Wereldreizigers.nl
Home » Midden-Amerika » Mexico » Mexico | 6 must sees en trekpleisters van Maya tot Playa

Mexico | 6 must sees en trekpleisters van Maya tot Playa

Helemaal in het zuiden van Noord-Amerika ligt het swingende en altijd zonnige Mexico. Een rondreis door dit veelzijdige land brengt je langs tempels, paleizen en piramides van de majestueuze Maya’s. Onderweg reis je door sfeervolle koloniale dorpen, roemruchtige steden, zonnige badplaatsen en prachtige natuur. Natuurlijk is de reis niet compleet zonder uit te blazen op de lange witte stranden langs de Caribische kust. Mexico is een land vol must sees, een rijke cultuur en overrompelende trekpleisters. Dus koffers inpakken en vamos!

Lees ook: De 15 Mooiste Nationale Parken in Mexico | Van Vulkaan tot Maya

Mexico-Stad

Mexico Stad
Mexico Stad

Je zal niet snel meer onder de indruk zijn van een stad nadat je Mexico-Stad hebt beleefd. Of moet ik zeggen ‘overleefd’. Deze gigantische metropool, gelegen op een hoogte van 2240 m, is een van de grootste steden in de wereld. Je loopt hier tegen meer dan 70 musea aan, ontelbare kerken, parken en monumentale gebouwen. De stad kent zo’n 20 miljoen inwoners, verspreid over uitgestrekte wijken en suburbs. Je moet dus wel tegen een beetje drukte en chaos kunnen.

Tip: Om in de stad te reizen zijn er verschillende opties voor vervoer. Check even bookaway.com. Zij zijn zeer actief in Mexico en bieden veel opties voor bussen, minivans, taxi’s en zelfs bootovertochten naar eilanden. Erg handig als je bijvoorbeeld in één keer van Mexico stad naar Cancun wilt reizen.

De bekendste plek van Mexico-City is het plein Zócalo, het kloppende hart en bruisend middelpunt van de stad. Al ten tijde van de vroegere inwoners, de Azteken, was dit de plek waar alles gebeurde. Aan het plein vind je een van de grootste kathedralen van het voormalige Spaanse rijk, Catedral Metropolitana. Andere must sees zijn Museo Nacional de Culturas, het Nationaal Paleis en de Basiliek van Guadalupe. Het grootste park van de stad vind je bij Park Bosque de Chapultepec, een ideale spot om alle indrukken van de stad op je in te laten werken. Ook in Mexico-Stad: de laatste resten van de tempelpiramide Templo Mayor, ooit bewonderd en bewoond door de Azteken.

Lees ook: 20 Must Sees in Zuid-Amerika | Voer voor je Bucketlist

Cancún

Cancun, Mexico must sees
Cancun, Mexico must sees

Het Spaanstalige Mexico is een land van tegenstrijdigheden. Grote drukke steden maken moeiteloos plaats voor zonnige kustplaatsjes. Wat te denken van snorkel- en duikparadijs Cancún op het schiereiland Yucatán! Zon en zee, prachtig helder water en een waar theater onder het wateroppervlakte.

Je kan in de stad Cancún verblijven of het water oversteken naar het gelijknamige eiland, vlak voor de kust. Vlakbij Cancún is het natuurlijke aquarium Xel-Ha. Het nachtleven in het badplaatsje is wereldberoemd. De beste nightclubs en de gezelligste barretjes zijn overal te vinden. Lichtshows en spectaculair entertainment zorgen voor een onvergetelijke avond. Heel bijzonder is de onderwaterkunst van kunstenaar Jason deCaires Taylor. Zijn beelden en sculpturen vind je op de zeebodem, waar ze op natuurlijke wijze één worden met koraalpoliepen, sponsen en manteldieren. De zee vormt hier haar eigen kunstwerk.

Tempels en ruïnes van de Maya’s

Uxmal Mexico, must sees
Uxmal Mexico

Door heel Mexico kom je het verleden van de Maya’s tegen. Op Yucatán bijvoorbeeld, ten zuiden van Merida, liggen de tempels van Uxmal, één van de must sees in Mexico. Vooral de ‘piramide van de Waarzegger’ is een prachtig voorbeeld van de unieke bouwkunst van de Maya’s.

