Wereldreizigers.nl
tibet-dak-van-de-wereld
Home » Azië » Nepal » Het Dak van de Wereld | De machtige Himalaya in Nepal en Tibet

Het Dak van de Wereld | De machtige Himalaya in Nepal en Tibet

Soms is een wereldreis meer dan koffers inpakken, een rondreis maken, foto’s schieten en vrolijk weer naar huis. Soms is een land meer dan een plek waar je een paar steden bezoekt, een uurtje shopt en wat musea afstruint. Sommige bestemmingen laten je zien wat echte schoonheid is. Pure natuur die we nogal eens vergeten. Afgelegen, ver weg van de wereld zoals wij die kennen. Landen waar je bijzondere culturen leert kennen en mensen ontmoet die hun leven totaal anders inrichten dan wij. India, Tibet en Nepal zijn zulke landen.

Hier geldt geen 9 to 5 mentaliteit, vind je geen volgepropte supermarkten en iPads of luxe mobieltjes. In deze gebieden leven de mensen simpel en eenvoudig, zonder luxe maar met respect en eerbied voor elkaar en hun omgeving. Welkom op het dak van de wereld, waar je wordt omringd door de besneeuwde bergtoppen van de machtige Himalaya.

Plan hier je vakantie naar Azië

Het heilige Tibet

Deze heilige reis begint in Tibet, het thuis van de Dalai Lama. Deze monnik der monniken is de spiritueel leider van de Tibetanen in een land waar Tibetaans boeddhisme religie nummer één is. Tibetanen geloven in een goeroe, ook wel lama genoemd. Het boeddhisme staat hier dan ook bekend als lamaïsme.

Tibet, Dalai Lama
Tibet, Dalai Lama

Het vreedzame Tibet heeft een roerige geschiedenis achter de rug die nog steeds haar sporen nalaat. In 1950 werd het onafhankelijke Tibet zonder pardon ingenomen door Volksrepubliek China. De Dalai Lama vluchtte hals over kop naar buurland India om uit de handen van China te blijven. Nog steeds leeft de Dalai Lama in ballingschap.

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Nepal | Ongeëvenaarde schoonheid

Strenge regels

Tot op de dag van vandaag is Tibet onderdeel van China en nog steeds gelden veel restricties. Let er bijvoorbeeld bij het aanvragen van een visum op dat in de maand maart geen toeristen in Tibet zijn toegestaan. Je hebt een visum voor China nodig en een reispermit voor Tibet. Je paspoort dient na terugkomst in Nederland nog een half jaar geldig te zijn.

Tibet, Monniken (kinderen) in opleiding
Tibet, Monniken (kinderen) in opleiding

Bovendien is het verboden om op eigen houtje rond te reizen, je behoort ten alle tijden te reizen met een gids en in een groep. Voor de Tibetanen gelden ook beperkingen. Zo mogen er maar een beperkt aantal monniken per klooster worden ingedeeld. Gelukkig zien we in hoofdstad Lhasa en andere steden zoals Shigatse, Chamdo en Nagchu nog steeds het oude Tibet terug.

Lhasa, Land van de Goden

De traditionele hoofdstad van Tibet heet Lhasa en ligt op 3600 m hoogte. Opvallend genoeg is dit het laagste punt in heel Tibet. In het vliegtuig word je bij aankomst al verrast door de uitgestrekte bergtoppen van de Himalaya. Gebedsvlaggetjes zwaaien je tegemoet. Geloof en boeddhisme zitten in de genen van Tibet en dat voel je overal terug.

Lhasa, Tibet
Lhasa, Tibet

De vrolijke monniken met hun rode en oranje gewaden lachen je altijd vriendelijk en onbevangen toe. Hoogtepunt van Lhasa is het Potala Paleis. Een bezoek aan dit immense complex is een betoverende ervaring. Tempels, tombes, kapellen en ontelbare kamers vormden ooit het winterverblijf van de Dalai Lama. Jammer genoeg is het niet toegestaan om foto’s te maken.

Lees ook: Wereldwijs | Informatie over de wereld | Continenten, landen en feiten

Een andere must see is de Jokhang Tempel, het religieuze centrum van Tibet. Pelgrims en monniken reizen te voet af naar deze tempel, over desolate wegen en hoge bergpassen. Tijdens deze lange reis laten ze zich om de paar meter op hun knieën vallen om hun gebeden te prevelen. Eenmaal binnen in de tempel ruik je de yakboterkaarsen en voel je de serene rust.

