Wereldreizigers.nl
Beware of Rhino's (Ziwa Rhino Sanctuary)
Home » Afrika » Oeganda » Ziwa Rhino Sanctuary, vluchtelingen & scooterpech | #pikipikitour2021 ? (2)

Ziwa Rhino Sanctuary, vluchtelingen & scooterpech | #pikipikitour2021 ? (2)

In het 2e reisverslag van de #pikipikitour2021 rijden we vanuit Kampala waar we onze nieuwe scooters hebben gekocht, naar Ziwa Rhino Sanctuary om de ernstig bedreigde neushoorn te spotten. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot, we komen namelijk al snel stil te staan met onze nieuwe scooters en zien vluchtelingen uit Zuid-Soedan met hevig ondervoede kinderen. Lees er alles over in deel 2 van de #pikipikitour2021.

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Pech met de scooter

Het is vrijdagochtend en de tassen zijn gepakt. Er is behoorlijk wat onnodige ballast achtergebleven in Via Via Guesthouse. Het is zoals het altijd gaat. Onbewust neem je toch veel te veel bagage mee. Chris en ik hebben alles gewikt en gewogen en vertrekken beiden met een rugzak en een schoudertas. Amper vijf kilo per persoon. Meer kan er gewoonweg niet mee op de kleine scooter.

Een uurtje later staan de scooters klaar voor de start. De officiële papieren zijn nog niet in orde, maar zo verzekert Simba: ‘Die worden binnen twee weken per email gestuurd. Oeganda registreert de logboeken met eigendomsgegevens van voertuigen online.’

Gashendel kapot

Het is even voor twaalven en we zijn nog niet goed en wel onderweg of ik kan de gashendel alle kanten op bewegen zonder gas te geven. We stoppen bij een tankstation op 3 km van Simba en ik besluit op de scooter van Chris (die de hele reis zonder scooterproblemen heeft kunnen rijden!) terug te rijden om een monteur op te halen. De monteur gaat aan de slag en repareert ter plekke de kapotte gashendel.

Ondertussen begint het flink te regenen en alle boda-boda rijders zoeken een plekje om te schuilen onder de overkapping van het tankstation.

Uitlaat kapot

Een half uurtje later is de monteur klaar en tuffen we Kampala uit. Amper 30 km verder is het weer bal met mijn scooter, dit keer is het de uitlaat. Een bout is losgetrild en moet vervangen worden. Twéé keer pech en we zijn amper een paar uur onderweg met onze nieuwe scooters, dat belooft nog wat… We stappen weer op onze scooters en vervolgen onze weg naar Ziwa Rhino Sanctuary.

De uitlaat wordt gefikst
De uitlaat wordt gefikst

Lolly’s (tamtams) en bange kinderen

De vaart zit er nu goed in, de wegen zijn redelijk goed en de drukte van de metropool Kampala laten we definitief achter ons. Ik heb onderweg een paar zakken lolly’s (tamtams) gekocht om onderweg uit te delen. Ik weet uit ervaring namelijk wat er komen gaat.

Bang voor ‘mzungu’ (blanke)

De kleintjes hier zien bijna nooit een ‘mzungu’ (blanke) en zijn heel bang. De allerkleinsten rennen huilend richting de hut waar hun moeder toch wel verbaasd kijkt. ‘Waarom ben je bang voor die mzungu? Hij heeft een tamtam voor je!’ Dan klaart de lucht langzaam op. De lolly wordt dankbaar in ontvangst genomen en er verschijnt zelfs een voorzichtige glimlach. Het duurt even voordat de kinderen aan ons gewend zijn en enige tijd later lukt het zelfs om een selfie met ze te maken. Chris legt zijn telefoon op de grond en de kinderen zien vol verbazing hun eigen gezichten. De kleine man onderin drukt na enkele aanwijzingen van Chris op de knop.

Sommige kinderen die een zware jerrycan water langs de weg dragen en ons ‘mzungu’s’ (blanken) zien, smijten die jerrycan weg en vluchten in paniek de struiken in.

Eric Schuit | Wereldreizigers.nl
Selfie met kinderen in Oeganda

Vluchtelingen uit Zuid-Soedan

Na zo’n 100 km stoppen we bij een reeks hutten. De bewoners blijken vluchtelingen te zijn uit Zuid-Soedan. Sinds de burgeroorlog daar een paar jaar geleden in volle hevigheid losbarstte zijn bijna twee miljoen Zuid-Sudanezen naar Oeganda gevlucht. Velen van hen zijn verwant aan de Acholi, de grootste bevolkingsgroep in Noord-Oeganda. Ze spreken dezelfde taal. De grenzen zijn ooit getrokken door de Britten zonder rekening te houden met de lokale bevolking (waar niet in Afrika; bijv. Nigeria).

Een lolly (tamtam). Veel blijer kun je zo’n ukkie niet maken
Een lolly (tamtam). Veel blijer kun je zo’n ukkie niet maken

Erbarmelijke omstandigheden en ondervoede kinderen

Ik verblijd de toch wel erg ondervoede kinderen (sommigen hebben enorm opgezwollen buikjes) met een lolly. Vies, bekrast en bezweet van het werken op het land en het dragen van zware jerrycans met water, nemen ze de lolly aan. Je hart breekt bijna terwijl je een zeldzame glimlach op hun gezicht tevoorschijn ziet komen… Veel blijer kun je zo’n ukkie niet maken, ze leven namelijk in erbarmelijke omstandigheden zonder water of stroom. De lolly die ze krijgen van een voorbijrijdende mzungu is het hoogtepunt van de dag, de week en waarschijnlijk zelfs de maand.

