Wereldreizigers.nl
Home » Overlanden » Milady Landy | Overlanden met een oude Land Rover

Milady Landy | Overlanden met een oude Land Rover

Op 1 oktober 2019 zijn wij, Sonja en Gert Jan, begonnen aan onze overland wereldreis met onze Milady Landy, een oude Land Rover Defender, bouwjaar 1998. Van de Marokkaanse woestijn, tot de ijsvlaktes van de Noordkaap, we hebben al veel beleefd en onze oude Land Rover. Onze Milady Landy heeft ons overal gebracht met haar betrouwbare inzet.

Wij reizen fulltime

Na ons Afrika-avontuur in 2016-2017 hebben we besloten om van overland reizen ons leven te maken. We hebben alles op een rijtje gezet, hebben onze baan opgezegd, ons huis verkocht en zijn begin oktober 2019 vertrokken.

De oude land rover vertrek op wereldreis. Dag Etten-Leur, dag huis
Dag Etten-Leur, dag huis

Wie wij zijn

Wij zijn Sonja Van den Berge (’58) en Gert Jan ter Haar (’56), ouders van 4 volwassen kinderen en grootouders van Jules. We hebben veel mooie reizen gemaakt, samen en met onze kinderen. Het hoogtepunt van die reizen en voor ons allen een levensbepalende reis, was onze 6-weekse safari door Tanzania in 2006.

Sonja en Gert Jan in Tanzania in 2006
Sonja en Gert Jan in Tanzania in 2006
De kinderen van Sonja en Gert Jan
De kinderen van Sonja en Gert Jan
Het gezin op reis
Het gezin op reis

Wij realiseerden ons dat Afrika een continent is dat je niet meer loslaat en maakten plannen voor nieuwe reizen, zo mogelijk met ons eigen vervoer. Voor onze kinderen betekende de reis een intensieve kennismaking met een totaal andere cultuur. De mensen die we ontmoetten zijn vrienden voor het leven en de verdere ontwikkeling van onze kinderen heeft in meer of mindere mate invloed ondervonden van deze fantastische reis.

Sonja is in haar werkende leven o.a. als docent Nederlands als tweede taal, steeds in contact geweest met andere culturen. Gert Jan heeft als civiel ingenieur en projectmanager van ondergrondse leidingprojecten veel internationale ervaring opgedaan. Samen kregen we het voor elkaar om onze wens, om door Afrika te reizen, te realiseren. Ondanks de drukke en kostbare periode met opgroeiende en studerende kinderen kwam er een eigen 4×4 waarmee we naar Tanzania konden rijden.

De Landrover
De Landrover

We kregen het voor elkaar om in 2016-2017 6 maanden vrij te krijgen en met de eerste Milady Landy, een Land Rover Series 3, al die tijd Zuidelijk en Oost-Afrika te verkennen. Opnieuw een fantastische reis, met grote gevolgen voor onze toekomst als overland-/ wereldreizigers.

Op safari in Afrika
Op safari in Afrika

Onze eerste reizen als fulltime overland reizigers

Toen we in oktober 2019 vertrokken, was ons eerste plan om naar en door Marokko te reizen, als proef voor de wereldreis en om onszelf en onze uitrusting te testen. In het najaar reisden we door Europa, in Salamanca fristen we ons Spaans op met een intensieve taalcursus en daarna maakten we in Algeciras de oversteek naar Tanger.

Lees ook: Overlander voertuig, camper of camperbus verschepen | Wat kost dat?

Spaanse cursus
Spaanse taalcursus

We waren eerder kortere tijd in Marokko, nu genieten we volop van de ruimte en vooral van de tijd die we hebben om het land uitgebreid te verkennen. Het is fantastisch, eenzame stranden en kliffen aan de oceaan en droge vlakten en woestijnen van de Sahara. We hebben bijzondere ontmoetingen met lieve en gastvrije mensen en genieten vooral van onze vrijheid. Als we zin hebben om ergens te blijven staan, dan doen we dat, al is het een week. Willen we een nieuwe weg inslaan, dan kan dat, we “Reizen naar de Horizon”.

Dromen over volgende bestemmingen

We dromen al van onze volgende reizen, Italië in maart en dan verder zuidelijk, richting Turkije en Iran. Daarna Mongolië, China en Zuidoost Azië. Daarna Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid- en Noord-Amerika en tot slot Afrika. Tot de wereld begin maart 2020 tot stilstand komt, een griepgolf genaamd Covid-19 slaat toe in Italië, dus de oversteek daarheen kunnen we niet maken. Jammer, maar we hebben een mooi plekje in de Marokkaanse woestijn gevonden, voor een paar weken…

Milady Landy in de woestijn van Marokko
Milady Landy in de woestijn van Marokko
Milady Landy in de woestijn van Marokko
Milady Landy in de woestijn van Marokko
Sonja en Gert Jan in Marokko
Sonja en Gert Jan in Marokko

Uiteindelijk blijven we nog 3 maanden in lockdown in Marokko. Daarna maken we het beste van ons reizende leven door Nederland en later Europa te verkennen.

Milady Landy

Tegenwoordig voelt onze Land Rover Defender camper, Milady Landy, echt als ons tiny house op wielen. Maar hoe zijn we tot de keuze voor deze oude Land Rover Defender gekomen?

De Milady Landy Land Rover
De Milady Landy Land Rover

De basis

De eerste Milady Landy Land Rover

Ons eerste overlandvoertuig was een Land Rover Series 3, bouwjaar 1980. Die heb ik na ons Tanzania-avontuur gekocht voor €355 via EBay in Engeland. Eigenhandig heb ik de auto volledig uit elkaar gehaald, opgebouwd en opnieuw betrouwbaar gemaakt, onze eerste Milady Landy.

