Wereldreizigers.nl
DSCF4085 1 | black canyon gunnison | Wereldreizigers.nl

Tips voor Black Canyon of the Gunnison National Park

De afgelopen twee miljoen jaar heeft de Gunnison River samen met de weersinvloeden deze enorme verticale canyon gevormd. Het is typerend voor de natuurlijke pracht en praal die we inmiddels bijna gewend zijn in Amerika. We rollen in Colorado al weken van National Park naar National Park en elke keer denk je iets vergelijkbaar te gaan zien, maar wordt je toch weer compleet verrast. Zo ook nu weer! Vanuit het bergachtige Ouray rijden we naar Black Canyon of the Gunnison National Park welke enkele van de steilste kliffen en oudste rotsen in Noord-Amerika heeft. Het verschil is echter dat je hier niet omhoog kijkt, maar juist naar beneden.

In dit artikel vertel ik over onze ervaring in het nationale park en waarom het park ondanks haar relatieve onbekendheid, toch het bezoeken waard is.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.Ons advies voor camperhuur:
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Over Black Canyon of the Gunnison

Officieel heet het park: Black Canyon Of The Gunnison National Park, een hele mond vol. Het park is groot genoeg om overweldigend te zijn en toch klein genoeg om in één dag te ontdekken. Dat is wat mij betreft dan ook een belangrijke reden om ondanks de relatieve onbekendheid naar het park te gaan, omdat het niet een hele hap uit je reis(tijd) neemt.

Het park ligt namelijk in het westen van Colorado op ongeveer 2 uur rijden van de Million Dollar Highway en Silverton. Wie vanaf daar op weg is naar de Rocky Mountains of andersom, komt er praktisch gezien ook gewoon langs. Het is daarom een leuke tussenstop om de reis tussen deze bekendere plekken te onderbreken.

Black Canyon of the Gunnison is trouwens ook een vrij jong nationaal park. Het heeft tot het jaar 1999 geduurd totdat het park werd uitgeroepen tot nationaal park en het is daarmee één van de laatste toevoegingen aan de lijst van Nationale Parken in Amerika.

Verticaal 822 meter de diepte in

De verticale kloof – de canyon – daarentegen, is al twee miljoen jaar bezig met vormen. De Gunnison river in combinatie met de zon, wind, regen en sneeuw zijn verantwoordelijk voor het uitslijten van deze enorme canyon. Het is op de foto’s misschien niet zo goed te zien maar de canyon daalt op sommige plekken maar liefst 822 meter vrijwel volledig verticaal de diepte in. Met 822 meter is de canyon een stuk minder diep dan bijvoorbeeld de Grand Canyon die ruim twee keer zo diep is, maar er is een belangrijk verschil.

Lees ook: Grand Canyon Hike | Once in a lifetime experience

De diepte van de kloof van de Black Canyon vergeleken met beroemde hoge gebouwen
De diepte van de kloof van de Black Canyon vergeleken met beroemde hoge gebouwen

Wat Black Canyon namelijk zo speciaal maakt is dat het een enorm smalle canyon is en dat het vrijwel lijnrecht naar beneden gaat. De foto’s doen het wat dat betreft echt tekort. Het is absoluut heel anders als je zelf aan de rand van zo’n afgrond staat. 822 meter is ongeveer even hoog als de Burj Khalifa in Dubai.

Op de rand van de canyon kijk ik recht naar beneden naar de Gunnison River, zo'n 800 meter onder ons. De zwarte rotsen zijn tevens goed zichtbaar.
Op de rand van de canyon kijk ik recht naar beneden naar de Gunnison River, zo’n 800 meter onder ons

Als je zoals ik op het randje van de canyon staat (in de foto hierboven), en vervolgens recht naar beneden kijkt, voelen je benen ineens toch een stuk minder stabiel kan ik je vertellen. De video hieronder geeft een iets beter beeld van de immense hoogte. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees 😉

Waarom de naam?

De Black Canyon is uiteindelijk zo genoemd omdat de muren vaak in mistige schaduwen zijn gehuld waardoor ze zwart lijken, iets wat je absoluut terug gaat zien in de foto’s die we er gemaakt hebben. De hele omgeving geeft je een beetje een duister gevoel, zeker op de momenten dat de zon wat lager staat.

