Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Kroatië » Advent Zagreb | Winterse stedentrip met kerstmarkten in Kroatië

Advent Zagreb | Winterse stedentrip met kerstmarkten in Kroatië

Kroatië staat vooral bekend als zomerbestemming. Ik had er dan ook niet aan gedacht om in de winter Zagreb te bezoeken. Maar na het zien van de stad, de omliggende regio en bijhorende Advent Zagreb (#adventzagreb) kerstmarkten, ben ik helemaal verkocht. Wat een geweldig leuke ervaring! Miljoenen kerstlichtjes, fantastisch eten, heerlijke wijn, wellness en veel gezelligheid.

Ik maakte een korte reis naar Kroatië met een bomvol programma om jullie te voorzien van de beste tips. Omdat de locaties en activiteiten van deze reis best uiteenlopend waren, deel ik deze reis op in meerdere artikelen. Het eerste artikel richt zich vooral op Advent Zagreb, de kerstmarkt van de hoofdstad van Kroatië en de activiteiten die je gemakkelijk vanuit Zagreb kunt ondernemen. Reis je met me mee?

Plan hier je vakantie binnen Europa

Directe vlucht naar Zagreb

Ik startte deze reis op Amsterdam Schiphol. Vanuit hier vloog ik met een directe vlucht in 2 uur en 15 minuten naar Zagreb met Croatian Airlines. De vlucht met Croatian Airlines verliep soepel en was goed verzorgd. Onderweg kregen we een zakje nootjes, een reep chocolade en twee keer water. Niet verkeerd voor zo’n korte vlucht!

Tip: Wat goed is om te weten is dat KLM, Transavia en Ryanair óók op Zagreb vliegen. Op deze pagina van Skyscanner kun je de vluchten en maatschappijen met elkaar vergelijken.

Vliegtuig van Croatian Air op Schiphol
Vliegtuig van Croatian Air op Schiphol

Zoals altijd, en ik blijf het herhalen, boek je vlucht altijd via Skyscanner.nl, omdat dit simpelweg de beste vergelijker is én omdat je op Skyscanner kunt kiezen om direct bij de luchtvaartmaatschappij te boeken. Meer informatie over het hoe en waarom, lees je in het artikel hieronder.

Lees ook: Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten

Tips voor Zagreb in de winter

Zagreb Card

Deze kaart kun je natuurlijk op elk moment in het jaar gebruiken, dus ook in de winter komt deze kaart absoluut van pas. Met de Zagreb Card kun je gratis 6 bekende attracties in de stad bezoeken en gratis gebruik maken van verschillende trams en treinen, waaronder ‘s werelds kortste Funicular Railway. Ook krijg je met de Zagrab Card flinke korting op 56 andere attracties verdeeld over de stad. De Zagreb Card kost voor 24 uur slechts 13 euro. Dat heb je er natuurlijk al heel snel uit. Een aanrader dus!

Zagreb Card
Zagreb Card

Advent Zagreb (de kerstmarkt)

Het hoogtepunt van een reis naar Zagreb in de winter is natuurlijk het evenement genaamd Advent Zagreb, de kerstmarkt. Het leuke van dit evenement is dat het niet zomaar een kerstmarkt is. Het is gi-gan-tisch! Het is een groots evenement, verdeeld over de oude binnenstad met veel gezellig verlichte plekken, kerstmarkten, schaatsbanen en zelfs livemuziek. Het voelde meer aan als een groot openlucht festival in de stad. En dat in de winter!

Panoramic View-Point of Zagreb City | Advent Zagreb
Panoramic View-Point of Zagreb City | Advent Zagreb
Advent Zagreb | Panoramic View-Point of Zagreb City
Advent Zagreb | Panoramic View-Point of Zagreb City

Op maarliefst 16 locaties in de oude binnenstad, vind je prachtig versierde kerstmarkten en gezellige plekken van Advent Zagreb. De stad is verdeeld in twee stadsdelen, Upper Town en Lower Town.

Upper Town Advent locaties

In het hoger gelegen Upper Town kun je tijdens Advent Zagreb onder andere op deze 7 locaties terecht.

