Wereldreizigers.nl
IMG 20220801 WA0004 e1659884369477 | voorbereidingen en vertrek | Wereldreizigers.nl

Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek

Het is zover, we zijn (eindelijk) op reis met de camper! Voordat we konden vertrekken hebben we het ontzettend druk gehad met de laatste voorbereidingen en sociale afspraken. Dit is dan ook de reden dat het even heeft geduurd voordat we een nieuw blog gereed hadden, maar hier is hij dan! We nemen jullie mee in de periode voordat we vertrokken.

Lees ook: Reizen met camper (1) | Onbepaalde tijd op reis: even voorstellen!
Lees ook: Reizen met camper (2) | Huis verkopen en zoeken naar camper
Lees ook: Reizen met camper (3) | Camper gekocht + features en upgrades
Lees ook: Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen
Lees ook: Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek
Lees ook: Reizen met camper (6) | Ervaringen en tips voor camper reizigers

Laatste voorbereidingen

Overdracht woning

4.5 week voor ons vertrek hebben we ons huis bij de notaris overgedragen aan de kopers en tevens nieuwe bewoners. Dit ging gelukkig allemaal voorspoedig. We hebben de woning schoongemaakt, gaatjes in de muren dichtgemaakt, al het onkruid weggehaald etc. Het was een klus, maar we vonden het wel zo netjes om het huis in een keurige staat op te leveren.

De laatste weken hebben we echt alle laatste spullen verkocht, zoals de meubels en de tv.
Vervolgens zaten we de laatste twee weken op de campingstoelen in de woonkamer omdat het meubilair allemaal verkocht en opgehaald was. Maar, geen probleem, op die manier konden we alvast een beetje wennen. De andere kleinere spulletjes die er nog waren, hebben we weggeven, naar de kledingbank en de kringloop gebracht. Zo is alles goed terecht gekomen.

Lees ook: Tweedehands spullen verkopen voor wereldreis en je huis voorbereiden
lees ook: Hoe spaar je voor een Wereldreis? | Sparen in 12 stappen | Handleiding

Overdracht van ons huis
Overdracht van ons huis

Je vraagt je nu misschien af waar we gewoond hebben voordat we vertrokken? Nee, niet in de camper. Dit was zeker (met het mooie weer) een optie geweest, maar we hadden fijne andere mogelijkheden.

We hebben in het appartement van vrienden mogen verblijven die op vakantie waren. Onze vrienden hebben huisdieren en zo was de oppas voor hun woning en huisdieren ook geregeld. Voor beide partijen een fijne oplossing! Daarnaast hebben we ook weer ‘thuis’ gewoond, bij onze (schoon)ouders.

Er zijn organisaties die reizigers of mensen zonder eigen woning koppelen met mensen die op vakantie gaan en een ‘oppas’ zoeken. Wellicht een tip voor de reizigers onder ons. Zelf hebben we hier (nog) geen ervaring mee.  

Afscheid nemen van ons werk en collega’s

Onze laatste werkdag was de laatste vrijdag van juli. De maandag erop zijn we vertrokken. We hebben tot het einde doorgewerkt. Ik (Laura) heb echt afscheid genomen van mijn werk en collega’s. Helaas was het niet mogelijk om digitaal te gaan werken voor het bedrijf.

Stefan heeft deels afscheid genomen van zijn werk. Stefan was meubelmaker, een beroep welke hij niet digitaal kan blijven uitvoeren. Toch blijft Stefan in dienst van het bedrijf. Hij gaat digitaal keukens en meubels ontwerpen/tekenen. Het is even een switch van altijd fysiek bezig zijn en de mooiste meubels maken met zijn handen, naar het ontwerpen van een meubelstuk achter een laptop. Hij ziet dit als een mooie, nieuwe uitdaging!

