Wereldreizigers.nl
Ontwerp zonder titel 1 | east coast | Wereldreizigers.nl

East Coast vs. West Coast | Verenigde Staten

Nee, dit is geen artikel over de laatste hiphoptrends in de USA. Geen gangsta talk of dikke limo’s. Wij ‘brag & boasten’ liever over de vetste must see’s & do’s die er te vinden zijn langs de twee befaamde kustlijnen van de VS: de imponerende oostkust of juist de grillige westkust.

En, ook niet geheel onbelangrijk: we hebben zowel de oostkust als westkust van Amerika van onder tot boven gereden tijdens onze rondreis van een jaar door Amerika. We spreken dus absoluut uit eigen ervaring! Dit zijn onze East Coast vs. West Coast ervaringen, twee totaal verschillende maar beide geweldige kustlijnen. Welke kustlijn heeft jouw voorkeur? Wij kunnen namelijk echt niet kiezen!


Ons advies voor camperhuur:
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


East Coast

De oostkust van Amerika schudt moeiteloos een paar pareltjes uit haar mouw. Twee van de belangrijkste Amerikaanse steden hebben hun voeten stevig in de oostelijke grond staan: Washington D.C. en New York City. Enkele andere belangrijke steden zijn Boston, Philadelphia, Miami en vergeet voor een boost aan culturele ervaringen de door Europeanen-beïnvloede pareltjes Annapolis, Amelia City, Savannah en Key West niet te bezoeken.

Amelia City | De Wereldreizigers.nl camper links en rechts Malou op het bankje genietend van de zonsopkomst.
Amelia City | De Wereldreizigers.nl camper links en rechts Malou op het bankje genietend van de zonsopkomst.

Genoeg van de steden? De oostkust herbergt ook nog één van de grootste ruimtevaartstations ter wereld. Je kunt live een raketlancering bijwonen bij het Kennedy Space Center, een bizarre bucketlist-waardige ervaring die we nooit meer zullen vergeten. Ook voor hilarische rollercoaster- en themaparken ben je hier aan de juiste kant van de VS, Orlando is het Mekka voor pretparkliefhebbers. Tot slot is de natuur hier verbluffend en zeer divers. Wat dacht je bijvoorbeeld van de prachtige stranden in Florida en Wildlife in Everglades National Park? Genoeg pro’s, weinig tot geen cons!

Lees ook: Wereldwijs | De geschiedenis van de ruimtevaart in 7 must-see plekken

New York

De grootste verleider van de oostkust is natuurlijk New York City. Deze stad is al reden genoeg voor een reis naar de VS. De ‘hier-gebeurt-altijd-wat-sfeer’, de torenhoge wolkenkrabbers die gebroederlijk over Manhattan waken, de Brooklyn Bridge, het Vrijheidsbeeld, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Manhattan is voor velen het centrum van de wereld. Loop door Soho, Little Italy, Chinatown, Wall Street, Fifth Avenue en Central Park en je begrijpt meteen waarom iedereen zo lyrisch is over deze wereldstad.

Lees ook: Complete reisgids New York City | Must sees, reistips en budget

New York City | Top of the Rock | Manhattan tijdens zonsondergang
New York City | Top of the Rock | Manhattan tijdens zonsondergang

Washington D.C.

De politieke hoofdstad van de Verenigde Staten ligt ook aan de oostkust en is een zeer bijzondere plek om te bezoeken. Het zal je toch een apart gevoel geven als je vlak voor het Witte Huis staat, het kloppende politieke hart van onze aardkloot. Washington is waar de beslissingen worden genomen die soms grote gevolgen kunnen hebben voor de hele wereld.

Washington D.C. en Japanse kersenbloesem
Washington D.C. en Japanse kersenbloesem

Tijdens een rondtocht door de stad schieten de historische beelden van Martin Luther King, speechend bij Lincoln Memorial, als vanzelf voorbij. Ook de verschillende monumenten en staatsgebouwen geven je het historische besef mee van wat dit land heeft betekend voor de westerse vrijheid: Malcolm X Park, Supreme Court, het Capitool, het vijfhoekige Pentagon en Washington Monument zijn een paar wereldberoemde voorbeelden.