Rondrijden en wandelen in het park

Black Canyon of the Gunnison is in vergelijking met andere nationale parken best klein. Ook is er naast het bewonderen van de canyon, niet zo gek veel te doen. Sommige mensen trotseren de enorme hoogte en dalen af in de canyon om daar (met een permit) te overnachten. Anderen beginnen juist onderin de canyon om helemaal omhoog te klimmen en de echte fanatiekeling doet natuurlijk beiden.

Eén van de uitzichtpunten in Black Canyon of the Gunnison National Park
Eén van de uitzichtpunten in Black Canyon of the Gunnison National Park

Wat verreweg de meeste bezoekers hier doen, is simpelweg rondrijden door het park. Aan de rand van de canyon kronkelt namelijk een weg langs verschillende uitzichtpunten waar je even kunt stoppen. Je kunt hier genieten van het uitzicht en een foto maken voordat je weer instapt en verder rijdt. Soms is er een korte trail van enkele honderden meters tot het uitzichtpunt, maar veel stelt het doorgaans niet voor.

Malou bij één van de uitzichtpunten van Black Canyon of the Gunnison
Malou bij één van de uitzichtpunten van Black Canyon of the Gunnison

Daarnaast zijn er op sommige plekken picknicktafels te vinden met vanzelfsprekend een fantastisch uitzicht over de canyon. Ook is het echt gaaf dat je soms heel dichtbij de rand van de afgrond je auto kunt parkeren. Je wil hier geen foutje maken met de koppeling, want als je door het houten hekje heenrijdt, val je zomaar 800 meter recht naar beneden.

Voorzichtig zijn dus!

Parken aan de rand in Black Canyon of the Gunnison
Parkeren aan de rand in Black Canyon of the Gunnison

De Peregrine Falcon (Slechtvalk)

Voor wie goed oplet, is er meer te zien dan alleen diepe canyons die elkaar overschaduwen. De canyon is het leefgebied van een imposante roofvolgel: de Peregrine Falcon (wiki hier), oftewel de ‘Slechtvalk’ in het Nederlands. Het is één van de grootste valken ter wereld en wordt veel gebruikt in de Valkerij. De roofvogel is namelijk uiterst intelligent en zeer goed te trainen voor dat specifieke doel.

Fun fact: Wat het extra bijzonder maakt is dat de Slechtvalk ook in Nederland leeft, hoewel in zeer beperkte mate…

In de jaren 1960 werd de vogel in Europa en met name in Nederland en België per ongeluk uitgeroeid door boeren die gevaarlijke insecticiden verspreidde op het land.

Vanaf de jaren ’60 tot ’90 telde ons land daarom slechts 13 slechtvalken. Door uitgebreide bescherming en monitoring sinds de jaren ’90 is dat aantal inmiddels weer gegroeid naar ongeveer 250 exemplaren in de Benelux.

De vogel staat in Europa overigens nog steeds op de rode lijst als ‘zeer bedreigd’.

DSCF4077 2 1 | black canyon gunnison | Wereldreizigers.nl
Roofvogels in de canyon

Op sommige uitzichtpunten kun je ze goed zien wanneer je de canyon in kijkt. Soms zie je er wel 10 tegelijk. De vogels hoeven bijzonder genoeg nauwelijks energie te verspillen hier. Ze cirkelen rond terwijl ze zweven op de wind in de canyon. Ik heb een stukje gefilmd, het is prachtig om dit met eigen ogen te zien.

Overig wildlife

Je hebt ook kans om hier Mule deer te spotten. Daarnaast stikt het van de hagedissen en chipmunks. Bij elk wandelpad dat je oploopt zie je ze wegschieten in de struiken, want ze blijven het liefst goed verborgen voor de mens. Ik had echter het geluk dat er twee prachtige hagedissen op mijn pad vooral met elkaar bezig bezig waren, waardoor ze ineens geen oog meer hadden voor mij en ook niet probeerden te vluchten.

