Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Kroatië » Kroatië | Tips voor de Krka watervallen (Nationaal Park)

Kroatië | Tips voor de Krka watervallen (Nationaal Park)

Een bezoek aan de Krka watervallen behoort toch wel tot één van de hoogtepunten van een bezoek aan Kroatië. Of je nu met de camper een rondreis door Kroatië maakt of één van de nabij liggende steden Zadar, Split of Sibenik bezoekt, Krka is absoluut het bezoeken waard. Ik ben inmiddels vier keer in het park geweest, twee keer in de zomer en 1x in het voor- en najaar. Elk bezoek was op haar eigen manier prachtig, van hete zomers tot de kleurrijke herfst. Als kind in de jaren 90 kon ik nog op de watervallen klimmen en er zelfs afspringen. Tegenwoordig is dat echt ondenkbaar. Inmiddels is het helemaal anders maar zeker niet minder mooi. Het is nog steeds een prachtig nationaal park om te wandelen. De natuur wordt hier goed beschermd en dat merk je aan alles. Kraakhelder water, vele watervallen en knalgroene natuur. Wat wil je nog meer?

Plan hier je vakantie binnen Europa

 • Goedkope deals en lastminutes vind je bij Corendon en TUI.
 • Treinreizen door Europa vind je bij NSinternational.
 • Vliegtickets voor Europa vergelijk je bij Skyscanner.
 • Hostels, Hotels en Resorts in Europa vind je bij Booking.com.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars.
 • Tours en activiteiten in Europa reserveer je via GetYourGuide.
 • Reisartikelen zoals koffers, tassen en meer koop je bij Bol.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos.

Over Krka Nationaal Park

Nationaal park Krka is vooral in het hoogseizoen een druk bezocht park. Het is het zevende nationale park van Kroatië en het park heeft een oppervlakte van 111 km². De rivier de Krka ontspringt aan de voet van het Dinaragebergte. De lengte tot aan zee bedraagt ongeveer 70 km en per seconde stroomt er gemiddeld 55 m³ water! In het nationale park kun je genieten van diverse wandelroutes, talloze watervallen, groene natuur, grotten en kloosters.

Lees ook: Hoogtepunten van Kroatië | Reisroute voor auto, motor, caravan of camper!

Most Krka - de prachtige brug over de Krka rivier
Most Krka – de prachtige brug over de Krka rivier

Wat de Krka rivier en bijbehorende watervallen extra bijzonder maakt is dat het niet wordt gevoed door water uit de bergen, maar door diverse natuurlijke ‘springs’, oftewel bronnen van water die vanuit de bodem omhoog worden gestuwd. Het water is zo ontzettend zuiver dat het zelfs vanuit de bronnen direct te drinken is!

Tips voor Krka – Wat te zien en doen

1. De waterkrachtcentrale van Jaruga

De waterkrachtcentrale van Jaruga (locatie hier) is een waterkrachtcentrale aan de rivier de Krka. De Jaruga is één van de oudste elektriciteitsproductie-installaties ter wereld en dateert uit 1903. Het is destijds ontworpen om de straatverlichting in Šibenik van stroom te voorzien, waardoor het de eerste stad ter wereld is met straatverlichting die wordt aangedreven door een meerfasensysteem van wisselstroom (AC).

De waterkrachtcentrale van Jaruga
De waterkrachtcentrale van Jaruga

Een beetje technisch allemaal, maar het gebouw en bijbehorende historie is absoluut uniek en je vaart er eigenlijk zo voorbij, zonder dit te weten. Om die reden vind ik het leuk om jullie dat stukje kennis mee te geven. Mocht je er langs varen tijdens je bezoek aan de watervallen, dan weet je in ieder geval waar je naar kijkt.

Tip: Meer geweldige plekken in Kroatië ontdekken? Lees dan onze blog over het mooiste strand van Kroatië, Pasjača Beach. Natuurlijk kan een stedentrip naar Dubrovnik ook niet ontbreken of lees onze artikelen over Šibenik, Krka National Park, Advent Zagreb (kerstmarkten), de nieuwe Pelješac brug of plan een geweldige rondreis langs alle hoogtepunten van Kroatië. Meer inspiratie nodig? Lees dan ons artikel over gratis kamperen in Kroatië.

2. Skradinski Buk

Wie vanaf de zuidelijke ingang het park betreedt, loopt eigenlijk direct al tegen de mooiste waterval aan, de Skradinski Buk (locatie hier). Wie vroeg gaat kan de waterval bewonderen zonder al te veel andere toeristen. Het enige wat je dan hoort en ziet is het bulderende geluid van de waterval en het gezang van de vele vogels in de bomen.

