Wereldreizigers.nl
Foto 1 2 | Pacific Crest Trail | Wereldreizigers.nl

Pacific Crest Trail | Voorbereiding, tips en inpaklijst voor lange trektochten

Sinds ik enkele jaren geleden een filmpje op Youtube over de Pacific Crest Trail in de Verenigde Staten zag, was ik meteen gefascineerd. Een wandeling van 4,265 kilometer. Wie doet dat nu, maanden aan één stuk wandelen? Hoe houd je dat in godsnaam uit? Hoe kan je alles wat je nodig hebt om te overleven op je rug dragen?

Het leek me onbegonnen werk, maar het idee bleef door mijn hoofd spoken. In 2020 hakte ik de knoop door en besloot om de Pacific Crest Trail zélf te gaan wandelen. Maar zoals je al kan raden, bleek 2020 het foute jaar te zijn… Mijn vliegreis werd gecancelled vanwege het Covid-19 beestje en het bleek onmogelijk om naar Amerika te vertrekken. De landsgrenzen waren gesloten en de hele wereld was in paniek.

Daar zat ik dan: Klaar om te vertrekken, job opgezegd, maar ik kon nergens heen. Zoals voor zovelen dat jaar werden ook mijn plannen gedwarsboomd. Met veel pijn in het hart besloot ik dan maar om een nieuwe job te zoeken, nog wat extra geld op te sparen en een jaartje te wachten. En zo gezegd, zo gedaan: 2021 was het jaar waarin ik eindelijk aan de Pacific Crest Trail kon beginnen!

Maar hoe bereid je je nu voor op zo’n lange afstandswandeling? Waar moet je aan denken en wat moet allemaal geregeld worden? In dit artikel vind je een heleboel tips om goed voorbereid op avontuur te vertrekken!

Wat is de Pacific Crest Trail?

De Pacific Crest Trail is een lange afstandswandeling die de VS doorkruist. Hij loopt helemaal van de grens met Mexico tot aan de grens met Canada. Zo vertrekken ook de meeste wandelaars, namelijk van zuid richting het noorden (NOBO – “northbound”). De andere richting, van noord naar zuid (SOBO – “southbound”) is minder populair en vaak ook moeilijker. De “NOBO” wandelaars starten in maart, april of mei aan het Pacific Crest Trail monument in Campo, Californië. De SOBO’s vertrekken in juni of juli, als de sneeuw in de bergen van Washington grotendeels gesmolten is. Gemiddeld wandel je 5 à 6 maanden over de Pacific Crest Trail.

De Pacific Crest Trail - Inpaklijst, voorbereidingen en tips
Lange afstanden | De Pacific Crest Trail

De tocht zelf is ongeveer 4265 km lang, en doorkruist de staten Californië, Oregon en Washington. Californië is voornamelijk woestijn en natuurlijk het prachtige Sierra-gebergte. In Oregon wandel je in de bossen en Washington neemt je mee in het hooggebergte. Een heleboel verschillende vegetaties en ecosystemen dus! Onderweg passeer je eindeloos veel meren, rivieren, bossen en parken. Slechts zelden wandel je door een stad of op straat. Het is dus een echte wildernis-ervaring waar je ver weg van alle beschaving bent.

Lees ook: Alle Nationale Parken in de Verenigde Staten van Amerika | Lijst

Voorbereidingen voor de PCT

Iedereen in België en Nederland heeft wel al eens een weekendje Ardennen of Hoge Venen achter de rug. Ook in de jeugdbeweging maak je weleens een wandeling op kamp of op festival slaap je in een tent. Maar er is een groot verschil tussen enkele nachtjes kamperen of maanden aan een stuk kamperen. Het komt vooral neer op een goede voorbereiding: Zowel fysiek, mentaal als strategisch. 

PCT | De Pacific Crest Trail
PCT | De Pacific Crest Trail

1. Benodigdheden Pacific Crest Trail

Heel gemakkelijk: Zo weinig mogelijk! De truc is om je rugzak licht te houden, want een zware rugzak betekent pijnlijke gewrichten en trager wandelen. Denk er ook aan dat je vaak enkele liters water én eten voor enkele dagen moet dragen bovenop je basisgewicht! Ideaal is dus om het gewicht van je rugzak zo laag mogelijk te houden. Hoe doe je dat nou?

