Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Canada » Canada | Tips voor Calgary

Canada | Tips voor Calgary

De meeste mensen kennen de drie grootste steden van Canada; Toronto, Montreal en Vancouver, maar hebben nog niet veel gehoord over Calgary. Zo ik ook niet. Toch is het een grote en gezellig stad, die het waard is om te bezoeken. Tijdens onze roadtrip lieten we onze camper even achter op het platteland, om de stad te ontdekken. In deze blog lees je over de bezienswaardigheden en geven we je de beste tips voor Calgary!


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Over Calgary

Calgary is een grote stad in de provincie Alberta in Canada gelegen op ongeveer 80 kilometer afstand van de Rocky Mountains. De stad telt zo’n 1,4 miljoen inwoners waarmee het na Toronto en Montreal de grootste stad van Canada is. Calgary stad kent een relatief klein centrum. Buiten de hoogbouw in downtown is de stad zeer gespreid en verdeeld over een groot stuk land. Het is met ongeveer 900 km² de op drie na de grootste agglomeratie van het land.

Leefbaarheid

In 2022 stond de stad op de derde plaats (samen met Zürich in Zwitserland) op de lijst van de meest leefbare steden ter wereld. Het is daarmee de meest leefbare stad van heel Noord-Amerika! Bij het rangschikken wordt er door The Economist Intelligence Unit (EIU) gekeken naar stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur, milieu, onderwijs en infrastructuur. De stad scoorde zelfs zo goed dat als het mee zou doen in de lijst met veiligste landen in Europa, dat het in de top 10 zou staan.

Downtown bij zonsondergang | Tips voor Calgary
Downtown bij zonsondergang | Tips voor Calgary

Geschiedenis

De Bow River en Elbow River stromen door de stad. Zover we terug kunnen in de geschiedenis, weten we dat er altijd mensen hebben geleefd in het gebied van Calgary. De Blackfoot people kwamen er eeuwen geleden al om te jagen en te vissen. Door landbouw en de bouw van spoorwegen is de stad in het begin van de 19e eeuw behoorlijk gegroeid. Op economisch vlak kreeg het in in 1914 nog eens een flinke boost door de vondst van olie en gas. De eerste grote hotels en wolkenkrabbers volgden niet veel later.

Calgary en de Bow River die dwars door de stad kronkelt
Calgary en de Bow River die dwars door de stad kronkelt

Van olie en gas naar toerisme

De stad heeft een flinke verandering ondergaan de afgelopen decennia. Het gas en olie raakte op en de stad heeft geïnvesteerd om toeristen aan te trekken. Inmiddels bezoeken ruim 3 miljoen mensen jaarlijks de stad.

Chinatown Calgary
Chinatown Calgary

Zij komen met name af op de bezienswaardigheden en festivals, met in het bijzonder de Calgary Stampede, een groot rodeo-evenement in de maand juli. Men komt er ook graag voor de natuurrijke omgeving, waar Banff National Park en Lake Louise te vinden zijn. Daarover later meer want die plekken gaan wij vanzelfsprekend bezoeken.

Bezienswaardigheden

Street-Art en architectuur

Overal in de stad ontdek je kunst en bijzondere gebouwen. Dat maakt Calgary ontzettend fotogeniek. Chris heeft dan ook vaak zijn camera uit de tas gehaald en prachtige plaatjes geschoten. In Chinatown, hoewel er ook veel oude en vervallen gebouwen staan, is er veel te zien. Naast het lekkere eten natuurlijk 🙂

Het plafond van Calgary Chinese Cultural Centre
Het plafond van Calgary Chinese Cultural Centre

Je kunt bijvoorbeeld door een aantal gebouwen heenlopen, zoals het Calgary Chinese Cultural Centre in bovenstaande foto. Van de buitenkant stelt het gebouw weinig voor. Het is vooral eens tuk grijs beton, maar zodra je binnenstapt waan je je in een kleurrijk stukje architectuur. Ook zie je in Chinatown verschillende muren die prachtig versierd zijn, ofwel Street-Art.

Street-Art in Chinatown | Tips voor Calgary
Street-Art in Chinatown | Tips voor Calgary

Ook in downtown vind je verschillende kunstwerken op de muur. Sommige bevinden zich hoog op gebouwen en vallen wat minder goed op, andere zijn zeer goed en prominent zichtbaar op gebouwen.

Street-Art in downtown | Tips voor Calgary
Street-Art in downtown | Tips voor Calgary

Het Wonderland sculpture is ook een bijzonder object om naar te kijken. Het staat voor het gebouw wat ‘ the bow’ als naam kreeg. In de 2e foto hieronder begrijp je waarom het naar een boog is vernoemd.

