Wereldreizigers.nl
Home » Wereldwijs » Wereldwijs | Wat is het verschil tussen AM en PM?

Wereldwijs | Wat is het verschil tussen AM en PM?

Het verschil tussen AM en PM, hoe zat het ook alweer? Je bent echt niet de eerste wereldreiziger die het weer even op moet zoeken. Het is een tijdsaanduiding die we hier in Nederland niet of nauwelijks gebruiken, dus na verloop van tijd vergeet je het vaak weer. Wanneer je wilt weten wat het verschil is, dan ben je dus zeker niet de enige! In dit artikel leggen we exact uit wat het verschil tussen AM en PM is, maar ook geven we praktische informatie over de landen die het gebruiken, en waar het verschil vandaan komt.

AM

AM is Ante Meridiem en geldt van 12 uur ‘s nachts tot 12 uur in de middag. Je kunt dit gemakkelijk onthouden door te denken aan “After Midnight”. De nacht start namelijk om 12 uur ’s nachts. Zolang je AM = “After Midnight” maar onthoudt weet je ook automatisch wat PM moet zijn.

PM

PM staat voor Post Meridiem. Oftewel na de middag. Het is geen ramp als je vergeet waar het letterlijk voor staat. Deze tijd geldt van 12 uur in de middag tot 12 uur in de nacht. Je kunt eenvoudig onthouden dat PM staat voor “Passeert Middag” Dit is het enige wat je hoeft te onthouden om nooit meer de fout in te gaan!

Meer handige ezelbruggetjes

  • De letter A (van AM) komt eerder in het alfabet voor dan de P (van PM)
  • AM = At Morning, dan weet je dat al het overige dus PM is.
  • Akelige morgen (AM) en prettige middag (PM)

Verschil AM en PM – Waarom belangrijk?

Voornamelijk in Engelstalige landen wordt dit vaak gebruikt. In Europese landen wordt overal de 24 uur tijdsaanduiding gebruikt. Wanneer je online artikelen leest om bijvoorbeeld je vakantie voor te bereiden, kan het zijn dat je de tijdsaanduidingen tegen komt. Wanneer komt je vlucht precies aan? Zeker als je naar verschillende tijdzones vliegt, is het handig om te weten wanneer je precies aankomt. Je zal de eerste (en ook niet de laatste) zijn die een hotel heeft geboekt op de verkeerde dag, omdat er een vergissing is gemaakt in de dag in combinatie met AM en PM.

Waar wordt de 12-uursnotatie (AM en PM) gebruikt?

De meeste landen over de hele wereld gebruiken tegenwoordig het 24-uurssysteem. Het 12-uursformaat, inclusief AM en PM, wordt echter officieel gebruikt in slechts een aantal landen, waaronder:

Midnight / middernacht verwarring

Een andere bron van verwarring is het ontbreken van een datumaanduiding in het 12-uurssysteem, waardoor het onmogelijk is om logisch een juist tijdstip te identificeren wanneer alleen een datum en 12.00 uur (middernacht) wordt opgegeven.

Stel je voor dat je op 13 april om 12.00 uur wordt gevraagd om een vriend op te halen van het vliegveld. Zou je daar tussen 12 april en 13 april om middernacht heen gaan? Of 24 uur later?

Een manier om dit probleem op te lossen, is door nauwkeurigheid op te offeren voor duidelijkheid. Je vriend kan je vragen om op 13 april om 12:01 uur op de luchthaven te zijn of, als de volgende middernacht wordt bedoeld, om 23:59 uur op 13 april. Als alternatief kan de 24-uursnotatie worden gebruikt. Hier verwijst 0:00 naar middernacht aan het begin van de dag, terwijl 24:00 middernacht is aan het einde van de dag.

Waarom heeft de dag 24 uur?

Men denkt dat de Egyptenaren verantwoordelijk zijn voor het verdelen van de dag in 24 gelijke delen. Eén verhaal suggereert dat de Egyptenaren dol op het tellen waren in basis twaalf (in plaats van basis 10 die tegenwoordig veel wordt gebruikt).

Men denkt dat dit komt omdat ze vingergewrichten telden in plaats van vingers. Elk van je vingers heeft drie gewrichten, dus als je telt door met je duim naar vingergewrichten te wijzen, kun je voor elke hand tot twaalf tellen. Dit lijkt misschien willekeurig, maar het is eigenlijk gewoon vreemd om in grondtal tien te tellen, simpelweg omdat we tien cijfers hebben, cijfers die iemand ook ooit maar heeft verzonnen.

De Egyptenaren verdeelden de klok in 12 uur overdag en 12 uur nacht (of als alternatief 10 uur tussen zonsopgang en zonsondergang, een uur voor elke schemerperiode en 12 uur duisternis). Dit is bekend vanwege verschillende zonnewijzers uit de periode die zijn gemarkeerd met uren. Interessant is dat dit betekent dat uren begonnen te veranderen in lengte met de seizoenen (aangezien de hoeveelheid daglicht versus duisternis verandert).

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
61 Shares
61 Shares
Copy link