 1. Bela IV. Park (locatie hier)
 2. Park Grič (locatie hier)
 3. Grič Tunnel (locatie hier)
 4. Panoramic View-Point of Zagreb City (locatie hier)
 5. Strossmayer Promenade West (locatie hier)
 6. St. Mark’s Square (locatie hier)

Tip: Log met je Google account in op Google Maps en sla alle hierboven genoemde locaties op in je eigen kaart! Dan heb je altijd alle hotspots direct bij de hand op je smartphone, dat maakt navigeren door een stad een stuk eenvoudiger.

Panoramic View-Point of Zagreb City | Advent Zagreb
Panoramic View-Point of Zagreb City | Advent Zagreb
Panoramic View-Point of Zagreb City | Advent Zagreb
Panoramic View-Point of Zagreb City | Advent Zagreb
Advent Zagreb | Grič Tunnel
Advent Zagreb | Grič Tunnel

Lower Town Advent locaties

In Lower Town, het lager gelegen deel van de stad, is er tijdens het Advent Zagreb evenement ook veel te zien en doen. Wat dacht je van de enorme schaatsbaan op King Tomislav Square? Overdag is het al een genot om hier rond te lopen of te schaatsen, maar in de avond komt het schaats-plein pas echt tot leven. Bestel een heerlijke, kruidige glühwein en meng je tussen de miljoenen kerstlampjes en vele locals die hier genieten van de kerstmarkt.

In het lager gelegen Lower Town kun je tijdens Advent Zagreb onder andere op deze 9 locaties terecht.

 1. European Square (locatie hier)
 2. Croatian National Theathre (locatie hier)
 3. Jelačić Square (locatie hier)
 4. Dr. Franjo Tudman Square (locatie hier)
 5. J.J. Strossmayer Square (locatie hier)
 6. King Tomislav Square (locatie hier)
 7. Zrinjevac Park (locatie hier)
 8. The Old Vlasca Street (locatie hier)
 9. Oktogon Passage (locatie hier)
Schaatsbaan op King Tomislav Square | Advent Zagreb
Schaatsbaan op King Tomislav Square | Advent Zagreb
Glühwein drinken met locals op King Tomislav Square | Advent Zagreb
Glühwein drinken met locals op King Tomislav Square | Advent Zagreb

Tip: Meer geweldige plekken in Kroatië ontdekken? Lees dan onze blog over het mooiste strand van Kroatië, Pasjača Beach. Natuurlijk kan een stedentrip naar Dubrovnik ook niet ontbreken of lees onze artikelen over Šibenik, Krka National Park, Advent Zagreb (kerstmarkten), de nieuwe Pelješac brug of plan een geweldige rondreis langs alle hoogtepunten van Kroatië. Meer inspiratie nodig? Lees dan ons artikel over gratis kamperen in Kroatië.

Lady of the stone gate

De Stone Gate (locatie hier) is een middeleeuwse stenen stadspoort met een Mariakapel welke onder de locals zeer populair is om te bidden en kaarsen te branden. Er wordt hier namelijk een speciaal schilderij tentoongesteld en aanbeden.

Het schilderij van Lady Of The Stone Gate | Zagreb
Het schilderij van Lady Of The Stone Gate | Zagreb

Volgens de legende verwoestte een grote brand in het jaar 1731 het grootste deel van de Stenen Poort, met uitzondering van het schilderij van ‘Maria met Kind’, dat er zonder een schrammetje doorheen kwam. Het toen al eeuwenoude schilderij werd gevonden in de as nadat het vuur was geblust. Het houten frame was verbrand, maar de vlammen raakten het beeld van de Maagd Maria niet aan. Een legende was geboren.

De tunnel achter de stenen poort is tegenwoordig een waar openlucht bedevaartsoord. In de 10 minuten dat ik er was, zag ik tientallen mensen plaatsnemen op de bankjes en daar bidden. Ook stond er constant een kleine rij voor het schilderij, waar men een kruisje sloeg. Het ritueel werd afgerond door een kaarsje te branden, geleid door deze vrouw.

