Wereldreizigers.nl
canada 5852 | fietsen in vancouver | Wereldreizigers.nl

Fietsen in de stad Vancouver

Tijdens onze reis door Canada bezoeken we naast de vele nationale parken zoals Jasper en Banff, zo nu en dan natuurlijk ook een grote stad. We bezochten bijvoorbeeld eerder al Calgary, een moderne stad in de provincie Alberta. We waren eerder van plan om een grote reisgids te schrijven over de stad Vancouver maar omdat onze gastblogster Ann Badjura onlangs een gigantische reisgids boordevol tips voor Vancouver schreef, zullen we het zelf nu vooral houden op onze leuke dag op de fiets. Fietsen in Vancouver is namelijk echt een must-do activiteit! In dit artikel lees je daar alles over.


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

Fietsen in de stad Vancouver 26

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Activiteiten in Vancouver

Er zijn veel verschillende activiteiten te ondernemen in Vancouver, van Hop-on Hop-off bussen tot hangbruggen en walvistours. Als je benieuwd bent naar wat er allemaal te doen is in en rond de stad, kijk dan eens hier voor het aanbod.

Skyline Vancouver vanaf Stanley Park
Skyline Vancouver vanaf Stanley Park

Fietsen huren in Vancouver

Hoewel al deze activiteiten fantastisch zijn om te doen, is gewoon lekker fietsen in de stad natuurlijk ook hartstikke leuk! Wij Nederlanders houden daar wel van. Lekker in je eigen tempo de stad verkennen. Malou en ik besloten ook om fietsen te huren in Vancouver en bezochten een aantal bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Je kunt eventueel via deze link georganiseerde fietstours zoeken en boeken.

Wij kozen er echter voor om gewoon op eigen houtje fietsen te huren. Er zijn namelijk veel fietsverhuurders in de stad, een fiets vinden is hier echt geen probleem. Wel moet je er rekening mee houden dat het wat gaat kosten, Vancouver is namelijk niet goedkoop. We waren voor 6 uur (twee fietsen) ongeveer 85 dollar kwijt.

Wat te zien op de fiets in Vancouver

Fietsen in Stanley Park

Stanley Park (locatie hier) is de meest populaire plek om te fietsen in Vancouver en wij snappen heel goed waarom. De lange fietsroute om het hele park heen is fantastisch omdat je niet alleen langs- en door de natuur fietst, maar ook een prachtig uitzicht hebt op zowel downtown Vancouver als noord-Vancouver.

Skyline Vancouver vanaf Stanley Park | Fietsen in Vancouver
Skyline Vancouver vanaf Stanley Park | Fietsen in Vancouver

In het begin van het park heb je direct al uitzicht op de stad, de haven en de vele watervliegtuigen die er landen en opstijgen vanuit het water. Om de zoveel honderd meter staan er ook bankjes, waar je even lekker tot rust kunt komen en gewoon heerlijk kunt genieten van wat je om je heen ziet.

Aan de noordelijke kant van Stanley Park zie je de Lions Gate Bridge, de verbindende brug tussen Vancouver en noord-Vancouver. Blijf het fietspad volgen langs de boomrand die je links in onderstaande foto ziet. Op dit pad fiets je onder deze indrukwekkende brug door.

canada 5802 | fietsen in vancouver | Wereldreizigers.nl
Fietsen in de stad Vancouver 27

Zodra je onder de brug door bent gefietst, kom je aan de westkant van Stanley Park. Hier zie je vooral mensen chillen in- en aan het water. Er zijn zelfs zandstranden (!). Ook zie je vanaf hier enorme schepen voor de kust liggen, wachtend om geladen of gelost te worden.

Vrachtschepen bij Vancouver
Vrachtschepen bij Vancouver

Fietsen in Downtown Vancouver

Zodra je de ronde over het eiland van Stanley Park hebt afgemaakt, fiets je eigenlijk meteen downtown Vancouver in. Wat ons direct opviel is dat Vancouver erg fietsvriendelijk is. In Stanley Park waren overal fietspaden, maar ook in downtown Vancouver waren veel straten voorzien van gescheiden fietspaden.

Fietspaden in Vancouver
Fietspaden in Vancouver
Fietspaden in Vancouver
Fietspaden in Vancouver

Het was heerlijk om hier rond te fietsen en gewoon om je heen te kijken. Vancouver is opvallend groen. Er zijn bloemenperkjes aangelegd en veel balkons en huizen zijn ook prachtig versierd met bloemen. Ook zie je geregeld gebouwen waarbij ze het beton van flatgebouwen camoufleren met prachtige klimops en ander groen.