Martin Luther King, Jr. Memorial
Reisgids Washington D.C. | Martin Luther King, Jr. Memorial mooi zichtbaar tussen de bloesem
Malou voor het Capitool in Washington D.C.
Malou voor het Capitool in Washington D.C.

Lees ook: Reisgids Washington D.C. | De Amerikaanse hoofdstad

Themaparken Orlando, Florida

Voor sommige reizigers is een bezoek aan een themapark het onmetelijke hoogtepunt van hun vakantie. Geloof me, dan zit je aan de oostkust – en dan vooral in Orlando dat in het zuidoosten ligt – helemaal goed. Hier zijn verschillende reusachtige themaparken te vinden. De bekendste is ongetwijfeld Disney World. Hier kan je helemaal los gaan op kick-ass rollercoasters en ontmoet je alle legendarische Disney-figuren.

Universal Studios Orlando Florida
Universal Studios Orlando Florida

Maar er is meer te beleven in Orlando! Wat dacht je van de Universal Studios, een pretpark en filmstudio ineen! Live stuntwerk, 3D shows en spectaculaire special effects maken een bezoek tot een onvergetelijke ervaring. Verder kan je in Orlando de Universal’s Islands of Adventure bezoeken, een nieuw park met vijf thema-eilanden.

Kennedy Space Center

Het John F. Kennedy Space Center (vaak afgekort tot KSC) is de lanceerbasis en een ruimtevaart complex van NASA bij Cape Canaveral in Florida. Vanaf deze lanceerbasis werden in het verleden de Apollo-vluchten voorbereid. Ook werden hier de spaceshuttles gelanceerd.

Het complex is ongeveer 55 bij 10 kilometer groot. Daarmee heeft het complex een oppervlakte van maar liefst 56.600 hectare. Ter vergelijking: dit is ongeveer de oppervlakte van de Nederlandse provincie Flevoland!

Kennedy Space Center | De Wereldreizigers.nl 4×4 camper en de SLS ruimteraket | Cape Canaveral
Kennedy Space Center | De Wereldreizigers.nl 4×4 camper en de SLS ruimteraket | Cape Canaveral

Koop tickets voor toegang en maak een lancering van dichtbij mee. Het zal lang niet voor iedereen een bucketlist wens zijn, maar dit met je eigen ogen zien en meemaken is werkelijk fantastisch. Het zal een dag worden om nooit meer te vergeten.

Kennedy Space Center, Cape Canaveral | Live een raketlancering zien
Kennedy Space Center, Cape Canaveral | Live een raketlancering zien

Het park is zonder eventuele lancering ook absoluut de moeite waard om te bezoeken. De shows zijn geweldig! Je leert in één dag ontzettend veel over de ruimtevaart en het is zelfs leuk voor mensen die er eigenlijk niets over weten. Die interesse groeit namelijk vanzelf als je van de ene in de andere verbazing rolt en oog in oog komt te staan met mogelijk wel de grootste prestatie van de mens.

Adembenemende natuur

Langs de oostkust liggen prachtige natuurgebieden met ruige bergen, koelblauwe meren en kleurige bossen die zich uitstrekken tot aan de horizon. Zo vind je in de staat North Carolina prachtige wouden en stoere gebergten (Blue Ridge en Great Smoky Mountains) terwijl in Virginia de katoenplantages het decor vormen. In de staat New York liggen de diepe meren van Finger Lakes, in Florida de zompige moerassen van de Everglades en natuurlijk de overheerlijke stranden bij Keys en Miami.

South Pointe Park & Beach | Miami
South Pointe Park & Beach | Miami

Lees ook: Reisgids Miami Beach | Wat te doen, must sees en reistips!