DSCF4063 1 | black canyon gunnison | Wereldreizigers.nl
Tips voor Black Canyon of the Gunnison National Park 18

Ik kon ze daardoor goed vastleggen met mijn camera. Het was gek en grappig om te zien hoe de ene hagedis de andere de hele tijd in zijn kont beet. In de eerste instantie dacht ik dat het een territoriaal gevecht was, maar niets bleek minder waar. Ze waren aan het paren!

DSCF4068 1 | black canyon gunnison | Wereldreizigers.nl
Tips voor Black Canyon of the Gunnison National Park 19

Benieuwd waar ik mee fotografeer? Meer informatie over mijn camera vind je in het display hieronder.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is.

Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf! Moeiteloos schiet je de mooiste foto's en door het veelzijdige zoombereik van de 16-80 lens haal je de actie waar ook ter wereld met gemak dichterbij.

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • IBIS beeldstabilisatie
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Lees ook: Waarom je tijdens een wereldse reis GEEN foto’s maakt met je smartphone

De bulderende rivier

Wie uit de wind staat en vlakbij de rand van de canyon gaat staan, zal zelfs op deze hoogte de rivier goed kunnen horen. De bulderende rivier galmt door de smalle canyon, echo op echo weerkaatst op de steile wanden naar boven toe. Zoek een rustige plek op en luister naar de kracht van het natuurgeweld zo’n 800 meter onder je.

Vulkanische stromen

Een ander bijzonder fenomeen om te bekijken in Black Canyon of the Gunnison zijn de gekristalliseerde magma en lavastromen (pegmatite). Geen zorgen, er is hier geen vulkanische activiteit. Maar miljoenen jaren geleden vond magma en lava zich een weg door de verschillende scheuren in het steen naar de oppervlakte.

De lava (de lichte aders) baande zich een weg door het gesteente in Black Canyon
Pegmatite (de lichte aders) baande zich een weg door het gesteente in Black Canyon

Dit heeft ervoor heeft gezorgd dat het net lijkt of de rotsen aders hebben. Toen het lava vloeibaar was, was dit ook min of meer zo. In de licht gekleurde aders die door het gesteente lopen, liep lang geleden dus vloeibaar lava, oftewel pegmatite.

Painted Wall Viewpoint in Black Canyon
Painted Wall Viewpoint in Black Canyon

Het is vooral goed zichtbaar bij twee van de laatste uitzichtpunten van de rit, namelijk Painted Wall View en Cedar Point. Hier zie je niet alleen de prachtige aders door het gesteente lopen, dit is ook één van de mooiste plekken waar je recht naar beneden kunt kijken en de rivier 822 meter onder je kunt zien.

Painted Wall Viewpoint in Black Canyon
Painted Wall Viewpoint in Black Canyon

Sterren kijken

Helaas was het bewolkt in de nacht dat wij er waren, maar de regio van Black Canyon of the Gunnison is één van de donkerste plekken in Amerika. Ver van de bewoonde wereld is hier nauwelijks nauwelijks lichtvervuiling. Wie een heldere lucht heeft, kan op deze plek met het blote oog het melkwegstelsel zien. Het melkwegstelsel is te herkennen aan de lichte band met sterren die dicht op elkaar zitten, een groot cluster aan sterren die een lange band vormen. Mocht je dus de kans krijgen, kijk ’s avonds naar boven!

Conclusie

Black Canyon of the Gunnison is niet ons favoriete nationale park in Amerika. Toch vind ik het park een bezoek waard, zeker als al je in Colorado bent voor een bezoek aan één van de andere nationale parken. Black Canyon ligt namelijk min of meer tussen de Rocky Mountains en de Million Dollar Highway in, dus het is goed te combineren als tussenstop van een hele of halve dag.

Black Canyon of the Gunnison
Black Canyon of the Gunnison

Onderschat de diepte van deze canyon overigens niet. Op de foto’s lijkt het allemaal wel mee te vallen maar wie op de rand van de canyon staat (zonder hekken) en ruim 800 meter vrijwel lijnrecht naar beneden kijkt, zal de benen voelen trillen. Gegarandeerd.


Ons advies voor camperhuur:
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link