Kaarsje branden bij Lady Of The Stone Gate | Zagreb
Kaarsje branden bij Lady Of The Stone Gate | Zagreb

Deze bijzondere plek heeft duidelijk een grote emotionele waarde voor de lokale bevolking. De muren in de kapel zijn versierd met honderden tegels waarop “hvala’ staat , wat bedankt betekent in het Kroatisch.

Zagreb Christmas Carol (tour)

Zagreb Christmas Carol is een tour / rondleiding door de oude binnenstad van Zagreb geleid door mevrouw Iva. Ze vertelt tijdens de wandeling verhalen over lang vervlogen winters, ongebruikelijke lokale gewoonten en overtuigingen met mysterieuze anekdotes. Ze brengt je langs enkele unieke, verborgen plekken in de stad. Het was Iva die ons bijvoorbeeld tipte om een kaarsje te gaan branden bij Lady of the Stone Gate en om de Oktogon Passage binnen te wandelen.

Iva van de Zagreb Christmas Carol tour
Iva van de Zagreb Christmas Carol tour
Een metalen miniatuur / plattegrond van Zagreb tijdens de tour door de stad
Een metalen miniatuur / plattegrond van Zagreb tijdens de tour door de stad

Tip: Iva’s tours zijn seizoensgebonden (van eind november tot en met begin januari). Je kunt de rondleiding met Iva boeken via deze website.

Oktogon Passage

Wanneer je door de stad loopt, bezoek dan ook even de Oktogon Passage (locatie hier). De passage is prachtig versierd en is een attractie op zichzelf, maar vergeet aan het einde van de passage vooral niet naar boven te kijken om het prachtig versierde dak van glas-in-lood te bewonderen.

Het dak met glas-in-lood van de Oktogon Passage
Het dak met glas-in-lood van de Oktogon Passage

Workshop ‘Štrukli’ maken

Štrukli is een gerecht uit de regio van de Kroatische hoofdstad Zagreb en je kunt in Villa Zelenjak (meer info onderin de blog), een leuke workshop doen om te leren hoe je het maakt. Het gerecht is een soort strudel, een machtig en hartig ovenschoteltje van deeg, twee soorten kaas, eieren en zure room. Štrukli is al eeuwen bekend en het wordt op talloze manieren bereid. Zout of zoet, gebakken of gekookt.

Tip: de workshop vindt plaats in hotel en restaurant Villa Zelenjak (prijzen en beschikbaarheid hier), op ongeveer 40 minuten rijden van het centrum van Zagreb. Combineer deze workshop en het restaurant met een dagje wellness in Hotel Well Terme Tuhelj (prijzen en beschikbaarheid hier).

Kasteel bezoeken (Veliki Tabor Castle)

Hoewel Veliki Tabor Castle (locatie hier) in de winterse en mistige omstandigheden van een afstandje nauwelijks te zien was, was het nog steeds een leuk en interessant uitstapje. Een welkome afwisseling van al het eten, drinken en ontspannen.

Het kasteel van Veliki Tabor is namelijk één van de belangrijkste culturele en historische monumenten van Kroatië, met een unieke monumentale en authentieke waarde. Er zijn door de Kroatische overheid de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd om dit prachtige fort en kasteel in ere te herstellen.

Veliki Tabor Castle is een kasteel en museum in één
Veliki Tabor Castle is een kasteel en museum in één

Voor slechts een paar euro entreegeld, kun je vrij rondlopen door het kasteel en het museum om alles zelf te ontdekken. Ook is het mogelijk om een korte tour bij te wonen, waarbij een gids je alles vertelt over het kasteel en de historie die erachter schuilt. Er staan enkele noemenswaardige objecten in het kasteel, die het bekijken waard zijn.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het eeuwen oude fornuis? Dit antieke fornuis is honderden jaren oud en wordt verwarmd door de open haard aan de andere kant van de muur. Ik heb nog nooit eerder zoiets gezien. Het fornuis is voorzien van vele prachtige details en is goed bewaard gebleven.

Op onderstaande foto is het in de eerste instantie misschien niet zo goed te zien, maar deze ruimte was de gevangenis / martelkamer van het kasteel. In het rek aan de linkerkant hangen diverse martel-objecten zoals messen, pinnen, zwepen en tangen.