Everglades National Park | Een Alligator komt uit het water
Everglades National Park | Een Alligator komt uit het water

In het noordoosten, bij de grens met Canada, vind je de Niagara Falls. Deze watervallen brullen je al van mijlenver tegemoet. De staten New England tot West-Virginia bieden je een schakering van alle herfstkleuren, de kleurenpracht waar de Indian Summer zo bekend om staat. Bovendien vind je in New England de woeste Green Mountains, die onderdeel zijn van de Appalachen.

Niagara Falls
Niagara Falls

West Coast

De Wild Wild West is absoluut geen kopie van de oostkust, verre van dat! Hier, aan de westkant van de USA die tegen de Stille (of Grote) Oceaan dobbert, liggen de zonnige stranden van Californië, verlaten woestijnen en bloeiende nationale parken. De kustlijn grenst aan drie staten: Oregon, Washington (niet te verwarren met de stad Washington D.C.) en Californië. Het westen van de VS staat bekend om haar progressieve denkwijze, wat de bijnaam Left Coast heeft opgeleverd.

West Coast Amerika | Mistbanken bij Ecola State Park, Oregon
West Coast Amerika | Mistbanken bij Ecola State Park, Oregon

Lees ook: Roadtrip USA: Het Wilde Westen van Wyoming (1)
Lees ook: Roadtrip USA: Het Wilde Westen van Wyoming (2)

San Francisco

Je kan een trip aan de westkust niet afronden zonder enkele dagen in de meest Europese stad van de VS te zijn geweest: San Francisco. Deze stad is een openbaring tussen alle andere grote en vaak wat kille steden in de VS. San Fran is een stad gebouwd op vele heuvels, wat de metropool gelijk haar unieke gezicht geeft. Natuurlijk is de Golden Gate Bridge zo’n beetje de belangrijkste landmark.

Golden gate Bridge San Francisco
Golden Gate Bridge San Francisco
Downtown San Francisco
Downtown San Francisco

Het historische gevangenis-eiland Alcatraz verdient uiteraard ook een kort bezoek. Chinatown is hier een stad op zich, met heerlijk goedkoop eten dat wordt uitgestald bij schreeuwerige kraampjes en in drukke kleine straatjes. Andere aanraders: Fisherman’s Wharf (Pier 39), Alamo Square, Palace of Fine Arts en Golden Gate Park.

Los Angeles

Volg je de route verder naar het zuiden, dan kom je langs wereldstad Los Angeles, of kortweg L.A. Een stad van uitersten en tegenstellingen. De glitter & glamour van Hollywood en Beverly Hills blinkt overdadig, zeker vergeleken met de arme en voornamelijk zwarte wijken van Los Angeles. Op Rodeo Drive rijden de cosmetisch-verbouwde celebrities je voorbij in de dikste patserwagens, van Lamborghini’s tot Bentley’s.

Los Angeles | Dure auto's op Rodeo Drive, de duurste straat van L.A.
Los Angeles | Dure auto’s op Rodeo Drive, de duurste straat van L.A.
Beverly Hills Park | Los Angeles
Beverly Hills Park | Los Angeles

Toch is L.A. een stad met veel bezienswaardigheden en heerlijke plekken. De stranden van Santa Monica met de Santa Monica Pier en Venice Beach staan bekend om hun opmerkelijke strandgangers. Je kijkt ongetwijfeld je ogen uit. Bruisende boulevards met sportievelingen, alternatievelingen, creatievelingen en de hedendaagse jetset, allen door elkaar gehusseld.

Maar er is meer dan alleen strand in Los Angeles. Onze aanraders: Pasadena, Getty Museum, Crystal Cathedral, Melrose Avenue en Huntington Library. Natuurlijk is een korte wandeling over de Walk Of Fame een inkoppertje!