Groene flats in Vancouver | Fietsen in Downtown Vancouver
Groene flats in Vancouver | Fietsen in Downtown Vancouver
Malou met de fiets in de hand in Vancouver
Malou met de fiets in de hand in Vancouver

Tip: benieuwd waar ik mee fotografeer? Check dan het display hieronder!

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is.

Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf! Moeiteloos schiet je de mooiste foto's en door het veelzijdige zoombereik van de 16-80 lens haal je de actie waar ook ter wereld met gemak dichterbij.

Pluspunten:
  • De best geteste camera
  • Fantastische foto's
  • 6.2K Video
  • IBIS beeldstabilisatie
  • 5 jaar garantie
Koop nu Onze review
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

De lekkerste hotdog van canada

Het was inmiddels wel tijd voor een hapje en een drankje en we hadden van iemand de tip gekregen om ‘de lekkerste hotdog van Canada’ te eten bij een streetfood stalletje aan zee. Niet geheel toevallig staat dit kraampje natuurlijk bij één van de meest populaire bezienswaardigheden van Vancouver, de ‘A-maze-ing Laughter‘ poppetjes.

Het hotdog stalletje voor de Amazing Laughter poppetjes
Het hotdog stalletje voor de Amazing Laughter poppetjes

Je kunt kiezen uit een normale, vegetarische of een ‘Jalapeño-Cheddar’ hotdog. Die laatste is dus gevuld met Jalapeño pepers en cheddarkaas. Echt geweldig voor iedereen die van wat pit houdt!

IMG 20220828 123400 | fietsen in vancouver | Wereldreizigers.nl
Fietsen in de stad Vancouver 28

Het stalletje was duidelijk bekend in de regio. Terwijl wij van onze Jalapeño-Cheddar hotdog genoten was het voor de eigenaar van het stalletje aanpoten. Constant gingen er hotdogs over de toonbank en veelal gaven mensen complimenten of zeiden ze bij voorbaat al: ‘ik hoorde dat…’.

En het klopt, de hotdog was echt fantastisch. Niet zo’n plakkerig worstje van 50 cent, maar echt een flinke joekel met veel smaak! Aanrader dus.

Amazing Laughter (officiële naam: A-maze-ing Laughter)

Misschien wel het bekendste stukje van Vancouver, de lachende poppetjes oftewel Amazing Laughter (officiële naam: A-maze-ing Laughter). Dit kunstwerk met lachende beelden zijn bronzen sculpturen uit 2009 van de Chinese kunstenaar Yue Minjun.

canada 5828 | fietsen in vancouver | Wereldreizigers.nl
Fietsen in de stad Vancouver 29

Je kunt gewoon tussen de beelden doorlopen. Vaak zie je mensen de beelden nadoen als ze er een foto bij maken. Het is inderdaad een leuk gezicht, van die grote lachende gezichten in een parkje van de stad. De exacte locatie van de beelden kun je hier vinden.

canada 5820 | fietsen in vancouver | Wereldreizigers.nl
Fietsen in de stad Vancouver 30

Drijvende huizen bij Granville Island

We fietsen lukraak maar wat weg door de stad en passeerden tot onze verbazing ineens een aantal drijvende huizen bij Granville Island (locatie hier). Ik herkende de bouwstijl van iets wat ik een tijdje geleden op Discovery Channel zag. Dit is van origine een Nederlands concept. Het zijn namelijk geen woonboten maar drijvende huizen die aan een soort fundering vastzitten, te zien aan de palen.

Drijvende huizen op Granville Island in Vancouver
Drijvende huizen op Granville Island in Vancouver

De fundering van de huizen zit aan deze palen vast, maar kan wel verticaal bewegen. Als het waterniveau stijgt, stijgen de huizen dus gewoon mee. Als het water zakt, zakken de huizen weer mee.

Vele parken in Vancouver

De hoeveelheid parken in Vancouver is niet op twee handen te tellen, misschien zelfs niet op 20 handen. Er zijn zoveel groene stukken in de stad! Dit is wat de stad zo leefbaar maakt. Waar je ook woont in de stad, een groen park is nooit ver van je huis of appartement.

canada 5846 1 | fietsen in vancouver | Wereldreizigers.nl
Overal zijn groene parken in de stad
Malou op de fiets in één van de vele parken in Vancouver
Malou op de fiets in één van de vele parken in Vancouver

Fietsen over de boulevard

Vancouver wordt omringd door (zee)water en langs de kades zijn vaak grote, brede boulevards aangelegd waar je ook heerlijk kunt fietsen. Vaak zijn ze een verlengde van aansluitende groene parken. Malou wijst nog maar eens naar de overkant waar ze ook een mooi groen stuk ziet om te fietsen. We fietsen langs Science World (het ronde, bollige gebouw) om er te komen.