Martelkamer Veliki Tabor Castle
Martelkamer Veliki Tabor Castle

De stoel rechts is volledig bedenkt met vele scherpe stalen spijkers en pinnen. Met grote bankschroeven konden ze je benen en armen steeds strakker in de stoel met pinnen drukken. Niet iets waar je graag in wil zitten, denk ik.

Martelstoel Veliki Tabor Castle
Martelstoel Veliki Tabor Castle

Tip: Een bezoek aan dit kasteel is goed te combineren met een dag Wellness bij Hotel Well Terme Tuhelj. Geniet in de ochtend van een de sauna en een massage, bezoek in de middag het kasteel en sluit je dag af bij Vuglec Breg Restaurant & Winery. Het wellness hotel, het kasteel en Vuglec Breg Restaurant en Winery liggen namelijk relatief dicht bij elkaar, op ongeveer 45 minuten rijden van Zagreb.

Obitelj Salaj – 4,5 miljoen kerstlampjes

Op ongeveer een uur rijden ten oosten van Zagreb, kun je Obitelj Salaj (locatie hier) bezoeken. Nu ben ik natuurlijk wel eerder op een kerstmarkt met veel kerstlampjes geweest, maar nooit eerder zag ik zo ontzettend veel kerstlampjes bij elkaar. Bij Obitelj Salaj beginnen ze al maanden van tevoren met het versieren van het park. In 2022 hebben ze een ongelooflijk record van 4,5 miljoen kerstlampjes behaald. Het plan is om dit de komende jaren zelfs nog uit te breiden naar 6 miljoen kerstlampjes.

Obitelj Salaj - 4,5 miljoen kerstlampjes
4,5 miljoen kerstlampjes bij Obitelj Salaj
Obitelj Salaj - 4,5 miljoen kerstlampjes
Obitelj Salaj – 4,5 miljoen kerstlampjes

Je kunt hier een uur rondlopen en nog niet alles gezien hebben. Ook zijn er restaurants, bars en is er een schaatsbaan. Helaas hadden wij een regenachtige dag, waardoor het niet erg druk was. Op een droge dag zal het hier echter erg druk en gezellig zijn, aldus onze gids. Goed weer of slecht weer, ik vond het erg bijzonder om zo gigantisch veel kerstlampjes bij elkaar te zien. Het gaf veel sfeer en het was leuk om hier met de camera rond te lopen.

Obitelj Salaj - 4,5 miljoen kerstlampjes
Obitelj Salaj – 4,5 miljoen kerstlampjes
Obitelj Salaj - 4,5 miljoen kerstlampjes
Obitelj Salaj – 4,5 miljoen kerstlampjes

Lekker eten en drinken

Aan lekker eten en drinken geen gebrek in Kroatië! Enkele dagen nadat ik terug was gekomen van mijn reis van één jaar door Amerika, was ik alweer in Kroatië. Eén van de meest opvallende verschillen tussen deze twee landen viel me al direct op: goed eten en drinken én veel gezelligheid. Wat een contrast! Dat is iets wat ik in Amerika echt miste… De gastronomie van Kroatië is namelijk echt fantastisch, een wereld van verschil met de vele fast-food tenten in Amerika.

De Kroatische keuken bestaat grotendeels uit vlees- en visgerechten, wat voor liefhebbers natuurlijk fanatisch is. De porties zijn over het algemeen groot en de prijzen zijn in vergelijking met Nederland nog steeds laag. Vegetariërs moeten in Kroatië iets meer hun best doen. Gelukkig zie ik de laatste jaren zelfs in Kroatië, steeds meer vegetarische opties op de menukaarten staan. Dat is natuurlijk voor de vegetariërs onder ons, een positieve ontwikkeling.