Wonderland Sculpture | Tips voor Calgary
Wonderland Sculpture | Tips voor Calgary
Wonderland Sculpture en The Bow | Tips voor Calgary
Wonderland Sculpture en The Bow | Tips voor Calgary

Tip: Vergeet in downtown Calgary ook niet af en toe recht omhoog te kijken. Sommige gebouwen zijn torenhoog en hoewel het allemaal vrij vierkant en normaal lijkt van onder, is het vaak een technisch hoogstandje aan de bovenkant. Het Telus SKY Building is zo’n gebouw.

Telus SKY building | Tips voor Calgary
Telus SKY building | Tips voor Calgary

Uitkijkpunten

Omdat we ten noorden van de rivier verbleven, maakten we steeds een wandeling door het park naar de stad en terug, waar we dan eerst mochten genieten van het uitzicht. Dit leverde natuurlijk prachtige foto´s op van de stad, de rivier en de groene omgeving.

Mt. Pleasant View point | Hier dronken we koffie met uitzicht in de ochtend
Mt. Pleasant View point | Hier dronken we koffie met uitzicht in de ochtend

Crescent Heights Lookout Point (locatie hier) en Mt. Pleasant Viewpoint (locatie hier) geven je een perfect uitzicht over de stad. Het is tevens fijn om in de omgeving van Crescent Heights, in Sunnyside Bank Park en Rotary Park, te wandelen of te fietsen terwijl je op de stad kijkt.

Crescent Heights Lookout Point | Tips voor Calgary
Crescent Heights Lookout Point | Tips voor Calgary


Zonsondergang

De bovengenoemde uitkijkpunten zijn extra gaaf om te bezoeken als de zon ondergaat. Elke vijf minuten lijken de kleuren te veranderen.

Rotary Park met uitzicht op downtown en Bow river | Tips voor Calgary
Rotary Park met uitzicht op downtown en Bow river | Tips voor Calgary

Tip: Toen het donker werd liepen we terug naar onze AirBnB, maar mocht je de tijd (en zin) hebben, nachtfotografie moet hier ook geweldig zijn.

Skyline van downtown net na zonsondergang | Tips voor Calgary
Skyline van downtown net na zonsondergang | Tips voor Calgary

Tip: Benieuwd waar wij mee fotograferen? In het display hieronder lees je er alles over.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is. Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf!

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plus 15 Skywalk Network

Het Plus 15 Skywalk netwerk is een bijzonder stukje architectuur bedacht door de architect Harold Hanen in de jaren ´60. De eerste verdiepingen van meer dan 130 gebouwen (!) zijn aan elkaar verbonden met 62 bruggen en het netwerk groeit nog! Inmiddels kun je zo´n 18 km over de eerste verdiepingen lopen. Je vindt er met name eetgelegenheden en winkels. Meerdere winkelcentra zijn op deze manier aan elkaar verbonden.

Twee van de bruggen van het Plus 15 Skywalk netwerk
Twee van de bruggen van het Plus 15 Skywalk netwerk

Het netwerk heeft de naam Plus 15, omdat je je ongeveer 15 ft (4,5 meter) boven de straten van Calgary bevindt. Het voordeel hiervan is dat de mensen die er lopen, niet meer op straat zijn en niet deelnemen aan het drukke stadsverkeer.

Bovendien is het perfect in de winter, als de temperaturen kunnen zakken tot -30 Celsius. Doordeweeks, rond het middaguur, zie je dat het erg druk is met mensen die uit hun kantoren (die in de verdiepingen erboven werken) naar de eerste verdieping gaan voor de lunch.

The CORE Shopping Centre
The CORE Shopping Centre

Naast restaurants en winkels zijn er ook diverse binnentuinen. In ‘The Core‘ shopping centre is een warme tropische tuin te vinden waar je heerlijk kunt relaxen. Er staan her en der tafeltjes en bankjes waar je kunt genieten van je lunch. Je kunt de lunch zelf meenemen of kopen bij één van de vele food-courts.

Tropische binnentuinen
Tropische binnentuinen

Bruggen en parken bij Bow River

Via Centre St Bridge kom je direct Chinatown binnen. Op de brug zie je vier standbeelden van leeuwen. Volgens de chinezen komen de leeuwen ´s nachts tot leven en zwerven ze de stad rond. Een andere bijzondere (fiets- en loop-) brug is de Peace Bridge. Aan de kant van het centrum vind je Peace Park, Eau Claire Park en Delta Garden. Dat zijn ook plaatsen waar je graag even rond wandelt of fietst.

Malou op Bow River Pathway | Tips voor Calgary
Malou op Bow River Pathway | Tips voor Calgary

Prince´s Island Park

Bovenstaande bruggen en parken liggen allemaal rondom Prince´s Island Park (locatie hier). Dit park mag je ook niet missen! Het park is een belangrijke factor welke bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad. In het park zijn het hele jaar door veel festivals en evenementen. Het heeft ook voldoende faciliteiten waardoor mensen graag een dag in het park zijn.

