omdat we zo veel mogelijk daglicht wilden besloten we naast het eerder gekochte dakraam ook nog 2 andere ramen toe te voegen én een deur met raam te plaatsen. Zo krijgt elke wand van de brandweerbus een raam. We hadden het ambitieuze plan om de ramen te combineren met de rolluiken. Het zou zonde zijn om de rolluiken helemaal te verwijderen, want ze zijn zo typerend voor de bus!

Ramen plaatsen!

Gelukkig had de vader van Denise het plan bedacht om de rolluiken te halveren vanaf de onderkant, daarboven een wand te maken en daar het raam in te zetten. Zowel aan de achterkant als 1 van de zijkanten van de bus, zo was het plan. Natuurlijk hadden wij al het vertrouwen in het idee en nadat we onze spaarpot hadden geleegd om de ramen aan te schaffen (wat zijn die dingen duuuuur!) konden we aan de slag.

Van rolluik naar raam

De rails van de rolluiken hebben we halverwege doormidden gezaagd en daar achter hebben we een gebogen rails geplaatst zodat het luik naar binnen rolt. Aan de zijkant komt hij onder het keukenblad uit en aan de achterkant onder het bed. Boven de ruilluiken hebben we een wand geplaatst. We hebben voor de wand hout gebruikt en daaroverheen aluminium geplaatst. Dit aluminium hebben we zilver gespoten zodat de kleur hetzelfde is als dat van de rolluiken.

Een precies klusje om de ramen te plaatsen

Het raam inbouwen

Met dezelfde lijm als waarmee we het dak hebben vast gelijmd hebben we ook het aluminium op het hout geplakt. Daarna hebben we een gat gezaagd ter grootte van het raam en hebben we daar omheen aan de binnenkant van de bus isolatiemateriaal geplakt. Zo is de wand ook goed geïsoleerd. Vervolgens hebben we daaroverheen weer hout bevestigd en kon het raam erin worden gezet.

Vaak lijkt het allemaal zo simpel als we het opschrijven, maar in de realiteit was deze klus mega spannend en een echte uitdaging. Toen het uiteindelijk allemaal leek te slagen waren we dan ook mega blij en trots met het resultaat. En de lichtinval in Brumm is zo fijn! Straks kunnen we uit bed dus naar buiten kijken, want een mooi vooruitzicht he!

Zo combineren we het rolluik met een raam

We beloven dat jullie niet zo lang hoeven te wachten op het volgende artikel en ook de nieuwe video is in de maak. Hierin nemen we je mee in het plaatsen van de meubels.

Tot snel!

Lees ook:

Brandweerbus ombouwen tot camper (1) | De Rugzakkies
Brandweerbus ombouwen tot camper (2) | Een geschikte bus kopen
Brandweerbus ombouwen tot camper (3) | Inrichtingseisen RDW en klusplan
Brandweerbus ombouwen tot camper (4) | Een nieuwe vloer
Brandweerbus ombouwen tot camper (5) | Isoleren van de bus
Brandweerbus ombouwen tot camper (6) | Het dak verhogen
Brandweerbus ombouwen tot camper (7) | Wanden, vinyl en ramen plaatsen
Brandweerbus ombouwen tot camper (8) | Meubels indelen en inbouwen

derugzakkies

DeRugzakkies

Wij zijn Merijn en Denise en sinds oktober 2020 zijn wij de trotse eigenaren van Brumm de brandweer bus. Eigenlijk zouden wij in maart 2020 vertrekken op wereldreis. Een lang gekoesterde droom die eindelijk in vervulling zou gaan. Covid 19 gooide al onze plannen in de war en deze droom staat voorlopig dan ook in de koelkast.

Omdat wij toch graag willen kunnen reizen hebben we een ander plan bedacht: De Rugzakkies 2.0! We besloten een oude brandweer bus te kopen en deze om te bouwen tot camper. Een enorm tof project waarin we hulp krijgen van de vader van Denise. Hij is een ware expert als het gaat om het (om)bouwen van auto’s en met zijn drieën besteden we heel wat uren aan de ombouw van de bus.

We maken video’s en schrijven verhalen over Brumm en de ombouw tot camper en delen hierover zoveel mogelijk met jullie. En als Brumm straks klaar is om Europa te verkennen nemen we jullie natúúrlijk ook mee op dit avontuur!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link