Oesters en een fish-platter in Kroatië
Oesters en een fish-platter in Kroatië

Villa Zelenjak

Villa Zelenjak (locatie hier) is de plek waar ik tijdens een workshop leerde om het regionale gerecht ‘Štrukli’ te maken. Villa Zelenjak is een kleinschalig hotel met restaurant in de prachtige en heuvelachtige natuur op ongeveer 10 minuten rijden van Hotel Well Terme Tuhelj (daarover onderin de blog meer info). Combineer deze ervaring dan ook absoluut met een bezoek aan het Welness Hotel!

Zoals wel vaker in Kroatië, startte onze ervaring in dit restaurant als eerste met een lokaal welkomstdrankje: Slivovitz. Slivovitz is een brandewijn gedestilleerd uit gefermenteerde pruimen, wat in geheel Kroatië gedronken wordt. Aan het kleine zwaardje in het glas zit een gefermenteerde pruim. Meestal laten ze de gefermenteerde pruim in de fles zitten. Deze opeten wordt gezien als een echte lekkernij. Probeer het eens!

Slivovitz met een gefermenteerde pruim
Slivovitz met een gefermenteerde pruim

In dit restaurant kun je bekende en minder bekende gerechten bestellen. Wat je ook kiest als hoofdgerecht, vergeet niet een vlees-platter, met lokale ham-soorten en roomkaas, als starter te bestellen en deze te delen!

Vleesplank om te delen | Restaurant Villa Zelenjak
Lokale vleesplank om te delen | Restaurant Villa Zelenjak

Vuglec Breg Restaurant & Winery

Een andere aanrader om lekker te tafelen is Vuglec Breg (locatie hier). De officiële naam is Restaurant, winery and pension Vuglec Breg. Het is een soort resort en restaurant met traditionele huisjes, die je kunt huren. Maar wat me vooral is bijgebleven, is de wijntour en het heerlijke eten.

Alle wijn die ze hier schenken, produceren ze zelf. Ze maken op hun estate zo’n 30.000 liter wijn per jaar en verkopen vrijwel alles in hun eigen én enkele andere aangesloten restaurants in de regio. Niet alleen was de wijntour een genot voor de smaakpapillen. De wijn die geschonken werd in het restaurant ook. Natuurlijk bijpassend bij elk geserveerd gerecht. Heerlijk!

Eten en drinken bij Vuglec Breg Restaurant & Winery
Eten en drinken bij Vuglec Breg Restaurant & Winery

Kezele Rural Tourism Estate & Restaurant

Kezele Rural Tourism Estate & Restaurant (locatie hier) is misschien niet het meest chique restaurant, maar wel de meest gezellige! Een bezoek aan dit unieke restaurant kan ik iedereen aanraden. Combineer een bezoek aan dit restaurant bijvoorbeeld met een bezoek aan de 4,5 miljoen kerstlichtjes van Obitelj Salaj.

Het estate bestaat uit enkele oude boerderijen, die meer dan 100 jaar oud zijn en zeer goed bewaard zijn gebleven. Bij aankomst (en/of vertrek) word je ook hier eerst getrakteerd op enkele lokaal gemaakte brandewijnen. Proost!

Brandewijn van vijgen (Slivovitz)
Brandewijn van vijgen (Slivovitz)

Het diner wordt hier midden in het restaurant op een traditionele manier bereid, op een grote metalen schaal die wel meer dan 100 jaar oud is. Op vrijdag en in het weekend is er ook live muziek. Toen wij er waren op een vrijdagavond, werden door de gasten veel Kroatische liederen uit volle borst meegezongen en ook werd en flink gedanst. Het was een leuke manier om kennis te maken met ouderwetse, Kroatische volksgezelligheid.

Traditioneel restaurant Kezele Rural Tourism Estate
Traditioneel restaurant Kezele Rural Tourism Estate

Restaurant Vinodol

Dit restaurant is denk ik wel de meest chique waar we gegeten hebben. Restaurant Vinodol (locatie hier), ligt in hartje centrum van Zagreb. Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, is de wijnkaart ook hier een belangrijk onderdeel van het menu. De porties waren hier aanzienlijk kleiner dan wat we eerder in andere restaurants voorgeschoteld kregen, maar het was nog steeds meer dan voldoende. In dit restaurant werd duidelijk veel aandacht besteed aan de presentatie. Het restaurant is groot en ruim opgezet en het eten was ook hier weer fantastisch.