Ernstig ondervoede buikjes
Ernstig ondervoede buikjes

Water halen ze enkele kilometers verderop uit een put. Geld, werk, school of spullen hebben ze niet. Ze overleven met behulp van een eigen groentetuin, de Oegandese regering heeft namelijk ieder vluchtend gezin uit Zuid-Soedan een eigen stukje land gegeven waarop ze groenten en fruit kunnen verbouwen. Het stukje land waar ze in wonen ziet er dan ongeveer zo uit: een zelfgebouwd hutje van riet, veel jonge kinderen en jawel, de zwangere vrouw laat zich ook nog even zien. Alsof er nog niet genoeg kinderen zijn.

Een hutje van een Zuid-Sudanees vluchtelingen gezin
Een hutje van een Zuid-Sudanees vluchtelingen gezin

Hier in één van de armste delen van Afrika, werkt het namelijk anders met kinderen. Hoe meer kinderen, hoe meer werk er verzet kan worden. Kinderarbeid moet je even niet aan denken hier, voor hen is het simpelweg een kwestie van overleven.

Ziwa Rhino Sanctuary 

Het is inmiddels aan het schemeren en dat betekent nabij de evenaar dat het heel snel donker gaat worden. Chris en ik bereiken net voor het donker de receptie van Ziwa Rhino Lodge. De eerste neushoorns melden zich gelijk.

Beware of Rhino's (Ziwa Rhino Sanctuary)
Beware of Rhino’s (Ziwa Rhino Sanctuary)
Een neushoorn met baby bij Ziwa Rhino Lodge
Een neushoorn met baby bij Ziwa Rhino Lodge

De vele bordjes en waarschuwingen zorgen er wel voor dat je op gepaste afstand blijft. Bij een Nile (het onvolprezen nationale biertje van Oeganda) evalueren we de geslaagde dag. Na enkele opstartproblemen verliep de rit van zo’n 165 km van Kampala naar Ziwa vlekkeloos. Na zonsondergang vanaf het restaurant teruglopen naar je lodge is overigens uitgesloten, er zitten hier veel gevaarlijke dieren waaronder luipaarden. We worden veilig terug geëscorteerd en gaan op tijd slapen. De volgende dag moeten we namelijk vroeg op voor de neushoorn wandelsafari.

Achtergrondinformatie Ziwa Rhino Sanctuary

In de jaren 1970 van Idi Amin werden duizenden neushoorns afgeknald. Amin en de zijnen waren dol op de jacht. In de jaren erna gingen met name stropers er met de laatste neushoorns vandoor. In 1982 waren zowel de zwarte als de witte neushoorn volledig uitgestorven in Oeganda.

De toegang tot Ziwa Rhino Sanctuary
De toegang tot Ziwa Rhino Sanctuary

Ziwa Rhino Sanctuary werd in 2005 gesticht om de uitgestorven zuidelijke witte neushoorn te herintroduceren in Oeganda. Er kwamen vier neushoorns uit Kenia en twee neushoorns werden gedoneerd door Disney’s Animal Kingdom in Florida. Inmiddels herbergt Ziwa door succesvolle fokprogramma’s een gezonde neushoornpopulatie van 32!

Wanneer de neushoornpopulatie de 50 bereikt, zal de groep worden gesplitst en de helft worden uitgezet in één van beter bewaakte nationale parken in Oeganda.

Een neushoorn wandelsafari

De volgende ochtend breekt aan. We staan vroeg op en wandelen samen met een Ranger door het Ziwa neushoornreservaat. We worden daarbij begeleid door een groepje nieuwsgierige wrattenzwijnen, die vrolijk met hun staartjes kwispelen. Het is een kwestie van een paar minuten en de eerste neushoorns laten zich al zien. Ze zijn gewend aan mensen en grazen onbekommerd door.

Wrattenzwijnen besluiten ons te volgen op onze wandeling
Wrattenzwijnen besluiten ons te volgen op onze wandeling
Neushoorns bij Ziwa Rhino Sanctuary
Neushoorns bij Ziwa Rhino Sanctuary
Neushoorns aan het grazen in Ziwa Rhino Sanctuary
Neushoorns aan het grazen in Ziwa Rhino Sanctuary

Gewapende rangers

Wel valt het direct op dat elke neushoorn wordt bewaakt door gewapende rangers die werken voor Uganda’s Wildlife Authority. De neushoorns worden 24/7 bewaakt tegen stropers, wat blijkbaar echt nodig is. Een hoorn van een neushoorn is namelijk circa 300.000 dollar waard in China, waar men denkt dat het helende krachten heeft.

Gewapende rangers die de neushoorns 24/7 bewaken
Gewapende rangers die de neushoorns 24/7 bewaken | Ziwa Rhino Sanctuary

Na de wandelsafari besluiten we om weer op onze scooter te stappen en op zoek te gaan naar het ‘echte wild’. In deel 3 van de #pikipikitour2021 maken we een eerste sensationele scootersafari in Murchison Falls National Park.

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie naar Afrika

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link