Via Gyantse naar Shigatse

Via Gyantse, waar je de indrukwekkende Kumbum Stupa – het Huis met 100.000 Boeddha’s – kan bezoeken, reis je over kronkelige bergpaden met prachtige vergezichten door naar Shigatse. Hier vind je het Tashilhunpo Klooster, waar de enorme gouden graftombe van de 4de Panchen Lama ligt.

Kumbun Stupa, Tibet
Kumbun Stupa, Tibet

Een andere belangrijke trekpleister is het 27 meter hoge beeld van de toekomstige boeddha, de Maytreia. Je zit hier al enorm hoog en je zal hoogst waarschijnlijk even moeten wennen aan het zuurstofgebrek. Maar voor iedereen die het dak van de wereld wil zien en meemaken, is het gewoon een kwestie van accepteren en doorzetten.

Gebedsvlaggen op het dak van de wereld, Tibet
Gebedsvlaggen op het dak van de wereld, Tibet

Ook hier zie je overal gebedsvlaggen en monniken die over het pelgrimspad lopen en bidden. Gebedsmolens draaien continu door, en als je goed luistert, hoor je het gezang van de pelgrims die hun mantra’s zingen. Trek gekregen van het reizen op grote hoogte? Ook een heilige reis kan niet zonder voedzaam eten. Probeer eens een yakburger of lekkere momo’s (Tibetaanse deeghapjes).

Everest Base Camp

Voordat je naar de grens van Tibet en Nepal afreist, is een stop in het Everest Base Camp een absolute must voor de echte wereldreiziger. Hier, op 5200 meter hoogte, zie je waarom Tibet en Nepal het dak van de wereld zijn. Ver weg van de beschaving en hoog in de wolken kan je urenlang genieten van dit bijzondere landschap.

Everest base camp - dak van de wereld
Everest base camp – dak van de wereld

Niet veel mensen krijgen de kans om de wereld op deze onvergetelijke manier te ervaren. In de verte zie je de witte pieken van de Mount Everest, ‘s werelds hoogste berg. Je overnacht in Lao Tingri om vervolgens via Zhangmu naar Nepal door te trekken.

Mount Everest - Het dak van de wereld
Mount Everest – Het dak van de wereld

Kathmandu, Nepal

Eenmaal in Nepal verlaat je het Tibetaanse plateau met haar kenmerkende bergpassen en woeste rotsen om via de Friendship Bridge ineens te belanden in een groen gebied met watervallen en beboste berghellingen. Nepal, geboorteland van Boeddha, verwelkomt je liefdevol met authentieke dorpjes en spectaculaire uitzichten. Na een paar uur rijden kom je via het middeleeuwse Bhaktapur aan in Kathmandu, hoofdstad van Nepal. Deze kleurige en drukke stad is een goede plek om even bij te komen van de lange reis. Vooral de wijk Boeddha met meer dan vijftig kloosters is een wandeling waard.

Kathmandu - Monnik in Nepal
Kathmandu – Monnik in Nepal

Lees ook: De rauwe schoonheid van de Trans Siberië Express

Vanuit Kathmandu zijn uitstapjes naar koningsstad Patan en het blauwgroene meer van Pokhara aanraders. Patan, Stad van de Schoonheid, heeft een oud gedeelte. Hier komen tempels en kloosters samen op het Durbarplein, het religieuze middelpunt van de stad. Vanuit Kathmandu vlieg je uiteindelijk weer terug naar je vertrouwde Nederland, met in je bagage een berg aan nieuwe indrukken en wonderbaarlijke levenservaringen.

Het zien en ervaren van het dak van de wereld gaat je niet in de koude kleren zitten. Dit is een bucketlist ervaring om nooit meer te vergeten. Je kunt de mensen thuis vertellen hoe mooi het was, je kunt je prachtige foto’s laten zien, maar niemand zal echt begrijpen wat je ervaren hebt. Het dak van de wereld beleef je in zekere zin min of meer alleen. Diep van binnen heb je de ultieme rust gevonden en ervaren. Je hebt het gehaald, je bent weer thuis. Je mag trots op jezelf zijn.

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
16 Shares
16 Shares
Copy link