Advent Zagreb | Restaurant Vinodol
Advent Zagreb | Restaurant Vinodol
Advent Zagreb | Restaurant Vinodol
Advent Zagreb | Restaurant Vinodol

Hotels

Hotel Sheraton (5*)

Dit elegante 5-sterrenhotel ligt in het hart van Zagreb, op 500 meter van het centraal station en op 1 km van het centrale plein. Het Sheraton Zagreb biedt gratis toegang tot het verwarmde binnenbad en de fitnessruimte in de Health Club. Wat mij betreft is dit hotel de perfecte uitvalsbasis voor een stedentrip naar Zagreb, of dat nu in de winter tijdens Advent Zagreb is, of in de zomer.

Tip: Meer foto’s, prijzen en beschikbaarheid voor Hotel Sheraton in Zagreb kun je hier bekijken.

Hotel Well Terme Tuhelj

Even ontsnappen aan de drukte en de kou? Op ongeveer 45 minuten rijden van Zagreb vind je het wellness-resort Hotel Well Terme Tuhelj. Terwijl het buiten vriest, neem je een duik in één van de warme zwembaden, bezoek je de sauna en als kers op de taart laat je je hier natuurlijk ook nog eens heerlijk masseren.

De bar van Hotel Well Terme Tuhelj
De bar van Hotel Well Terme Tuhelj
Kerstversiering bij Hotel Well Terme Tuhelj
Kerstversiering bij Hotel Well Terme Tuhelj

Ik heb natuurlijk geen foto’s van de massage, maar ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat de massage echt fantastisch was. Het was heerlijk om een dag in dit goed verwarmde wellness hotel te verblijven in de winter.

Tip: Meer foto’s, prijzen en beschikbaarheid voor Hotel Well Terme Tuhelj kun je hier bekijken.

Hotel Jägerhorn

Ik verbleef zelf niet in dit hotel, maar onze gids raadde ons wel aan om hier een kijkje te nemen. Hotel Jägerhorn opende voor het eerst de deuren in 1827 en is het oudste nog bestaande hotel van de stad. Ten ere van het Advent Zagreb wordt het hotel elk jaar prachtig versierd en het is daardoor een populaire plek geworden voor mooie Instagram foto’s. Op de foto hieronder kun je wel zien hoe druk het er was. Veelal jongeren lopen hier af en aan voor de beste foto’s.

Hotel Jägerhorn | Advent Zagreb
Hotel Jägerhorn | Advent Zagreb

Tip: Je kunt natuurlijk ook gewoon in dit hotel verblijven. Prijzen en beschikbaarheid voor Hotel Jägerhorn kun je hier bekijken.

Conclusie

Al meer dan twintig keer ben ik in Kroatië geweest, maar deed dit altijd in de zomer. Dit was de eerste keer dat ik een (deel van) Kroatië mocht ervaren in de winter. Waar je normaliter in zomers Kroatië voornamelijk de natuurparken, watervallen en kust bezoekt, kun je je in de winter juist meer richten op wellness, cultuur, gastronomie en gezelligheid.

Advent Zagreb | Kind met de vlag van kroatië in Zrinjevac Park
Advent Zagreb | Kind met de vlag van kroatië in Zrinjevac Park
Advent Zagreb | Zelfs de auto's worden versierd op de kerstmarkt
Advent Zagreb | Zelfs de auto’s worden versierd op de kerstmarkt

Ik heb fantastische dagen beleefd in- en rond Zagreb in de winter. Het Advent Zagreb evenement voelde aan als veel meer dan een kerstmarkt. Tot middernacht was het druk op straat. Er werd gedanst met veel muziek, drank en gezelligheid. De uitstapjes buiten Zagreb naar de wijngaarden met vele goede restaurants en wijnproeverijen waren een leuke aanvulling en een genot voor de smaakpapillen. Deze uitgebreide stedentrip naar Kroatië was wellicht de eerste keer in de winter, maar zeker niet de laatste.

Tot de volgende blog!

Plan hier je vakantie binnen Europa

Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link