Lees ook: Inpaklijst tips | Hiken en wandelen in de bergen

Een goede rugzak | Pacific Crest Trail - Inpaklijst, voorbereidingen en tips
Een goede rugzak | Pacific Crest Trail – Inpaklijst, voorbereidingen en tips

2. The Big Four

De allerbelangrijkste ingrediënten voor een lange wandeltocht of trektocht? Dat zijn slechts vier essentiële items die allesbepalend zijn…

 1. Een degelijke tent.
 2. Een goede slaapzak.
 3. Een degelijke slaapmat.
 4. Een lichte backpack.

Deze vier essentiële items zullen je misschien een aardige duit kosten, maar het is het meer dan waard. Zij zullen namelijk jouw thuis zijn voor enkele maanden! Daarom is het belangrijk dat je spullen goed bij je passen. Investeer in een degelijke rugzak die goed bij jou past, want je zult deze héél lang op je rug dragen. 

Ilse en haar tent | Pacific Crest Trail - Inpaklijst, voorbereidingen en tips
Ilse en haar tent | De Pacific Crest Trail

Kies voor een stevige tent of tarp die alle weersomstandigheden aankan en die je gemakkelijk kan opzetten. Voor je slaapzak en je matje zijn er ook veel factoren: Ben je een warme of koude slaper? Ben je een groter of kleiner persoon?

Vraag advies in de winkel, lees je in over de verschillende soorten en materialen en zoek de ervaringen van andere wandelaars op. Houd rekening met jouw budget en jouw voorkeur. Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt en het spul in huis hebt, dan is het tijd om te testen! Hoe beter je je spullen kent, hoe beter je ze gebruikt en hoe makkelijker je het zal hebben op wandeltocht.

3. Kleding

De natuur is onvoorspelbaar. Zo kan je gemakkelijk de vier seizoenen in één dag beleven! Voor zowat elke lange afstandswandeling moet je rekening houden met de elementen: Regen, sneeuw, wind en zon. Maar hoe kleed je je hier nu het beste op? 

Kleding tegen wind en regen

Hartstikke belangrijk (!), een goede regenbroek en regenjas beschermen je niet alleen tegen de regen, maar ook tegen de wind! En wind kan vreselijk koud en verlammend werken. Een lichte regenbroek beschermt je benen bovendien ook tegen schrammen en littekens. Want het pad is niet altijd gemakkelijk… Opnieuw, probeer je regenkleding zo licht mogelijk te kopen.

Beschermende kledij | | De Pacific Crest Trail
Beschermende kleding | | De Pacific Crest Trail

Kleding tegen de zon

Ja, je leest het goed: Ook al zijn wij als Belgen en Nederlanders dankbaar voor elk streepje zon, op wandeltocht bescherm je jezelf beter tegen de zon! Verbrande huid, zonneslag en uitdroging kunnen makkelijk je wandelplannen in de war sturen.

Investeren in een goede zonnehoed, beschermende kleding, en een UV-zonnebril is geen overbodige luxe. Op de Pacific Crest Trail zie je zelfs wandelaars met handschoenen en een paraplu om zich te beschermen tegen de felle UV-stralen! 

Zonnig weer | Pacific Crest Trail - Inpaklijst, voorbereidingen en tips
Zonnig weer | De Pacific Crest Trail

Laagjes, laagjes, laagjes

Vergeet dikke winterjassen en donzige sjaals: Voor een lange trektocht pak je het best anders aan. Dompel je onder in de wereld van het technisch ondergoed! Akkoord, het klinkt niet erg sexy, maar het is zeker de moeite waard!

Technisch ondergoed, ook wel “base layers” genoemd, helpt om de warmte binnen te houden. Ikzelf ben grote fan van merino wol: Lekker zacht, warm én houdt geurtjes tegen. Je hoeft merino wol kleding ook niet vaak te wassen en je kan het lange tijd dragen zonder te wassen – ideaal dus als je lang gaat wandelen!

Een goede “mid layer” helpt je ook om warm te blijven. Hier kiezen velen voor een fleece trui of iets dergelijks. Daarbovenop kan een lichte donsjas ook helpen de wind en de koude tegen te houden. Deze kledingstukken kies je best ook zo klein en licht mogelijk uit – meestal draag je deze niet tijdens het wandelen, maar eerder ‘s avonds of ‘s nachts in je slaapzak. 

4. Overige items en benodigdheden

Verder kan je de volgende 7 items natuurlijk ook goed gebruiken. Ook hier is de vuistregel weer: houd het zo compact en licht mogelijk. Je draagt het immers allemaal met je mee.