Skradinski Buk in het voorjaar - Krka
Skradinski Buk in het voorjaar – Krka
Skradinski Buk in het najaar - Krka
Skradinski Buk in het najaar – Krka

Gelukkig is Skradinski Buk niet één groter waterval, maar een aaneenschakeling van prachtige watervallen. Volg het wandelpad en wordt getrakteerd op het mooiste wat moeder natuur te bieden heeft. Neem de tijd en ga even rustig zitten op één van de mooie uitzichtpunten met een kopje koffie en luister naar het bulderende water en de zingende vogels.

Skradinski Buk
Skradinski Buk in het voorjaar
Skradinski Buk in het najaar
Skradinski Buk in het najaar
Skradinski Buk
Skradinski Buk

3. Roski Slap

Deze prachtige waterval ligt in het noordelijke deel van het park en is te zien vanaf de wandelpaden en loopbruggen. Het is eigenlijk een verzameling van trapsgewijze watervallen die in elkaar overlopen met op het einde een grote waterval. Het is prachtig om te zien hoe het water hier door de natuur kronkelt. Kristalhelder water en knalgroene natuur wisselen elkaar af.

Roski Slap
Roski Slap

Voor de beste beleving van de grote waterval kun je de boot pakken (meer over boottours onderin het artikel). De boot zal je namelijk dichtbij de waterval brengen waardoor je het gebulder en nevel van dichtbij meekrijgt, een hele toffe ervaring.

Roski Slap
Roski Slap
Roski Slap
Roski Slap

4. Krka Monastery

Het spirituele centrum van de orthodoxe gelovigen in Dalmatië, het Krka-klooster (Heilige Aartsengel), bevindt zich op een plaats genaamd Carigradska Draga in het noordelijke deel van Krka Nationaal Park (exacte locatie hier). Het klooster wordt nog steeds gebruikt en je loopt hier letterlijk tussen de studenten door. Neem eens een kijkje in één van de verschillende bijgebouwen en bewonder de prachtige, kleurrijke muurschilderingen.

Krka Monastery
Krka Monastery
Krka Monastery
Krka Monastery
Krka Monastery
Krka Monastery

Lees ook: 5x leuke Balkan bestemmingen | Hot, hip en goedkoop!

4. Boottochten in Nationaal Park Krka

De meest populaire boottocht is de boottocht van Skradin naar Krka. De boottocht duurt ongeveer een half uur. Het is heerlijk om even uit te waaien op de boot. De zon schittert over het water en brengt jou verder over het water in de wonderlijke wereld van Krka. Aangekomen in Krka krijg je de tijd om het pittoreske plaatsje te bewonderen. Wij zagen onze kans en zijn lekker neergeploft bij een leuke cocktailbar aan het mooie water. Wij vonden het leuk hoe veelzijdig onze dag in Krka was; het bestond uit wandelen, zwemmen, een boottocht, het bekijken van historische gebouwen én het bezoeken van een leuk café/restaurant.

Boottocht in Nationaal Park Krka
Boottocht in Nationaal Park Krka

Wil je de drukte een beetje ontsnappen, dan kun je in het noordelijke deel van Krka bij het klooster van Krka (officiele naam: Srpski pravoslavni manastir Krka) ook op de boot stappen. De exacte locatie op Google Maps kun je hier vinden.

Plan hier je vakantie binnen Europa

 • Goedkope deals en lastminutes vind je bij Corendon en TUI.
 • Treinreizen door Europa vind je bij NSinternational.
 • Vliegtickets voor Europa vergelijk je bij Skyscanner.
 • Hostels, Hotels en Resorts in Europa vind je bij Booking.com.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars.
 • Tours en activiteiten in Europa reserveer je via GetYourGuide.
 • Reisartikelen zoals koffers, tassen en meer koop je bij Bol.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos.

5. Visovac Monastery

Het Visovac klooster ligt midden op de Krka rivier op een klein eilandje en is daarom alleen bereikbaar per boot (exacte locatie hier). Ook dit klooster + museum is nog volop in gebruik. Wandel hier tussen de priesters bloemen en pauwen en ga rustig op een bankje zitten met één van de priesters om te genieten van de rust.

Visovac Monastery
Visovac Monastery
Visovac Monastery
Visovac Monastery
Visovac Monastery
Visovac Monastery

Sommige priesters spreken een beetje Engels of Duits. Maak een praatje met ze, ze staan er absoluut open voor! Met een beetje geluk heb je een leuk gesprek en wordt je misschien zelfs getrakteerd op een heerlijke lokale borrel. Zo ervaar je het échte Kroatië!

Borrel drinken met de priesters | Visovac Monastery
Borrel drinken met de priesters | Visovac Monastery

6. Zwemmen in Krka na een lange wandeling

Het Krka nationaal park begint officieel zodra je onder deze brug door vaart. In het park mag niet meer worden gezwommen. Net buiten het park mag je wel gewoon vrij zwemmen. Je ziet daarom veel locals én toeristen die hier een frisse duik nemen! Na een dag stevig wandelen en zweten in de zon waren wij ook wel weer toe aan verkoeling. Er waren veel jongelui op en rond de brug te vinden, eraf springen is namelijk super gaaf! Het is best hoog, ik schat een meter of 10.