Malou wijst nog maar eens naar de overkant waar ze ook een mooi groen stuk ziet om te fietsen
Malou wijst nog maar eens naar de overkant waar ze ook een mooi groen stuk ziet om te fietsen
Het Science World gebouw in Vancouver
Het Science World gebouw in Vancouver

De vele daklozen in Chinatown

Toch is het niet alleen maar geweldig in Vancouver. We zijn inmiddels een beetje in het achtergestelde deel van de stad terecht gekomen. De boten die je voor Science World ziet liggen, worden veelal bewoond door daklozen. Vaak met een enorme puinhoop in- en op de boten.

Op de fiets bij de ingang van Chinatown
Op de fiets bij de ingang van Chinatown

Dit gebied grenst namelijk aan Chinatown (locatie hier). We zijn liefhebbers van Chinatown’s overal ter wereld en besloten ook in Vancouver er maar gewoon doorheen te fietsen. Helaas troffen we geen Chinatown aan zoals we die gewend waren van andere grote steden. We schrokken ons werkelijk rot, wat we zagen was echt niet normaal!

Uit het niets bevonden we ons ineens in een straat met honderden daklozen en drugsverslaafden. Zombies in letterlijke zin, die strompelend over straat liepen of kropen en gewoon vol in zicht met de broeken op hun enkels een spuit in hun been probeerden te zetten, op zoek naar een geschikte ader om de drugs te injecteren. Afschuwelijk.

Het zal je vast niet verbazen, maar we keerden direct om. Ik had mijn dure camera nog om mijn nek hangen maar een foto maken was er echt niet bij. Wegwezen hier! Hier willen we geen onnodige risico’s lopen. De rest van Chinatown hebben we helaas niet meer gezien.

Gastown (en steamclock)

We fietsten door en enkele straten verder waren de daklozen ineens weer helemaal uit het straatbeeld verdwenen. We zagen weer hordes met toeristen. Een andere populaire bezienswaardigheid in Vancouver is namelijk de Gastown Steam Clock (locatie hier). Rijen met mensen staan hier om een foto te maken.

De Steamclock in Gastown | Fietsen in Vancouver
De Steamclock in Gastown | Fietsen in Vancouver

De klok dankt zijn naam aan de stoom die eruit komt. Dit was overdag in de warmte lastig te zien, maar deze klok wordt dus aangedreven door stoom. Malou en ik waren een dag eerder op stap geweest in de stad en liepen midden in de nacht (behoorlijk tipsy), met toeval langs de Gastown Steam Clock. Ook toen maakte we een foto, hierop is de stoom wel goed te zien!

Steam Clock in Gastown, Vancouver
Steam Clock in Gastown, Vancouver

Conclusie

Fietsen door Vancouver is echt geweldig! Wel moet je jezelf beseffen dat de stad best heuvelachtig is, dus soms zal je wel even flink moeten doortrappen. Op de fiets kun je met gemak in een dag veel van de meest bekende bezienswaardigheden in Vancouver zien.

Fietsen in Vancouver is over het algemeen veilig. Er zijn veel voorzieningen voor fietsers zoals gescheiden fietspaden en stallingen. Ook moet je een helm dragen, iets wat voor ons Nederlanders misschien wat gek is. Niet iedereen houdt zich daaraan overigens maar er worden absoluut bonnen voor uitgedeeld hier dus houd daar rekening mee.

Fietsen in Vancouver
Fietsen in Vancouver

Op de enigszins vervelende ervaring met drugsverslaafden en daklozen in Chinatown na, hebben we een heerlijke dag op de fiets beleefd. De stad Vancouver heeft ons op een prettige manier verrast! Zo veel groen en bloemen, zo veel kleur! Wat ons betreft een absolute aanrader bij een bezoek aan de stad.


Ons advies voor camperhuur:
Camperreizen door Canada van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
  • Groots aanbod, lage prijzen
  • Maatwerk
  • Deskundig advies van specialisten
  • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
  • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Plan hier je vakantie naar Canada

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link