 1. Mini ehbo-kit
 2. Schopje & wc
 3. Papier (of niet… mos en stenen zijn ook een optie!)
 4. Hoofdlamp
 5. Zakmes 
 6. Waterfilter & waterflessen
 7. Outdoor kookset
Koken | Pacific Crest Trail - Inpaklijst, voorbereidingen en tips
Koken | De Pacific Crest Trail

5. Mentale voorbereiding

Nu je weet wat je precies nodig hebt om een grote trektocht te gaan maken, komt het mentale gedeelde. Een beetje raar misschien, maar het is echt de moeite waard om even stil te staan bij wat je gaat doen, voordat je op het vliegtuig stapt.

Dag in dag uit wandelen gaat namelijk in de kleren zitten. In een “normaal leven” sta je op, ga je naar je werk, kijk je TV, ga je uit met vrienden of bezoek je familie … Dit valt allemaal weg. Je neemt een heel ander ritme aan: Opstaan, eten, wandelen, eten, wandelen, eten, slapen. Zoiets. 🙂

Lees ook: Reality check: Wat langdurig reizen mentaal met je doet

Wandelen en nog eens wandelen | De Pacific Crest Trail
Wandelen en nog eens wandelen | De Pacific Crest Trail

Ik heb dit natuurlijke ritme heel goed ervaren: Opstaan met de eerste zonnestralen, gaan slapen wanneer het donker wordt. Geen verplichtingen, wekkers of tijdsdruk: Alles doe je op jouw eigen tempo. Het enige wat je moet doen? Eten als je honger hebt, water filteren en, o ja, wandelen. 🙂

Overal ter wereld schoon drinkwater
LifeStraw Waterfilter

Gekozen tot “beste innovatie van het jaar” in 2005 (Time magazine), geeft mensen de mogelijkheid om direct water te drinken uit de meest vervuilde zoetwaterbronnen. Denk aan rivieren, plassen, etc.

LifeStraw® is ideaal voor mensen die zich willen voorbereiden of die houden van kamperen, hiken en lange wandeltochten en direct uit meren, stroompjes of rivieren willen drinken maar niet zeker zijn of het water drinkbaar is.

Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Belangrijk: Pas op voor sociale media. Op Instagram zie je alleen maar de mooiste en leukste foto’s verschijnen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het niet 6 maanden lang aan een stuk plezierig is.

Zoals bij elke levenservaring, zal je hier ook momenten van pijn, verveling, verdriet en frustratie beleven. Besef dit en aanvaard dit: Het is normaal! 

Zo heb ik mezelf fysiek heel erg uitgedaagd, een pijnlijke blaasontsteking moeten verdragen zonder medische hulp, honger en dorst geleden, in regen en onweer gewandeld zonder beschutting… Het is allemaal onderdeel van het avontuur. 

6. Fysieke voorbereiding

Ik had mezelf voorgenomen om voor de Pacific Crest Trail veel te gaan sporten en in goede conditie te zijn voordat ik met deze ultieme trektocht zou beginnen, maar eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n sportfanaat. In de fitness ben ik met geen stokken te krijgen en ook lopen gaat me niet zo goed af.

fysiek sterk! | Pacific Crest Trail - Inpaklijst, voorbereidingen en tips
fysiek sterk! | De Pacific Crest Trail

De beste fysieke voorbereiding op een lange wandeltocht? Wandelen, natuurlijk! In plaats van met de fiets naar de winkel of naar je werk, kan je eens te voet gaan. Probeer in het weekend een lange wandeltocht te maken of zelfs een tweedaagse wandeltocht. Kijk hoe dat voelt, om te wandelen, in een tent te slapen en de dag nadien weer verder te wandelen.

Lees ook: 5x prachtige wandelroutes in Zuid-Portugal | Wandelen in de natuur

7. B2 Visum, vaccinaties en paspoort

Brr… Van papierwerk gaan mijn tenen krullen! Maar in de 21ste eeuw kan je er gewoonweg niet omheen. Om naar Amerika te reizen voor langere tijd (tot 6 maanden), vraag je best vooraf een B2 toeristenvisum aan. Dit vraagt wat tijd, geld en een interview bij de Amerikaanse ambassade: Plan dit dus tijdig in!

Lees ook: Amerika & Canada | Alles over VISA, ESTA, B1/B2 & eTA

Ook heb je een paspoort nodig voor alle reizen buiten de EU. Dit kan je gemakkelijk aanvragen bij jouw gemeente, maar dit kost ook een centje als je deze nog niet hebt. Verder heeft Covid het reizen er niet gemakkelijker op gemaakt: Om naar Amerika te reizen heb je weer allerlei vaccinaties en tests nodig op dit moment.