Zwemmen nij Krka watervallen
Voor de waaghalzen onder ons, spring van de brug!

Je kunt er ook voor kiezen om te springen vanaf de ijzeren bielzen, dat is wat minder hoog. Het is super leuk om te doen, het water is er diep genoeg en in die zin is het dus ook veilig om te springen. Alleen wel blijven opletten of er geen boot vol toeristen aankomt.

Zwemmen nij Krka watervallen
Daar gaan we!

Praktische informatie Krka

Ga naar de officiële website voor de meest actuele toegangsprijzen en informatie (bijvoorbeeld aangepaste openingstijden tijdens feestdagen). Ook kun je er terecht voor veel historische informatie.1. Wandelroutes en ingangen

Je kunt het park ontdekken via een netwerk van wandelpaden die jou al slingerend langs de mooiste plekjes van het Nationaal Park Krka brengen. In totaal zijn er in Nationaal Park Krka 22 verschillende wandelroutes te bewandelen. Krka National Park heeft in totaal 5 ingangen: Skradin, Lozovac, Roški Slap, Krka-klooster en Burnum, maar de Skradin en de Lozovac ingangen zijn de twee die het meest voor de hand liggen.

Kraakhelder water in Krka - Wandelen
Kraakhelder water in Krka
Wandelroutes door Krka - De paden zijn goed onderhouden.
Wandelroutes door Krka – De paden zijn goed onderhouden

Tijdens de wandelroutes passeer je het turquoise water omringd met groen van bomen en gras en dit geeft een sprookjesachtig gevoel. Met de zon die schittert over het water is het net of je in een mooie droom zit! Je hoeft niet bang te zijn dat je dorst zult krijgen van de hitte, want je kunt op veel plekken in het park je flesje water vullen met kraakhelder water vanuit de natuurlijke bronnen.

2. Officiële website met informatie over het park

Om het voor jullie zo gemakkelijk mogelijk te maken heb ik de meest gezochte pagina’s hieronder voor jullie in een lijstje gezet. Gebruik de links om direct naar de desbetreffende pagina te gaan.

3. Cultuur en geschiedenis

In het park bevinden zich verschillende historische en culturele bezienswaardigheden. Een aanrader is om een wandelroute onder leiding van een gids te doen. Je krijgt op deze manier kennis van de rijke cultuur en geschiedenis van het Nationaal Park Krka. Er is genoeg tijd om zelf lekker rond te lopen en de omgeving te verkennen. Je bent dus echt niet de hele tijd gebonden aan iemand die aan het vertellen/rondleiden is. De gids maakt duidelijke tijdsafspraken met je, en leidt je langs de mooiste plekken. Ook zie je hoe men vroeger woonde in het park en hoe ze bijvoorbeeld hun kleding wasten op ouderwetse wijze.3. Ga zo vroeg mogelijk naar Krka

Als je de mogelijkheid hebt: ga zo vroeg mogelijk op pad. Wij zijn inmiddels al vier keer in het park geweest en het loont echt om extra vroeg te gaan. Vooral in de zomer kan het hier erg warm zijn en als je vroeg gaat, zijn er ook veel minder andere toeristen.

Zes uur 's morgens, een visser op het spiegelgladde water onderweg naar de Krka watervallen
Zes uur ’s morgens, een visser op het spiegelgladde water onderweg naar de Krka watervallen

4. Nuttige tips

 • Draag goede wandelschoenen, het is een flinke wandeling!
 • Het klooster bezoeken? Zorg dan voor bedekte schouders, draag geen zwemkleding.
 • Laat geen afval achter. Gebruik de aanwezige containers.
 • Honden mogen mee in het park mits aangelijnd. Honden mogen niet mee naar het eiland Visovac.
 • Je kunt ook met de bus naar het park, vanuit Sibenik, Split en andere plaatsen. Meer info hier.

Meer Kroatië?

Dit blog is onderdeel van een reeks blogs over Kroatië. Bezoek onze Kroatië pagina voor meer informatie over Kroatië, haar inwoners, het klimaat en nog veel meer. Zie je daar!

Plan hier je vakantie binnen Europa

 • Goedkope deals en lastminutes vind je bij Corendon en TUI.
 • Treinreizen door Europa vind je bij NSinternational.
 • Vliegtickets voor Europa vergelijk je bij Skyscanner.
 • Hostels, Hotels en Resorts in Europa vind je bij Booking.com.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars.
 • Tours en activiteiten in Europa reserveer je via GetYourGuide.
 • Reisartikelen zoals koffers, tassen en meer koop je bij Bol.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos.
Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link