Lees ook: 10 manieren hoe Digital Nomads online geld verdienen

Versierd bureau tijdens laatste werkdag van Laura
Versierd bureau tijdens laatste werkdag van Laura

Auto en fiets verkocht

Vlak voor vertrek hebben we de auto en fiets(en) verkocht. Hier zijn natuurlijke meerdere mogelijkheden voor; een autodealer, een fietsenzaak, Marktplaats, sociale media, een verkoopsite voor auto’s en ga zo nog maar even door…

Wij hebben onze auto verkocht aan een autodealer. We vonden het prettig om snel en betrouwbaar zaken te kunnen doen. Onze fietsen hebben we kunnen verkopen aan familieleden. Misschien mogen we ze nog eens lenen als we weer in Nederland zijn…

De auto is verkocht
De auto is verkocht

Camper inrichten

Voor ons vertrek hebben we nog wat veranderingen aangebracht aan de camper. Zo heeft Stefan een waterfilter in ons keukentje geïnstalleerd. Daarnaast heeft hij beugels in de garage van de camper gemonteerd zodat we daar een kleine parasol, buiten vloerkleed e.d. kunnen ophangen.

Ik (Laura) heb mezelf meer gefocust op de inrichting van de camper. Zo heb ik lampjes opgehangen om wat sfeer te brengen, foto’s met vrienden/familie opgehangen, kussentjes ter decoratie op het bed gelegd e.d. Het is inmiddels een gezellig plekje geworden!

Benieuwd naar hoe onze camper er uit ziet?

Lees ook: Huis verkocht en camper gekocht | Onze camper features

Altijd schoon drinkwater in de camper
AquaLogic Inline-C-Ultra waterfilter
4.5
€ 99.50

Twijfel je wel eens aan de waterkwaliteit? Het AquaLogic Inline-C-Ultra waterfilter is een waterfilter welke gemakkelijk te plaatsen is in jouw camper of caravan.

De AquaLogic Inline-C-Ultra is een drinkwaterfilter met de eigenschap om smaak, kleur en geurstoffen, waaronder chloor en andere chemicaliën te absorberen. Hierdoor zal de smaak en de kwaliteit van je drinkwater sterk verbeteren.

Pluspunten:
 • Beste getest
 • Betaalbaar
 • Geur en smaakloos water
 • Eenvoudige installatie
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!
De camper inrichten
De camper inrichten

Gewicht van de camper controleren

Elke camper moet zich houden aan een bepaald gewicht. Een aantal weken voor vertrek heeft Stefan de camper laten wegen op een weegbrug. Alles wat er daarna nog de camper is ingegaan hebben we gewogen.

Hoe we dat gedaan hebben? Met de spullen in je handen (in dozen, kratten of tassen) op de weegschaal gaan staan, en daarna alleen op de weegschaal. Trek het gewicht van elkaar af en je weet hoeveel je spullen wegen. We hebben alles opgeschreven. Ook de spullen die niet meegingen zijn gewogen en vervolgens weer van het gewicht afgehaald.

Handig om rekening mee te houden is hoeveel brandstof, water, gasflessen, boodschappen e.d. er mee gaan die op dat moment misschien niet in de camper zitten. Tip, haal je boodschappen zoveel mogelijk op bestemming en niet teveel in één keer. Dit scheelt toch weer wat gewicht.

Op de dag van vertrek hebben we ons nogmaals laten wegen op een weegbrug en gelukkig zitten wij binnen de toegestane aantal kilo’s. Houd er rekening mee dat de personen in de camper ook mee worden gewogen!

Lees ook: How to: Camperbus kopen of ombouwen

De camper op de weegbrug
De camper op de weegbrug

Praktische zaken

Een aanrader is om regelmatig te bespreken of echt alles geregeld is voor vertrek. Lijstjes maken zou hierbij kunnen helpen. Dit kan natuurlijk gewoon op papier, maar ook in een Excel bestand of bijvoorbeeld een to-do planner. Er zijn zelfs to-do planners die je met het scannen van een QR code kan digitaliseren en vervolgens de geschreven tekst kan uitvegen zodat je de pagina nogmaals kan gebruiken.  

Wij kwamen erachter dat het rijbewijs van Stefan verlengd moest worden. Omdat het bij een gemeente wel eens druk kan zijn, is het raadzaam hier op tijd actie op te ondernemen. In ons geval is het gelukkig allemaal op tijd geregeld, voor ons doen wel wat last-minute.