Prince´s Island Park | Calgary
Prince´s Island Park | Tips voor Calgary

Calgary Tower en Olympic Plaza

Hoewel de Calgary Tower (locatie hier) niet meer het hoogste gebouw is van de stad, is deze nog wel prominent aanwezig. De toren is ongeveer 190m hoog en heeft een observatie-dek. Vanaf het dek heb je een panoramisch uitzicht op de stad en omgeving. De vloer is van glas, dus het is niet voor mensen met hoogte-vrees! De entree kost 19 CAD (14,50 euro) voor een volwassene.

Niet ver van de toren (locatie hier) vind je Olympic Plaza. Het plein werd gebouwd voor medaille-uitreikingen tijdens de Olympische Winterspelen in 1988. Nu wordt het gebruikt voor evenementen en festivals en in de winter wordt het omgebouwd tot een schaatsbaan, waar zowel locals als toeristen welkom zijn.

Eten en drinken

Of je nu in downtown Calgary bent of daarbuiten en of je nu in de Plus 15 Sky Netwerk bent in één van de buitenwijken, aan lekker en multi-cultureel eten heb je in Calgary geen tekort! Hieronder enkele fijne tips om je dorst te lessen en je tonnetje rond te eten.

Inglewood

Inglewood is een hippe wijk in Calgary. Je vindt er vintage-winkels, platenzaken, restaurants en brouwerijen! High Line Brewery en Cold Garden Beverage Company zijn er twee van. Als je niet kan kiezen uit de verschillende biertjes die ze aanbieden, vraag dan om een bier-proeverij. Vooral de bierproeverij van High Line Brewery viel bij Chris goed in de smaak.

Bierproeverij bij High Line Brewery | Tips voor Calgary
Bierproeverij bij High Line Brewery | Tips voor Calgary
Porches Kolsch met watermeloen bij High Line Brewery
Porches Kolsch met watermeloen bij High Line Brewery

Tip: Als je in Inglewood bent, vergeet dan niet om de platenzaak Recordland Limited te bezoeken. Het staat er PROPvol met LP´s, CD´s, cassette’s en 8-tracks.

Ari Sushi is een klein maar ontzettend fijn restaurant waar de sushi vers voor je neus wordt gemaakt. We hadden het geluk dat ze nog een plekje vrij hadden. Als je van plan bent er te gaan eten, is het verstandig om te reserveren. Ook doordeweeks zitten ze vaak helemaal vol.

Sushi bij Ari Sushi in de wijk Inglewood
Sushi bij Ari Sushi in de wijk Inglewood

Downtown (8th avenue SW)

El Furniture Warehouse is een gezellig plek waar je zeer goedkoop kunt eten en waar je vooral één van de cocktails moet uitproberen. Je ziet er met name jonge mensen. De muziek staat hard, dus het leeft altijd. Het eten is smakelijk en een maaltijd kost je ongeveer slechts zo´n 9 CAD (6,85 euro).

Taco´s van El Furniture Warehouse
Taco´s van El Furniture Warehouse
Chicken Tao Bowl van El Furniture Warehouse
Chicken Tao Bowl van El Furniture Warehouse

De hele straat (8th Ave SW) zit bomvol met dit soort hippe tentjes. Van goedkope en gezellige bars tot dure, exclusieve tenten met gerechten van 100 dollar of meer. Wie een terrasje wil pakken, mensen wil kijken en lekker wil eten moet in deze straat zijn.

8th Ave SW in Downtown Calgary
8th Ave SW in Downtown Calgary

Tip: Voordat je naar Calgary gaat, check even het concert-programma van the Palace Theatre (locatie en website hier). Wie weet komt één van je favoriete artiesten net op het moment dat jij er bent.

17th avenue SW

Ten zuiden van downtown is 17th avenue SW, een lange straat vol met gezellig terrasjes en restaurants. We hadden helaas geen tijd en geen ruimte meer in onze buik om hier nog op ontdekking te gaan. We zijn er alleen met onze stepjes doorheen gescheurd. Ben je er in het weekend? Dan zul je in deze straat veel gezelligheid vinden!

17th avenue SW (op de kruising met 7 street SW)
17th avenue SW (op de kruising met 7 street SW)

Crescent Hights

In de wijk Crescent Hights ten noorden van het centrum, kun je nog goed en populair comfort-food vinden. Bij Boogie´s Burgers (locatie hier) eet je een heerlijke burger tussen de locals. Voor het toetje doe je er goed aan om naar Peter´s Drive In (locatie hier) te gaan voor een ouderwetse Milkshake. Beide plekken zijn getipt door een local die in de stad gestudeerd heeft de stad op z´n duimpje kent.