Foto 11 1 | Pacific Crest Trail | Wereldreizigers.nl
Ilse in Mexico. Ontspanning na regelzaken | De Pacific Crest Trail

In juli 2021 waren de landsgrenzen van de VS voor Europeanen nog steeds gesloten, dus besloot ik maar een omweg via Mexico te nemen… Waar een wil is, is een weg! 😉

8. Pacific Crest Trail Permit

Voor de Pacific Crest Trail zelf kan je een permit krijgen. Deze permit geeft je “permissie” om de PCT te wandelen. De tocht loopt namelijk door heel wat nationale parken en landen waar je anders niet zomaar door mag wandelen. Je kan dit gerust allemaal apart aanvragen, maar gemakkelijker is om een PCT permit online aan te vragen. Tweemaals in het jaar is er een online loterij op de officiële PCTA website. Je meldt je hiervoor aan, kiest een startdatum en einddatum en afwachten maar! Wanneer de permit in je mailbox terechtkomt, print je deze en neem je ´m mee op tocht. Zo kan je die altijd tonen aan de park ranger, als die hierom vraagt.

Lees ook: Shasta-Trinity National Forest, Californië | UFO’s, Bigfoot en mysteries

“Waarom zo lang wandelen?”

Wel… waarom niet? We leven in een maatschappij waarin alles snel en efficiënt moet gaan, maar net daarom lopen we precies onszelf soms voorbij. Bijna alles is te koop, behalve tijd. Wat is er dan mooier dan enkele maanden tijd te nemen voor jezelf? Tijd om stil te staan en te genieten van de simpele dingen? Maar ook tijd om eens goed af te zien, tijd voor zelfreflectie, tijd voor nieuwe vriendschappen en ervaringen, tijd voor pieken en dalen én… heel veel zonsondergangen!

Te voet reizen is persoonlijk één van mijn mooiste ervaringen. Je beleeft alles heel intens, maar op het perfecte tempo. Elke verandering in het landschap én in jezelf beleef je bewust. Je bent dankbaar voor het kleinste geluk! Zo heb ik stromend water, het toilet en een douche enorm leren waarderen! Ik heb er de mooiste levenslessen geleerd en draag die voor altijd met me mee. Jij binnenkort ook? 🙂

Avatar foto

Ilse Praet

10 jaar geleden beleefde ik mijn eerste wandeltocht in Zweden. Sindsdien ben ik aan het wandelen verslingerd. Kamperen onder de sterren, zwemmen in ijskoude meren en proeven van puur bergwater! Sinds kort reis ik full-time door Amerika met mijn vriend Ryan in zijn Dodge minivan. Samen schrijven en verfilmen we onze avonturen en genieten we van alles wat de natuur te bieden heeft.

6 comments

 • Buen dia para todos,
  Vivo en Colombia, quiero hacer el PCT, tengo muchas dudas y temores.
  Donde puedo conectarme para ir en grupo y no estar solo durante el trayecto.?

  • ¡Hola Gonzola!

   Lo entiendo bastante bien. Mucha gente busca compañía en las páginas de Facebook del PCT. Estos suelen mencionar “Class PCT 2024” o cualquier año en el que desee realizar la caminata. ¡Buena suerte!

   Ilse

 • Is het pad gemarkeerd? Gebruiken ze kaarten of GPS?

  Is the path marked? Did they use maps or GPS?

  • Hoi Emiliano,

   Het pad is af en toe gemarkeerd, maar zeker niet altijd… Online of offline kaarten zijn dus essentieel! Zeker vanwege de lengte van de tocht is het hartstikke belangrijk dat je altijd en overal de juiste richting kan uitgaan 🙂 Op internet vind je veel GPX’en, veel wandelaars gebruiken een wandelgps zoals een Garmin, de app Gaia of FarOut om te navigeren.

   Groetjes,
   Ilse

 • English: You are veryyyyy… Lucky to be able to experience that kind of life.

  Spanish: Sos muyyyyy… Afortunado por poder experimentar ese tipo de vida.

 • Staat alleen niet in het verhaal dat je ook een permit moet hebben om een vuurtje te stoken in het natuurgebied. Ook daar kun je op gecontroleerd worden!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
41 Shares
41 Shares
Copy link