Onze gemeente maakt het mogelijk om de verlenging van je rijbewijs digitaal aan te kunnen vragen. Stefan heeft pasfoto’s laten maken bij een winkel, die is aangesloten met hun fotoservice bij het RDW. De gemaakte pasfoto kan via het internet naar de gemeente gestuurd worden. Hierdoor was er maar één ritje naar het gemeentehuis nodig (om het rijbewijs op te halen) in plaats van twee (ook voor de aanvraag). In ons geval qua tijd en werk heel prettig.

Nog een aantal zaken om te bekijken en regelen voor vertrek zijn o.a.:

 • Eventuele aanpassingen van een mobiel telefoonabonnement
 • Goede verzekering: reis, camper, inboedel etc.
 • Verzekeringspapieren, schadeformulier e.d. geprint meenemen
 • Indien gebruik van medicatie een voorraad(je) halen bij de apotheek
 • Indien nodig een vignet aanschaffen
 • (Rij)regels van de bestemming lezen

Lees ook: Reis-voorbereiding | 5 zaken die je geregeld moet hebben voor vertrek

Afscheids-uitjes en feestjes

De laatste weken hadden we veel sociale afspraken staan. Wij vonden het gezellig om nog quality- time door te brengen met onze vrienden en familie. Naast dat we zelf het e.e.a. gepland hadden, zijn we ook verrast. Zo hebben we een klein afscheidsfeestje gehad van de familie van Stefan. We waren totaal overdonderd, hebben niets door gehad en het was hartstikke gezellig!

De laatste dag voor ons vertrek hadden we een camper-warming met afscheidsborrel georganiseerd. We hadden de camper geparkeerd en de deur geopend om iedereen een kijkje te laten nemen.

Een hele rondleiding is immers niet nodig, zo groot is een camper niet, haha! Daarnaast hadden we drankjes met een klein hapje geregeld om nog even met de familie, vrienden en collega’s te kunnen proosten en kletsen.

We zijn tijdens de borrel ontzettend verwend. We hebben mooie kaartjes, met lieve woorden mogen ontvangen. Maar ook persoonlijke cadeautjes, bekers met ons logo er op en lekkere stroopwafels voor onderweg. Het afscheid nemen van onze dierbaren hoorde er ook bij. We zien het als een tot ziens en niet als een voorgoed afscheid.

De camperwarming
De camperwarming
De borrel tijdens de camper-warming
De borrel tijdens de camper-warming

Vertrek

De ochtend na de borrel zijn we vertrokken! We hebben er bewust voor gekozen om te vragen ons niet uit te komen zwaaien, omdat we anders afscheid bleven nemen. Op het moment dat ik (Laura) deze blog aan het schrijven ben, zitten we in onze eerste reisweek.

We zijn vertrokken!
We zijn vertrokken!

Oostenrijk is de bestemming waar de reis voor ons écht is begonnen. We hebben de eerste dagen veel kilometers gereden, door Duitsland en deels Oostenrijk. We hebben in Duitsland twee overnachtingen gehad. We hebben geen route uitgestippeld voor Oostenrijk, maar hebben wel het e.e.a. opgeschreven waar we graag naartoe willen. Let’s go!

Lees ook: Reizen met camper (1) | Onbepaalde tijd op reis: even voorstellen!
Lees ook: Reizen met camper (2) | Huis verkopen en zoeken naar camper
Lees ook: Reizen met camper (3) | Camper gekocht + features en upgrades
Lees ook: Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen
Lees ook: Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek
Lees ook: Reizen met camper (6) | Ervaringen en tips voor camper reizigers

Avatar foto

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (29) en Laura (28) en al ruim 12 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We hebben ons huis verkocht, hebben (deels) ontslag genomen van ons werk en zijn voor onbepaalde tijd op reis met onze camper. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

4 comments

 • Super gaaf !! Heel veel plezier ! Dromen wij ook van, maar vinden ons nu te oud (halverwege de vijftig) om zomaar alles op te zeggen. Gaan nu een plan maken om veel eerder met pensioen te gaan, en dan onze reisdromen te verwezenlijken.

 • Leuk om jullie te volgen! Wij gaan exact hetzelfde doen dus de tips zijn erg welkom!
  Veel plezier en succes!

 • Mooie terugblik op de laatste periode voor vertrek. Toch nog lang druk geweest met van alles en nog wat. Nu is het grote genieten echt begonnen. Geniet ervan, veel plezier en relax….??

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
13 Shares
13 Shares
Copy link