Iets verder van Merida ligt het tempelcomplex Chichen Itza. De verschillende tempels en altaren zijn met ongekende precisie ontworpen. De Tempel van Kukulcan is een ander bewijs van de genialiteit van de Maya’s. Met astronomie als leidraad wisten de Maya’s deze tempel om te toveren tot een meesterwerk.

Het mystieke stadje Palenque is een oude Mayastad geweest. Het ruïnecomplex hier is absoluut magistraal. De Tempel der Inscripties en de sarcofaagpiramide van priesterkoning Pakal behoren tot de hoogtepunten van je reis door Mexico. Zonder twijfel.

De vulkanen van Mexico

Popocatepetl, Mexico must sees
Popocatepetl, Mexico

Natuurlijk is er meer dan chaotische steden en zwoele badplaatsen. De natuur in Mexico is uitermate veelzijdig en verrassend. Ga maar eens naar Orizaba, de hoogste berg én vulkaan van het land. De top Pico de Orizaba – wat dus eigenlijk een krater is – ligt op een hoogte van maar liefst 5636 m. Wees niet bang, de Orizaba is al eeuwenlang een slapende vulkaan.

Zin in een pittige uitdaging? Dan is een beklimming van deze besneeuwde vulkaan een prima optie. Via de Jamapa Glacier klim je tot 4200 m hoogte om uit te komen bij Piedra Grande Hut Base Camp. Het uitzicht is er eentje om in te lijsten, een absolute must see in Mexico. Een andere vulkaan waarvan je waarschijnlijk weleens gehoord hebt, is Popocatépetl. Deze rokende berg gaat 5426 m de lucht in en ligt op 70 km van Mexico-Stad.

Ook Popocatepetl is te beklimmen. In zo’n zes uur tijd klim je over fijn vulkaanas, sneeuw en ijs totdat je bij de krater aankomt. Afdalen in de krater is af te raden, de bedwelmende zwaveldampen zouden je kunnen verrassen met alle gevolgen van dien.

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Costa Rica | Duurzaam ecotoerisme

De Koperkloof

Copper Canyon, Must sees in Mexico
Copper Canyon, Must sees in Mexico

De mooiste natuur vind je waarschijnlijk in het noordwesten van Mexico. Dacht je dat er na de Grand Canyon in de Verenigde Staten geen overtreffende trap meer bestaat? Think again! De Koperkloof – ook wel Copper Canyon – is een van de must sees in Mexico ongekende schoonheid. We tellen maar liefst 20 spectaculaire canyons gebroederlijk bij elkaar. Dit gebied is groter en dieper dan de Grand Canyon dus VS, eat your heart out!

Om het uitgestrekte landschap goed van dichtbij te kunnen ervaren kan je de Copper Canyon Express pakken. Deze trein gaat tot duizelingwekkende hoogtes om vervolgens af te dalen tot huiveringwekkende dieptes. De treinreis staat bekend als een van de mooiste ter wereld. Een van de absolute must sees dus!

Lees ook: Must see: bizar mooi beelden van Mexico | Estrellas del Bicentenario

Mexicaanse zon & zee

Must sees Mexico, Playa Del Carmen
Must sees Mexico, Playa Del Carmen

Wil je genieten van de heerlijk brandende zon en het warme zeewater langs de kust van Mexico? Dan kan je op verschillende plekken terecht. Het eerder genoemde Cancún is natuurlijk een prima spot. Maar ook het nabij gelegen Playa del Carmen is een fantastisch badplaatsje waar je uitstekend kan duiken en snorkelen. Playa del Carmen is rustiger dan Cancún en daardoor wellicht een betere plek om bij te komen van je reis.

Cabo San Lucas ligt helemaal aan de westkust van Mexico en is een van de fraaiste badplaatsen van Midden-Amerika. Je treft hier prachtige rotsformaties en helder azuurblauw water aan.

Een van de beroemdste kustplaatsen van Mexico is ongetwijfeld Acapulco de Juárez. Dit plaatsje, wat we vooral kennen als kortweg Acapulco, is een relaxed badplaatsje aan de Atlantische Oceaan. Zwemmen met dolfijnen, koraalduiken of gewoon keihard feesten in een van de vele nachtclubs: Acapulco weet hoe het je moet vermaken. Met zonovergoten stranden als Playa de la Angosta en Playa de Condesa kom je hier niets tekort. Spectaculair zijn de klifduikers die vanaf 25, 30 of zelfs 40 m hoogte de zee induiken. Playa Del Carmen behoort absoluut tot de must sees van Mexico!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link