Activiteiten en vervoer

Varen op Bow – en Elbow river

In de stad zijn verschillende verhuurbedrijven voor rafts, kano’s en kajaks. Als je een beetje avontuurlijk bent aangelegd, kun je dus de rivieren trotseren, dwars door de stad heen. Het is ook mogelijk om je eigen bootje of paddle-board te gebruiken. Een gemotoriseerde boot is niet toegestaan. Je kan op meerdere plaatsen het water in. Let wel op de stroming en je veiligheid; het is geen rivier voor onervaren zwemmers. Het dragen van een reddingsvest is verplicht.Neuron e-scooters en e-bikes

Overal in de stad zie je de oranje e-bikes en e-scooters (elektrische steps) van Neuron. Met internet op je telefoon en de Neuron app, kun je ze gemakkelijk gebruiken en betalen. Ze vragen je ook de regels door te nemen voor het gebruik, omdat deze per stad kunnen verschillen. Zo is het in Calgary verplicht om een helm te dragen op een e-bike en sterk aangeraden bij het gebruik van een e-scooter. Ook zijn er regels over waar je wel of niet mag rijden met de apparaten.

Tip: Simkaarten en E-sims voor Canada koop je bij Internationalsim.

Chris op een E-scooter in Calgary
Chris op een E-scooter in Calgary

Het kost 1.15 CAD (88 eurocent) om een e-bike of e-scooter te ontgrendelen en daarna betaal je 0.42 CAD (32 eurocent) per minuut. Je kunt er ook voor een kiezen om een pas te nemen voor 3, 7 of 30 dagen. Je betaalt dan één bedrag per dag en je mag de e-scooters en e-bikes dan 90 minuten per dag gebruiken.

Tip: Met het gebruik van Neuron kun je ook beloningen verdienen met bijvoorbeeld het leren van de regels en het juist parkeren van je e-scooter of e-bike. In de Neuron app is meer informatie te vinden.

Gratis trein in Downtown

De C-Train in Calgary heeft een zogenaamde ´fare-free-zone´. Dat betekent dat je gratis mag reizen met deze trein op de route tussen 3rd Street East en 11th Street West langs 7th Avenue. Hieronder op de afbeelding heb ik het stuk waarin je gratis met de trein kunt reizen met een gele marker omcirkeld.

Gratis trein in Downtown Calgary
Gratis trein in Downtown Calgary

Wil je verder reizen? Dan moet je een kaartje kopen op het station. Het kost 3,60 CAD per persoon en is geldig voor anderhalf uur. Je kunt met de rode lijn van het noordwesten naar het zuiden van Calgary reizen en met de blauwe lijn van het noordoosten naar het westen.

Gratis trein in Downtown Calgary
Gratis trein in Downtown Calgary

Conclusie

Calgary is een unieke stad die voor iedereen iets te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar sportieve activiteiten, architectuur, mooie groene parken of moderne winkelcentra, Calgary heeft het. Je kunt hier dagen lang rondwandelen en genieten van de parken of heerlijk ontspannen op één van de vele gezellige terrassen en bijbehorende bars.

Tips van een local: Normaal gesproken gebruiken we vooral het internet om een stad te ontdekken. Dit keer kwam de informatie voornamelijk van een andere bron; Jonathan. Jonathan is de zoon van Kim en Jakko waar we een week op het acreage verbleven (daarover later meer!).

Hij heeft in de stad gestudeerd en kent de stad op zijn duimpje. Zijn tips hebben ons geholpen de vele fijne plekjes in de stad te vinden. Chris en ik willen hem via deze weg hartelijk bedanken daarvoor. Bedankt Jonathan!

Daarnaast zijn er ook nog tal van festivals en evenementen die mensen van buitenaf aantrekken. Rondlopend of fietsend begrijp je al snel waarom het de meeste leefbare stad van Noord-Amerika is.

Het was een fijne afwisseling met alle prachtige natuurgebieden in Canada. Wij hebben er in ieder geval enorm van genoten!


Ons advies voor camperhuur in Canada
Camperreizen door Canada van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie naar Canada

 • Camperverhuur i.c.m. een rondreis boek je bij Travelhome.
 • E-Sims met gratis 1 GB regel je bij Airalo.
 • Vliegtickets voor Canada boek je via Skyscanner.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars en Rentcars.
 • Tours en activiteiten in Canada boek je via GetYourGuide.
 • Campings in Nationale Parken reserveer je op Parks Canada.
 • Hotels en resorts in Canada reserveer je bij Booking.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos.
 • Reisartikelen (koffers, wereldstekkers, etc. bestel je bij Bol.com.
Avatar foto

Malou Thomassen

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Ik heb menig land gezien, maar ben zeker niet klaar! Op deze leeftijd (32) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu!

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
7 Shares
7 Shares
Copy link