Stranden Los Angeles | Westkust VS
Stranden Los Angeles | Westkust VS

Highway 1, 17 Mile Drive en Route 66

De kustlijn in het westen van de VS beschikt over enkele schitterende auto- en camperroutes. Zo kan je zelf je snelheid van reizen bepalen en zie je alle pracht van deze zijde van de VS in realtime langsschieten. Highway 1 is een uitmuntende route die je in de staat Californië van San Fransisco helemaal naar Los Angeles voert. Verwacht geen snelweg waar je keihard racend overheen kan maar smalle, kronkelige wegen die je langs kliffen, over panoramische heuvels en langs uitgerekte en verlaten delen van de westkust brengt. Een lust voor het oog!

Zonsondergang in Oregon, Route 101 | Westkust Amerika
Zonsondergang in Oregon, Route 101 | Westkust Amerika

Een andere magische route is 17 Mile Drive, een scenic route over het schiereiland Monterey in Californië. De uitzichten langs de route zijn bloedmooi. Ruwe kustlijnen, rotsformaties en desolate stranden wisselen elkaar moeiteloos af. De bekendste autoroute is natuurlijk Route 66. In het westen kan je deze route oppakken vanaf Santa Monica om te eindigen in gokstad Las Vegas.

Lees ook: Route 66 | De ultieme roadtrip door Amerika!

De kronkelende Highway 1 / Route 101 | Westkust Amerika
De kronkelende Highway 1 / Route 101 | Westkust Amerika

Natuur aan de westkust

Nou zeggen we wel dat de natuurgebieden aan de oostkust zo mooi zijn, aan de westkust kunnen ze er ook wat van! Alleen al in Californië zijn de verschillende landschappen om je vingers bij af te likken. Gouden stranden, de enorme bergen van Sierra Nevada, de typische Californische bomen (De Redwoods en Sequoia’s), Death Valley, de Canyons, Yosemite National Park, en dan hebben we het alleen nog maar over Cali.

De Wereldreizigers camper tussen 100 meter hoge Redwoods | Westkust Amerika
De Wereldreizigers camper tussen 100 meter hoge Redwoods | Westkust Amerika

Oregon is misschien onbekender maar niet minder mooi. Hier is de Columbia rivier de levensader die zoveel te bieden heeft. Rafting, hiking over de steile kliffen, onderweg bijkomend in lieflijke kustdorpjes. De kustlijn is hier soms onherbergzaam maar daarom des te mooier. Ik sliep hier misschien wel op de mooiste (wild)kampeerplek uit mijn leven en ook zag ik hier meer sterren dan waar ook ter wereld.

Wildkampeerplek in Oregon | Westkust Amerika
Wildkampeerplek in Oregon | Westkust Amerika
Sterrenhemel in Oregon | West Amerika
Sterrenhemel in Oregon | West Amerika

De staat Washington is een gebied met bijzondere nationale parken zoals Mount Rainier, North Cascades en Olympic National Park. Hier bevind je je al snel tussen watervallen, gletsjers, vulkaangesteente en stoere bergen. Ook is Seattle absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Lees ook: Alle Nationale Parken in de Verenigde Staten van Amerika | Lijst

Conclusie

Tja. East Coast vs. West Coast. Net als hiphop is het denk ik een kwestie van smaak. West-Amerika laat je meer zien van de oude Amerikaanse cultuur die zijn wortels vindt bij de indianen. Oost-Amerika is moderner en misschien ook wat zakelijker met natuurlijk New York als onweerstaanbare reizigersmagneet. Wat betreft natuur en onbedorven landschappen heeft de westkust een streepje voor terwijl de oostkust weer meer (gezellige) invloeden vanuit Europa heeft.

Wie slechts één van de twee kustlijnen van Amerika wil bezoeken, zal in ieder geval héél goed moeten nadenken van tevoren!


Ons advies voor camperhuur:
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!


Plan hier je vakantie naar AmerikaDe ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

1 comment

 • Je/jullie weten het perfect te verkopen! Kan het jullie niet na doen of kan de tijd er niet voor vrij maken! Maar voor jou, Chris, is het ondertussen je werk geworden. Wanneer treffen we elkaar weer? Snel een afspraak maken!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
10 Shares
10 Shares
Copy link