De eerste Milady Landy, Land Rover Series 3 1980
De eerste Milady Landy, Land Rover Series 3 1980
oude Land Rover wereldreis
Gerben: “Zou ik hem kunnen starten?”

Met een daktent en een basis-camper-inrichting hebben we met die auto 6 maanden door Afrika gereisd. Een prachtige reis waarbij we kennis maakten met het fulltime overland leven. De auto met daktent voldeed prima voor het reizen in Afrika en de inrichting was afgestemd op buiten leven. Wel kwamen we tot de conclusie dat de auto écht oud was en het nodige “onderhoud” nodig had onderweg.

oude Land Rover wereldreis
Garage in Kenia

Een nieuwe Milady Landy

Met ons plan voor fulltime overland reizen in ons hoofd, zijn we op zoek gegaan naar een nieuw voertuig. We hebben talloze mogelijkheden de revue laten passeren, van overland trucks (te groot, te duur) tot standaard campers (te luxe, te weinig veelzijdig). Uiteindelijk bleef de keuze over tussen een Toyota Land Cruiser of een Land Rover Defender. Toen ik een redelijk geprijsde Land Rover Defender 130 tegenkwam, ook nog in de kleur rood, wist ik het, eens een Land Rover, altijd een Land Rover.

De nieuwe Milady Landy: een Land Rover Defender 130
De nieuwe Milady Landy: een Land Rover Defender 130

Deze auto, een Land Rover Defender 130, bouwjaar 1998 met een 300 Tdi motor, zou de basis worden voor ons overland voertuig. Met z’n lange wielbasis biedt de auto extra binnenruimte en vooral ook de ruimte om een bed in te bouwen dat lang genoeg is voor mij, Gert Jan, 2,03m.

Het technische deel van de auto heb ik zelf onder handen genomen, met de deskundige ondersteuning van Autobedrijf Robbert Janssen in Etten-Leur en heel veel nuttige tips op YouTube en andere internetfora.

De opbouw

Bij PSP Expedition Campers lieten we de opbouw met hefdak op maat maken. Paul van der Beek was blij dat hij eindelijk eens een dak voor een 130 mocht maken. Met wat extra eigen details en nieuwe achterpanelen en achterdeur kon ik de auto enkele weken later weer ophalen. De inbouw heb ik verder naar eigen ontwerp en eigenhandig gemaakt. Paul heeft ook nog een extra dieseltank en drinkwatertank gemaakt voor de nodige voorraad op onze lange reizen.

Lees ook: How to: Camperbus kopen of ombouwen

Hefdak op de Land Rover Defender 130 | Oude Land Rover wereldreis
Hefdak en inrichting Land Rover Defender 130
Opbergruimte in de Land Rover Defender 130 | Oude Land Rover wereldreis
Opbergruimte in de Land Rover Defender 130

Binnen hebben we voldoende opbergruimte voor onze dagelijkse benodigdheden, eten, potten en pannen, keukengereedschap en natuurlijk onze kleding en toiletspullen. Een prima Engel 60 liter koelkast houdt onze voorraad vers en fris en er is ruimte voor het nodige gereedschap en reservedelen. We koken op diesel en verwarmen de binnenruimte ook met onze Wallas XC Duo. Op het dak hebben we een dakkoffer voor de buiten-seizoen-kleding en droge voorraad, er ligt een zonnepaneel en nog twee stevige koffers voor recovery-equipment en onderhoudsmateriaal.

Al met al is onze Milady Landy berekend op vele overland avonturen met bekende en onbekende uitdagingen. Steeds meer begint deze auto eigen te worden en als we ’s avonds de gordijntjes dichttrekken zeggen we vaak tegen elkaar: “wat heerlijk om weer thuis te zijn”. Milady Landy is een fijn tiny house op wielen met de wereld als een enorme tuin om ons heen.

oude Land Rover wereldreis
Milady Landy in de sneeuw

Onze plannen

Mijn moeder zei vaak: “Plannetjes maken is leuk, en als ze niet doorgaan dan maken we nieuwe plannetjes”. Eén van onze lijfspreuken. Ons is gebleken dat de plannen die we maken vaak niet door (kunnen) gaan. Of het nu veiligheid is – de oorlog in Mali -, gezondheid – de coronapandemie -, of politiek – de ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne – de plannen die je maakt moeten flexibel zijn.

Ons plan om de wereld overland en fulltime over te reizen staat nog steeds. Maar we weten nu dat de route die we zullen rijden per dag kan veranderen. We “Reizen naar de Horizon” en genieten ervan dat we niet vastzitten aan een reisschema of vastgestelde reisroute.

Zoals het er nu naar uitziet gaan we na de zomer van 2022 richting Azië, Turkije en Iran. Daarna door naar het oosten, maar hoe de route zal zijn? Welke continenten we nog meer gaan bereizen? Dat zien we wel, wij laten ons leiden door de Horizon en jullie zullen het wel lezen op onze sociale pagina’s en hier op Wereldreizigers.nl.

Gert Jan

Hoi wereldreizigers,
Ik ben Gert Jan en samen met Sonja rijden wij met onze Milady Landy de wereld rond. Overland, fulltime en zonder vaste bestemming, we Reizen naar de Horizon.
Onze Milady Landy is een Land Rover Defender 130 van 1998 die we zelf hebben ingericht als camper, zij is ons verblijf, ons tiny-house-on-wheels.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
13 Shares
13 Shares
Copy link